Comisia Federală pentru Comunicații din SUA este de părere că telefoanele mobile deținute nu reprezintă o problemă îngrijorătare pentru sănătate. Un chirurg oncolog, însă, susține că nu este de aceeași părere.
Experții în sănătate publică dezbat de mult timp această problemă. O parte a populației încă este îngrijorată de acest aspect, însă se poate, totuși, merge pe premisa „mai bine să fim siguri decât să ne pară rău”, informează publicația Daily Mail.
Producătorii telefoanelor IPhone recomandă clienților să „utilizeze opțiunea hands-free, cum ar fi difuzorul încorporat, căștile sau alte accesorii similare” pentru a evita expunerea la frecvențele radio și a ne asigura că mobilul nu este atât de apropiat de zona capului.
Unele telefoane mobile care funcționează cu sistemul de operare Android sunt în fruntea listei smartphone-urilor care au o expunere ridicată la aceste frecvențe, arată Biroul Federal pentru Radiații din Germania.
„Oamenii sunt dependenţi de smartphone-urile lor. Acum le folosim pentru orice şi avem nevoie de ele în multe feluri pentru a funcţiona în viaţa noastră de zi cu zi. Cred că ideea că ele ar putea să dăuneze sănătăţii este prea mult pentru unii oameni”, potrivit lui Joel Moskowitz, cercetător la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Berkeley din California, potrivit sursei citate.
În urma cercetărilor efectuate de Moskowitz, director al Centrului pentru sănătatea familiei și a comunității din Berkeley, a descoperit, împreună cu alți oameni de știință, faptul că o expunere îndelungată la aceste radiații reprezintă o creștere de 60% a cancerului cerebral.
„Principală noastră concluzie este că aproximativ 1.000 de ore de utilizare a telefoanelor celulare de-a lungul vieţii, sau aproximativ 17 minute pe zi pe o perioadă de 10 ani, este asociată cu o creştere semnificativă din punct de vedere statistic de 60 la sută a cancerului cerebral”, spune Moskowitz.
La pol opus se situează Organizația Mondială a Sănătații care liniștește populația și susține faptul că în prezent „nu s-a stabilit niciun efect negativ asupra sănătăţii ca fiind cauzat de utilizarea telefoanelor mobile”.
Pericolul radiațiilor emise de telefoanele mobile au fost măsurate cu ajutorul ratei de absorbție specifică (SAR), care se calculează în wați pe kilogram de greutate corporală. Digital Information World a făcut publică o statistică în acest sens.
Telefoanele care emit cele mai puternice radiații de pe piață sunt Motorola Edge (1,79 w/kg); OnePlus 6T (1,55 w/kg), Sony Xperia XA2 Plus (1,41 w/kg), Google Pixel 3 XL (1,39 w/kg) şi Google Pixel 4a (1,37 w/kg) la egalitate cu Oppo Reno5 5G (1,37 w/kg), informează sursa. Mai mult, Huawei este pe listă cu 1,27 w/kg.
La polul opus, telefoanele cu cele mai puține radiații sunt Samsung Galaxy Note10 5G (0,19 w/kg), Samsung Galaxy Note10 (0,21 w/kg), Samsung Galaxy A80 (0,22 w/kg), LG G7 ThinQ (0,24 w/kg) şi Motorola Razr 5G (0,27 w/kg).