News

Telefoanele mobile sunt interzise în școlile din România. Nu contează că ai Iphone, Samsung sau altă marcă. De când se aplică măsura

Ministrul educației este extrem de preocupat de reglementarea ce interzice folosirea telefoanelor moble în școli. De asemenea, directorii au obligația de a implementa măsura
09.03.2025 | 12:13
Telefoanele mobile sunt interzise in scolile din Romania Nu conteaza ca ai Iphone Samsung sau alta marca De cand se aplica masura
Ministrul educației vorbeșe despre măsura interzicerii telefoanelor în școli. Foto: hepta.ro/ freepik.com/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Daniel David, ministrul educației, revine asupra reglementării ce prevede interzicerea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor de curs. Acesta susține că fiecare unitate de învățământ trebuie să se asigure că această lege este respectată.

„Lucrurile sunt foarte clare, există o lege”

Ministrul educației a declarat, încă o dată, că folosirea dispozitivelor în școli este interzisă. Acesta menționează că directorii trebuie să se asigure că această reglementare este pusă în aplicare și respectată.

ADVERTISEMENT

„Lucrurile sunt foarte clare, doar părinţii uită că lucrurile sunt clare şi profesorii uită că lucrurile sunt clare. Şi fiecare după aceea vine şi îl întreabă pe ministru «ce vreţi să faceţi». Nu mai am ce să fac.

Lucrurile sunt foarte clare. Există o lege, dincolo de lege există o hotărâre de guvern, dincolo de hotărârea de guvern există ordin de ministru, ai toate nivelurile pe care le doreşti, care ţi se spune că telefonul şi conectarea la telefon nu pot fi utilizate în timpul activităţii educaţionale decât cu acordul profesorilor.

ADVERTISEMENT

Altfel spus, în timp ce sunt la clasă, la ora de matematică, fizică, chimie, nu am voie să folosesc telefonul decât dacă profesorul îmi spune cei care aveţi telefon puteţi face calculele, nu ştiu, pe telefon sau vă puteţi conecta la nu ştiu ce site pentru a face nu ştiu ce exerciţiu. Altfel este interzis”, a spus ministrul, în cadrul unei emisiuni de la Medika TV.

Mai mult, Daniel David a subliniat faptul că nu are posibilitatea de a merge în fiecare școală pentru a face controale, iar resposabilitatea le revine directorilor și profesorilor.

ADVERTISEMENT

„Dar lucrurile astea sunt reglementate, doar că trebuie şi aplicate. Ori eu am spus de foarte multe ori că trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Nu pot toţi să se aştepte că ministru va merge şi o să pună dulapuri în fiecare sală de clasă sau o să verifice ce se întâmplă mii de şcoli cu telefoanele.

ADVERTISEMENT

Hai să ne asumăm responsabilitatea, fiindcă nu poţi da o lege ca să respecti o lege. E foarte important lucrul ăsta. Deci cu telefoanele nu mai avem ce să discutăm. Există pârghile necesare. Nici măcar pârghii, există reglementări foarte clare. Şi am spus inspectorilor şi directorilor să se asigure că se implementează legislaţia”, a mai adăugat Daniel David.

În același timp, ministrul a spus că și părinții au un rol important: „Şi în acelaşi timp, părinţii nu cred că ar trebui să fie foarte încântaţi şi mulţumiţi când îşi văd copiii că la ora de matematică sau la ora de istorie sunt conectaţi pe TikTok şi fac alte lucruri decât ar trebui să facă”