Spre final de an, producătorii de echipamente de telecomunicații Nokia și Ericsson vor părăsi definitiv Rusia, iar plecarea lor va afecta grav și pe termen lung rețelele de telefonie mobilă din această țară.
Conform Hotnews, serviciile de telecomunicații din Rusia vor fi deteriorate considerabil potrivit unor directori din domeniul telecomunicațiilor. Printre problemele cu care se vor confrunta cetățenii ruși se numără viteza mai mică la internet, apeluri pierdute, apeluri care nu se conectează și întreruperi de servicii mai lungi decât de obicei.
Asta se va întâmpla pentru că operatorii își vor pierde capacitatea de a-și actualiza software-ul existent, pe fondul lipsei pieselor de schimb.
Ericsson și Nokia dețin mare parte din piața globală a echipamentelor de telecomunicații din lume și 50% din rețelele din Rusia. Companiile produc de la antene de telecomunicații la echipamente care conectează fibra optică sau care transportă semnalele digitale.
Totodată, programele software produse de Nokia și Ericsson sunt esențiale pentru a permite rețelelor să funcționeze împreună.
”Vom lucra doar până la sfârșitul anului, atunci expiră toate scutirile de la sancțiuni”, a transmis Carl Mellander, șeful financiar al Ericsson, pentru Reuters. Pekka Lundmark, director general al Nokia, a transmis același lucru, valabil și pentru compania sa: ”Ieșirea noastră va fi completă. Nu vom mai livra nimic către Rusia”.
Economia rusă a reușit să ocolească anumite sancțiuni occidentale și să nu resimtă prea tare șocul acestora, însă retragerea Nokia și Ericsson din Ucraina vor avea un efect direct asupra calității vieții cetățenilor din Rusia, potrivit Reuters. Asta, în condițiile în care un simplu apel telefonic va deveni un lucru destul de greu.
Cu toate acestea, conducătorii Moscovei nu par prea afectați de această veste și declară că au variante alternative. Potrivit lui Maksut Shadaev, ministru al comunicațiilor din Rusia, patru operatori de telecomunicații ar fi semnat contracte pentru a cheltui 1.45 miliarde de dolari pe echipamente fabricate în Rusia.
”Acest lucru ne va permite să organizăm o producție modernă de echipamente de telecomunicații în Rusia”, a transmis oficialul. Principalii jucători de pe piața rusă, MTS, Megafon, Beeline și Tele 2 nu au comentat momentan situația.
”Dacă această situație, așa cum este probabil, va dura ani de zile, rețelele celulare rusești în ceea ce privește acoperirea ar putea reveni la starea de la sfârșitul anilor 1990, când acoperirea lor era limitată la orașele mari și la cele mai bogate suburbii”, a analizat situația expertul în domeniu Leonid Konik.
Salvarea rușilor ar putea fi compania Huawei din China. Interzisă în SUA, Huawei ar avea capacitatea de a asigura rețele performante și mentenanța acestora, însă discuțiile sunt pur teoretice.