Fotbal intern

Televiziunile, plan anti-Becali! „Am plătit pentru Steaua, dar vedem FC Gazde și FCSB”. Exclusiv

13.09.2020 | 22:52
Televiziunile plan antiBecali Am platit pentru Steaua dar vedem FC Gazde si FCSB Exclusiv
Televiziunile, plan anti-Becali! „Am plătit pentru Steaua, dar vedem FC Gazde și FCSB”. foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Uneori, normalitatea pare să încurce lucrurile în Liga 1. După meciul Astra – FCSB, din prima etapă a Ligii 1, a fost liniște. Printre explicațiile oferite de analiștii TV, nu a mai fost nicio intervenție telefonică din Pipera. Niciun „Petrică” pe post de telecomandă. S-a întâmplat inimaginabilul. Gigi Becali nu a mai vrut să intre în direct. E supărat pe televiziuni.

De fapt, aici s-a pornit un adevărat război. E ceartă pe bani. Televiziunile vor să-l „facă” pe Becali la buzunar și așa s-a terminat prietenia. 700.000 de euro este penalizarea pe care deținătorul drepturilor TV, firma „eAD.ro Interactive”, o cere cluburilor din Liga 1. Pentru că nu au fost transmise 7 meciuri din sezonul 2019-2020, 5 ale lui Dinamo și 2 ale Astrei. Partide care au fost anulate la decizia FRF, din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Becali nici nu vrea să audă de penalizări și a rupt actul adițional propus de „eAD.ro Interactive”. În fața sediului LPF, dar și a camerelor TV. Silenzio stampa. Becali s-a supărat și nu mai vorbește cu televiziunile. Ce-i drept, nici ele nu prea îl mai au la suflet. Chiar dacă o să-i doară un pic la audiență. Umpleai zece jurnale cu „filosofiile” spuse de Becali într-o intervenție telefonică.

Televiziunile au girat „farsa” FCSB, dar sunt gata să întoarcă armele

Este liniștea de dinaintea furtunii… Furtunii din tribunale. Pentru că Gigi Becali se gândește să conteste în instanță acea amendă, despăgubire, penalitate, spuneți-i cum vreți, de 700.000 de euro, cerută de „eAD.ro Interactive”. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, televiziunile nu au de gând să stea în defensivă. După ani în care au tolerat FCSB, ba chiar s-au întrecut să „servească” publicul cu ideea că ar fi vorba despre Steaua. Deși instanțele de judecată au stabilit contrariul! Ei bine, televiziunile s-au decis să „rupă pisica în două”. Sau oaia, cine mai știe…

ADVERTISEMENT

„Se încearcă să fiu luat prea de prost, eu nu accept așa ceva. Nu accept nici ca prietenii mei asociați să fie batjocoriți. Noi respectăm, nu s-au dat șapte meciuri, dar e vinovată Federația, ea trebuie să plătească. E vorba despre 700.000 de euro, dar în următorul sezon dăm 10 meciuri în plus” Gigi Becali

Iar dacă Becali va continua să agite apele prin Liga 1 împotriva televiziunilor, acestea sunt gata să reclame că au fost… furate! „Am plătit pentru Steaua, dar vedem FC Gazde și FCSB”, este nemulțumirea exprimată de deținătorii drepturilor TV. Practic, ar fi doar o schimbare de abordare. Iar pentru a înțelege speța va trebui să ne întoarcem în timp.

Au semnat pentru patru Steaua – Dinamo pe sezon, dar s-au trezit cu FC Gazde

În vara lui 2014, drepturile TV în Liga 1 se vindeau pe o sumă uriașă pentru acea vreme, 27,5 milioane de euro pe sezon. Intel Sky Broadcasting, companie cu sediul în Malta, se obliga să vireze această sumă pentru cluburile din Liga 1 pe o perioadă de 5 ani. La acea vreme, televiziunilor le erau promise dueluri tari și o schimbare de format.

ADVERTISEMENT

Trecerea la sezon regular plus play-off/play-out trebuia să aducă 4 derby-uri Steaua – Dinamo în fiecare an. O promisiune care a atras televiziunile instant. Dar care era imposibil de onorat. În realitate, au fost 5 ani în care la televizor au apărut mai degrabă Chiajna, Voluntari, Clinceni și… FCSB. Cea din urmă, o denumirea apărută din dorința lui Gigi Becali de a duce mai departe o minciună, așa cum a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție.

O minciună care a fost deconspirată chiar la câteva luni după semnarea contractului de drepturi TV. Echipa lui Becali a pierdut în instanță dreptul de a mai folosi numele Steaua București. A urmat o serie de procese câștigate de juristul clubului sportiv al Armatei Steaua București, colonelul de justiție Florin Talpan, în fața avocaților plătiți regește de Gigi Becali. Cel din urmă a fost deposedat de siglă, de marca Steaua, de palmares și, foarte probabil, va fi nevoit să plătească un prejudiciu consistent pentru cei 11 ani în care a folosit fraudulos, conform ÎCCJ, numele celei mai titrate echipe din România. Deși, în acte, echipa sa a fost înființată în 2003.

ADVERTISEMENT

Revenim în 2014, după semnarea contractului pentru drepturile TV. Trecuseră doar câteva luni de la acord, când a avut loc unul dintre cele mai ciudate meciuri din istoria recentă a Ligii 1. Cel în care FC Gazde, viitoarea FC FCSB, a înfruntat-o pe CSMS Iași.

Tabela de marcaj la finalul partidei dintre actuala FC FCSB și Poli Iași, în 2014. La acel meci, echipa lui Gigi Becali nu a avut nume, nu a avut siglă…

Cum au recunoscut avocații lui Becali că FCSB este… FC Sporting Becali, nu Steaua

Din acel moment, echipa lui Becali nu a mai primit vreodată dreptul de a folosi numele și marca Steaua. Asta în ciuda faptului că a promis constant că „O să vedeți că în șase luni…”. Mai departe puteți completa cu orice vă trece prin cap. Pentru că, foarte probabil, Becali chiar a spus-o la un moment dat. Promisiune pe care Gigi Becali știa că nu are cum să o respecte. Dar pe care o făcea ca să liniștească televiziunile. Și ca să mai câștige timp în fața puținilor fani care i-au rămas.

Au trecut 6 ani de atunci, iar Becali a câștigat un singur proces. Cel în care Florin Talpan ceruse ca echipa latifundiarului din Pipera să nu mai aibă voie să se numească FCSB. Iar pentru acel proces, avocații lui Becali au fost nevoiți să recunoască în fața judecătorilor că aceste patru inițiale, la fel ca și echipa lui Becali, nu au nicio legătură cu FC Steaua București. Și că de fapt vin de la… FC Sporting Becali!

Televiziunile au ales să fie de partea lui Gigi Becali pentru a-și salva audiențele

Televiziunile voiau acele Steaua – Dinamo promise de LPF, dar CNA le amenda atunci când foloseau denumirea Steaua pentru FCSB! Așa că s-a decis că ar fi mai bine ca oamenii să ajungă să creadă că FCSB este Steaua. La rândul lor, televiziunile au cerut asta, pentru a se agăța de această… păcăleală a inițialelor.

Pentru că, la vremea respectivă, televiziunile au decis să fie de partea lui Gigi Becali. Nu s-au sfiit să o prezinte pe FCSB ca fiind Steaua. Deși prin acest lucru ignorau o decizie definitivă și irevocabilă a instanțelor de judecată. Deși erau obligate de CNA să plătească amenzi. Dar până la urmă era și interesul lor ca lumea să creadă că echipa din Liga 1 este Steaua. Altfel, probabil că audiențele s-ar fi prăbușit. Până la urmă, nici cei mai convinși FCSB-iști nu prea ar vrea să li se spună că de fapt urmăresc FC Sporting Becali.

  • 28.000.000 de euro pe sezon este valoarea actuală a contractului de drepturi TV, prelungit în 2019 pentru 5 ani

Ilie Dumitrescu a întors deja armele împotriva lui Becali

Momentan, televiziunile așteaptă mutarea lui Becali. Dacă acesta va merge în instanță, așa cum a amenințat, atunci se va declanșa și contraatacul. Primul pas va fi să se ceară explicații de la LPF. Forul condus de Gino Iorgulescu nu are niciun interes să spună că Steaua este cea din Liga 3, dar nici nu ar putea să-i mintă pe reprezentanții televiziunilor. Doar dacă aceștia se lasă păcăliți.

Apoi ar urma să fie chestionată licitația prin care au fost oferite drepturile TV în 2014. Pentru că televiziunile nu au fost informate corect, iar asta le-a creat prejudicii. Sunt pașii pe care televiziunile sunt gata să îi facă în cazul în care Gigi Becali nu renunță la amenințări. Oricum, patronul FCSB a rămas fără unul dintre cei mai importanți oameni de televiziune care au girat păcăleala inițialelor. Ilie Dumitrescu a întors de ceva timp armele și anunță că este suporterul Stelei și că își va face abonament la meciurile echipei Armatei, pe noul stadion din Bulevardul Ghencea.

  • 700.000 de euro este suma pe care televiziunile o cer despăgubire pentru cele 7 meciuri rămase nedisputate din sezonul 2019-2020

  • (P) Cota BETANO pentru Backa Topola – FCSB: 2,52 este cota pentru „2 solist și sub 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT