News

Tehnologia 5G ar putea produce ”haos” pe aeroporturi, avertizează companiile aeriene din SUA

Companiile aeriene din SUA avertizează că tehnologia 5G, care urmează a fi implementată în apropierea aeroporturilor, va produce un adevărat haos. Acestea cer intervenția Administrației Biden.
18.01.2022 | 15:34
Tehnologia 5G ar putea produce haos pe aeroporturi avertizeaza companiile aeriene din SUA
ADVERTISEMENT

Directorii celor mai mari companii aeriene din Statele Unite ale Americii (SUA) au cerut Administrației Biden o ”intervenție imediată” în chestiunea 5G, o tehnologie care va fi implementată în această săptămână în apropierea aeroporturilor importante.

Companiile aeriene se tem că tehnologia 5G va provoca un haos pe aeroporturi. Se cere intervenția Administrației Biden

Conform unei scrisori comune adresate Casei Albe, reprezentanții a nu mai puțin de 10 companii au avertizat că noul serviciu C-Band 5G (reţeaua de mare viteză 5G pentru telefoane mobile în jurul aeroporturilor) care se va lansa miercuri, ar putea crea numeroase probleme.

ADVERTISEMENT

Astfel, un număr semnificativ de avioane mari ar deveni inutilizabile, ”ar putea bloca zeci de mii de americani în străinătate” și s-ar putea provoca un adevărat ”haos” în privința zborurilor din SUA.

”O intervenţie imediată este necesară pentru a împiedica o importantă perturbare operaţională pentru pasageri, transportatori, lanţuri de aprovizionare şi livrarea de consumabile medicale esenţiale”, au scris reprezentanții companiilor aeriene, cu 2 zile înainte de intrarea programată în serviciu a 5G, notează Politico.com.

ADVERTISEMENT

Companiile și-au mai arătat îngrijorarea în privința consecinţelor pe care tehnologia 5G le-ar putea avea asupra avioanelor, din cauza posibilelor perturbări ale instrumentelor de bord:

”Având în vedere timpul scurt rămas şi importanţa acestei calamităţi economice complet evitabile, vă cerem cu respect să susţineţi şi să luaţi toate acţiunile necesare pentru ca reţeaua 5G să fie lansată cu excepţia cazurilor în care turnurile sunt prea aproape de pistele aeroporturilor”.

ADVERTISEMENT

Se cere o pauză, “până când Administrația Federală a Aviației -FAA poate stabili cum această desfăşurare poate fi realizată în siguranţă, fără perturbări catastrofale”.

Companiile amenință că vor da în judecată giganţii de telecomunicaţii AT&T şi Verizon

În debutul anului, companiile aeriene de peste ocean au obţinut un nou termen, până miercuri, 19 ianuarie, pentru lansarea noilor benzi de frecvenţă.

ADVERTISEMENT

Acum, acestea amenință că vor da în judecată giganţii de telecomunicaţii AT&T şi Verizon pentru a obţine o nouă amânare în implementarea 5G şi modificările tehnice cerute. Benzile de frecvenţă de 3,7-3,8 GHz au fost atribuite AT&T şi Verizon în februarie 2021, după o licitaţie de zeci de miliarde de dolari.

În ceea ce-i privește, cei de la AT&T și Verizon au refuzat să comenteze poziția companiilor din SUA. Aceștia au anunțat doar că tehnologia C 5G a fost implementată cu succes în alte aproximativ 40 de țări, fără probleme de interferență cu aviația.

La finele lui 2021, producătorii de avioane Airbus, din Europa, şi Boeing, din SUA au anunțat că sunt ”îngrijorați” cu privire la posibilele perturbări ale instrumentelor de la bordul aeronavelor lor de către 5G, într-o scrisoare adresată Departamentului Transporturilor american.

ADVERTISEMENT
Tags: