Șoferii care nu respectă regulile din trafic primesc de acum amenzile și procesele verbale în format digital. În prezent, doar câteva unități de poliție rutieră sunt dotate cu această tehnologie avansată. Iată cum funcționează sistemul.
Cunoscut ca „amenda pe tabletă”, sistemul a fost implementat în unele secții de poliție rutieră. Un reprezentant al Serviciului Rutier Sibiu a explicat (VIDEO) că acest sistem se conectează la bazele de date naționale, permite completarea și tipărirea documentelor necesare și stochează automat aceste date, scrie adevărul.ro.
De asemenea, agenții pot accesa informații despre persoane căutate și vehicule furate, facilitând lupta împotriva infracțiunilor. Într-un viitor apropiat amenzile vor putea fi achitate pe loc cu cardul, iar sistemul va fi extins pentru a permite trimiterea documentelor prin email și traducerea în diverse limbi.
„În contextul punerii în funcțiune la nivel național a noului sistem de abateri mobile, polițiștii SPR Sibiu au aplicat primele sancțiuni contravenționale prin intermediul tabletelor din dotare. Sistemul de Abateri Mobile reprezintă o componentă majoră a procesului de digitalizare a Poliției Rutiere.
Acest sistem permite conectarea cu bazele de date naționale ale Poliției Române, întocmirea documentelor specifice activității de constatare a contravenților, printarea acestora prin intermediul imprimantelor mobile, precum și stocarea automată în bazele de date ale Poliției Române”, spune reprezentanta Serviciului Rutier (SPR) Sibiu, inspector principal de poliție Maria Ionuș, citată de adevărul.ro.
Informații despre persoanele căutate și mașinile furate vor fi la îndemână printr-un simplu click pe tabletă. Sistemul de Abateri Mobile, împreună cu bazele de date ale Poliției Române, ajută la identificarea rapidă a infractorilor și a vehiculelor suspecte, aducând un sprijin important în combaterea infracționalității.
Treptat, polițiștii rutieri din toată țara vor primi astfel de dispozitive. Din luna aprilie a acestui an, agenții au început să folosească tablete în activitățile din teren, mai scrie sursa citată.
Sistemul s-ar putea dezvolta atât de mult, astfel încât pe viitor să se poată efectua plăți pe loc cu cardul. „Sistemul este conceput pentru a permite utilizarea ulterioară, în funcție de evoluția legislației specifice din domeniu, a unor funcții noi, precum: plata cu cardul, comunicarea documentelor pe adresele de email și posibilitatea traducerii unor informații minime privind procedurile de lucru specifice Poliției Rutiere în mai multe limbi de circulație internațională”, a mai menționat reprezentanta Poliției Sibiu.
Lansat ca proiect pilot la Cluj în septembrie, sistemul a fost extins miercuri, 2 octombrie 2024, și în județul Sibiu. Pe DN1, în doar două ore, agenții au dat 19 amenzi în valoare totală de 1.650 lei și au reținut un certificat de înmatriculare. Cu ajutorul tabletelor s-au dat 12 amenzi cu ajutorul tabletelor.