News

Telemedicina, meserie oficială în România! Șase servicii pot fi acordate de la distanță

19.11.2020 | 12:14
Telemedicina, meserie oficială în România! Șase servicii pot fi acordate de la distanță
Telemedicina a fost reglementata oficial în România. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Telemedicina a devenit meserie oficială în România! S-a întâmplat acest lucru după ce Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Aceasta a reglementat posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT

Concret, sunt mai multe servicii care pot fi furnizate si prin telemedicină. Vorbim despre 6 domenii clare.  Teleconsultația, teleexpertiza, teleasistenţa, teleradiologia, telepatologia, dar și telemonitorizarea.

Telemedicina a fost reglementată oficial în România!

Beneficiarii telemedicinei sunt pacienții care pot avea acces mai rapid la actul medical. Conform specialiștilor, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acestea pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atat la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cat şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din Romania.

Aceste beneficii sunt considerate cu atat mai importante și mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Mai mult de atât, telemedicina poate contribui la limitarea răspândirii virusului. Se poate întâmpla lucrul acesta limitându-se deplasările şi interacţiunile interumane directe, dar fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară

ADVERTISEMENT

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

a) specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;
b) condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;
c) responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina si a verificarii respectării ei;
d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri