News

Telescopul James Webb, lansat chiar de Crăciun, după ani întregi de amânări. Care este scopul acestuia

Telescopul James Webb a fost lansat chiar de Crăciun, după mai multe amânări încă din anul 2007. Ce spune managerul proiectului despre el și cât a costat?
25.12.2021 | 16:09
Telescopul James Webb lansat chiar de Craciun dupa ani intregi de amanari Care este scopul acestuia
ADVERTISEMENT

Telescopul s-a lansat chiar în ziua de Crăciun, după ce el a fost amânat de-a lungul mai multor ani de zile, încă din 2007.

Conform informațiilor, acesta este cel mai puternic care a fost vreodată lansat. Mai mult decât atât, telescopul James Webb este de 100 de ori mai puternic decât Hubble.

ADVERTISEMENT

Telescopul a fost lansat în Guyana Franceză, iar pentru construirea acestuia au lucrat mii de ingineri, dar și sute de oameni de știință.

Câte persoane au lucrat pentru a se construi satelitul

De asemenea, pentru construirea acestuia au mai participat și 300 de universități și companii din 14 țări.

ADVERTISEMENT

„Mii de ingineri şi sute de oameni de ştiinţă au lucrat pentru a face Webb realitate, împreună cu 300 de universităţi, organizaţii şi companii din 29 de state ale SUA şi 14 ţări”, a explicat NASA.

Care este scopul telescopului Telescopul James Webb

Scopul acestui telescop este de a transmite date de la 1,6 milioane de km de Terra, acolo unde el a fost trimis. Lansarea telescopului James Webb ar putea duce chiar la descoperirea unor ministere ale universului.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, oamenii de știință sunt de părere că datorită acestuia este posibil să reușim să vedem primele galaxii, lucru care ar putea duce inclusiv la descoperirea unui lucru intens discutat, anume dacă există sau nu viață în univers, în afară de planeta Pământ.

”Universul are o poveste de 13,8 miliarde de ani. Dar ne lipsesc câteva paragrafe-cheie chiar din primul capitol.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre răspunsuri la acele întrebări apărute în mintea oamenilor pe vremea când au ridicat prima dată ochii spre stele. Categoric.

Nu știm cum s-au născut galaxiile. E posibil să reușim să vedem primele galaxii și, desigur, galaxiile găzduiesc stele, stelele găzduiesc planete, care la rândul lor găzduiesc viață”, a spus astrofizicianul Amber Straughn.

Telescopul James Webb, „cel mai sofisticat satelit pe care l-a lansat NASA vreodată”

Managerul acestui proiect a precizat că acesta este cel mai sotisficat satelit care a fost vreodată lansat, dar a ținut să precizeze și faptul că emoțiile sunt foarte mari, mai ales având în vedere faptul că producția lui a costat peste 10 miliarde de dolari.

”Este cel mai sofisticat satelit pe care l-a lansat NASA vreodată. Este jos pălăria. Dar urmează două săptămâni și jumătate de mari emoții”, a spus Bill Ochs, managerul proiectului.

ADVERTISEMENT
Tags: