Life

Telefoanele care îti iau datele fără voia ta. Au mai multe aplicații periculoase

Experții au dezvăluit telefoanele care îți pot lua datele fără voia ta. Acestea ar conține mai multe aplicații periculoase.
04.03.2023 | 16:53
Telefoanele care iti iau datele fara voia ta Au mai multe aplicatii periculoase
Ce telefoane îți iau datele fără voia ta. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au dezvăluit care sunt telefoanele care îți pot lua datele fără acordul tău. Experții au tras un semnal de alarmă cu privire la aplicațiile periculoase prezente pe dispozitivele unor producători.

Telefoanele care îți iau datele fără acordul tău. Semnalul de alarmă tras de experți

Cu toate că industria smarphone-urilor este foarte dezvoltată, Apple și Samsung fiind cele mai mari nume din industrie la momentul actual, exist și pericole. Totodată, există mulți alți producători cunoscuți în toată lumea, care vând anual milioane de device-uri.

ADVERTISEMENT

Unii dintre aceștia provin din China, iar telefoanele pe care le comercializează vin cu specificații uimitoare, la prețuri mult mai accesibile. Totuși, nu toate telefoanele sunt sigure. Unele dintre ele includ spyware periculos, după cum arată un raport recent.

Universitatea Edinburgh, în parteneriat cu Trinity College Dublin, a realizat recent un studiu care te face să-ți pui semne de întrebare în privința unor smartphone-uri vândute de unii producători chinezi, conform WCCFTech, citat de useit.ro.

ADVERTISEMENT

Printre dispozitivele care ar conține aplicații periculoase se numără telefoanele OPPO, Xiaomi, Realme și OnePlus, după cum arată studiul menționat. Acestea ar aduna foarte multe date despre utilizatori, care ajung la servere, dar fără acordul proprietarilor.

Telefoanele care aparțin acestor producători conțin programe periculoase, care sunt instalate în sistem. Aceste programe și aplicații ar avea deja permisiunile activate, lucru care reprezintă un semnal de alarmă pentru utilizatori. Nu producătorii sau dezvoltatorii ar trebui să activeze aceste permisiuni, ci numai utilizatorii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, aplicațiile descoperite pe aceste dispozitive ar avea o activitate îngrijorătoare, cum ar fi adunarea informațiilor personale de pe dispozitive și trimiterea lor către servere. Printre aceste informații se numără date despre locație, profilul utilizatorului, datele de identificare ale dispozitivului, relațiile sociale. Datele includ și tiparele de utilizare ale aplicațiilor, istoria SMS-urilor și numerele contactelor din telefon.

Ce se întâmplă dacă dezactivezi accesul la date

În cazul în care utilizatorul dezactivează accesul la date, procesul continuă, lucru care este cu adevărat îngrijorător. Utilizatorii nici nu sunt informați de faptul că datele lor sunt colectate. Din moment ce dispun de atât de multe informații, persoanele cu experiență în domeniu pot afla ușor cui îi aparțin datele.

ADVERTISEMENT

Descoperirea cercetătorilor nu este una surprinzătoare, din moment ce au avut loc în trecut astfel de incidente. Analiza a fost realizată pe telefoane mobile comercializate în China. Cele internaționale nu au fost analizate, astfel că experții nu au putut trage concluzii în legătură cu ele.

Este posibil, totuși, ca sistemul să fie activ pe toate aceste dispozitive, având în vedere problemele cu date personale care au avut loc în trecut. De altfel, nu a fost prima dată când telefoanele provenite de la producători din China au fost analizate din cauza sistemelor utilizate.

O aplicație considerată periculoasă este chiar Tik Tok. Mai mulți utilizatori sunt de părere că algoritmul aplicației folosește date personale și tipare de consum astfel încât se se asigure că prezintă clipuri video care să țină utilizatorii mai mult pe platformă.

ADVERTISEMENT
Tags: