Telefoane mobile: în fiecare an, în întreaga lume se vând aproximativ 1,5 miliarde de bucăți. Deși au ajuns dispozitive indispensabile, ele sunt, de asemenea, un dezastru ecologic, de la extragerea materialelor necesare până la fabricare și distribuție. Un smartphone conține peste 70 de materiale diferite, inclusiv aproape 50 de metale rare, care sunt greu de extras. Extracția acestora poluează aerul, apa și solul, iar acest fenomen se va intensifica, deoarece cererea pentru aceste materiale rare se va dubla până în 2060, potrivit ONU. De asemenea, bilanțul de carbon cauzat de procesul de fabricație este dezastruos.
Experții climatici afirmă că este urgent să schimbăm urgent modul în care folosim telefoanele mobile. Iar a consuma sustenabil înseamnă deja a consuma mai puțin, rezistând la marketingul agresiv al anumitor mărci. În multe cazuri, telefoanele mobile pot fi reparate și apoi reciclate după ce nu mai sunt folosite. În al doilea rând, cu cât un telefon este mai complex, cu cât are mai multe funcții, cu atât costul său ecologic este mai mare. Așadar, revenirea la telefoane mai simple poate contribui la reducerea amprentei lor asupra planetei.
Se preconizează că în următorii doi ani numărul de telefoane mobile va fi de două ori mai mare decât numărul de ființe umane, ajungând la 18 miliarde până în 2025. Din cele aproximativ 1,5 miliarde de telefoane mobile vândute în fiecare an, doar 20% sunt reciclate. Din ce în ce mai mulți sunt conștienți de acest munte tot mai mare de deșeuri electronice, precum și de condițiile teribile în care materiile prime necesare fabricației lor sunt produse: este vorba de acele mine în care drepturile omului sunt încălcate în căutarea mineralelor de care este nevoie pentru smartphone-urile noastre.
Dar telefoanele au devenit o parte indispensbilă a vieții de zi cu zi și este convenabil pentru mulți să ignore răul ecologic pe care îl fac. Există însă o altă variantă, chiar dacă poate părea doar o teorie frumoasă. Chiar și în acest sistem globalizat, există posibilitatea pentru a fi consumatori etici și există un telefon care este cu un pas înainte în ceea ce privește măsurile sociale și de mediu: Fairphone. Lansat de o întreprindere socială olandeză în 2012, singurul argument de vânzare al telefonului este faptul că piesele sale sunt accesibile – și, prin urmare, reparabile – cu ajutorul unei șurubelnițe. De asemenea, Fairphone a avut mare grijă să se aprovizioneze cu toate componentele sale hardware cât mai sustenabil posibil.
În contextul în care Săptămâna verde a UE pune accentul pe economia circulară, Monique Lempers, director de inovare și impact la Fairphone, a oferit o perspectivă o perspectivă asupra industriei. „Din nefericire, durata medie de timp în care un utilizator își folosește în prezent telefonul este de numai doi-trei ani”, spune ea, referindu-se la impactul asupra climei pe care o are durata scurtă de folosire a telefoanelor mobile.
Având în vedere că cea mai mare parte a emisiilor de CO2 ale unui telefon sunt eliberate în etapa de producție – aproximativ 75% – acest obiect cu viață scurtă are un „impact imens”, adaugă Lempers. Fairphone se străduiește să prelungească durata de viață a unui telefon cu peste cinci ani, dublând durata medie de viață actuală. În acest scop, dispozitivul său modular este ușor de reparat. „Am postat pe YouTube videoclipuri cu copii care îl repară în două minute”, spune Lempers. „Așa că ar trebui să fie la îndemâna oricui”. De asemenea, pot fi schimbate noi componente, cum ar fi un modul de cameră îmbunătățit, scrie Euronews.
În 2022, Fairphone estimează că a evitat producerea a 999 de tone de CO2, în mare parte datorită prelungirii duratei de viață utilă a telefoanelor sale. Aceasta reprezintă emisiile pe care 650 de gospodării olandeze le-ar crea într-un an prin consumul de energie electrică. Adică peste 500 de tone de cărbune ars. Dar cum pot face oamenii ca un telefon să dureze mai mult? Monique Lempers are soluții, dar cine va ține seama de ele?
Prima ar fi ca doritorii să reziste publicității. Mai degrabă o utopie decât ceva de pus în practică atunci când telefoane mobile precum noul iPhone se profilează pe panourile publicitare oferind performanțe din ce în ce mai bune. Dar, spune ea, „de multe ori, diferența tehnică nu este atât de mare – mai ales în ultimii ani, telefoanele au devenit destul de comparabile”. Argumente care mai mult ca sigur nu pot convinge consumatori din tânăra generație, care vânează orice noutate în domeniul telefoanelor mobile.
Repararea telefoanelor deteriorate poate fi mai ieftină decât credeți, adaugă ea, și vă poate face telefonul să fie ca nou. Iar dacă telefonul dvs. nu mai funcționează la fel de bine, actualizarea software-ului sau încercarea unei noi baterii sunt măsuri mai durabile înainte de a cumpăra unul nou. Și aici, șanse puține ca aceste sfaturi să fie ascultate. Cei care doresc să fie în trend cu tehnologia și au bani în acest scop nu vor resuscita la infinit un telefon vechi.
Aproximativ 60 de minerale și metale diferite din întreaga lume intră în fabricarea telefoanelor inteligente, alcătuind diverse componente. Aurul, de exemplu, se găsește în peste 20 de componente diferite ale unui telefon. Monique Lempers vede două „adevăruri întunecate” în industria smartphone-urilor. Primul este că aceasta trece cu vederea milioanele de oameni care extrag aceste elemente, adesea în condiții extrem de periculoase.
„Trebuie să ne asumăm responsabilitatea ca industrie”, spune ea. „Acesta este motivul pentru care a fost creat Fairphone – pentru a deschide lanțul de aprovizionare și a descoperi aceste adevăruri sumbre din spatele acestui lanț iar apoi să oferim și soluții și să arătăm că se poate face altfel”. Compania a identificat 14 „materiale vizate” pe care încearcă fie să le procure sub formă reciclată, fie să le achiziționeze din mine de comerț echitabil.
Fairphone nu ocolește țări precum Republica Democratică Congo, unde conflictele din jurul mineralelor extrase sunt monedă curentă. „Credem că extracția de minerale poate să ajute comunitățile sărace din această țară, să beneficieze de aceste cereri de minerale”, explică Monique Lempers. Dar asigurându-se, de exemplu, că cobaltul provine din mine care sprijină dezvoltarea și nu contribuie la conflicte armate. Iarăși, vor spune unii, doar vorbe frumoase.
Cea mai mare parte a producției de telefoane mobile are loc, firește, în China, unde sunt fabricate majoritatea componentelor. Din nou, Fairphone consideră că poate exista „un impact pozitiv” în această țară, folosindu-și puterea de cumpărare pentru a îmbunătăți condițiile de lucru ale muncitorilor de pe linia de asamblare. Iar teorii, spun scepticii: fabricanții urmăresc doar profitul și creșterea producției.
„Celălalt adevăr întunecat este că deșeurile electronice reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume”, spune Monique Lempers. Din ce în ce mai mult, oamenii își schimbă dipozitivele electronice înainte de a le fi folosit în mod optim. În plus, deșeurile electronice nu sunt tratate corespunzător. Dintr-un procent de 20% colectat se pot extrage doar între 30% și 50% din minerale, iar restul sunt arse sau trimise la gropile de gunoi. Fairphone încearcă să schimbe asta. Cel mai recent model al său, Fairphone 4, este „neutru din punct de vedere al deșeurilor electronice”, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare telefon vândut, un alt telefon scos din uz sau deșeuri electronice echivalente sunt refolosite sau reciclate ca urmare a eforturilor sale.
Compania are un program de preluare a pieselor vechi de telefoane mobile – în prezent disponibil doar în Germania și Franța, dar care va fi extins în curând și în alte țări. De asemenea, continuă să fie un pionier în domeniul smartphone-urilor, pilotând un nou serviciu prin care telefoanele Fairphone pot fi închiriate în loc să fie vândute, contra unei taxe lunare. Nu s-a precizat câți doritori ar fi. Abordarea „Fairphone Easy” încurajează consumatorii să își păstreze telefoanele mai mult timp, reducând cheltuielile. De asemenea, prin transformarea companiei în proprietar al telefonului, aceasta îi recompensează pe cei care prelungesc durata de viață a telefonului cu piese durabile. Monique Lempers îl descrie drept „un model comercial circular ideal”.