Prețul pentru energia electrică a explodat, iar la fel și facturile. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană își dorește să blocheze, într-o formă sau alta, vânzarea unor dispozitive care consumă o cantitate mare de curent electric.
Dincolo de uscătoarele de rufe și mașinile de spălat, televizoarele consumă și el curent electric, unele modele mai mult, altele mai puțin. De la 1 martie însă, lucrurile s-ar putea schimba. Mai exact, începând de miercuri vor intra în vigoare noile limite de consum pentru energia tv.
Acestea fac parte din noul regulament privind proiectarea ecologică și se aplică monitoarelor, dar și televizoarelor. Și totuși ce modele de televizoare urmează să fie interzise? Conform regulamentului propus de Uniunea Europeană, este vorba despre televizoarele LED mai mari, dar și cele 8K.
Excepție de la regulament fac însă televizoarele de acest tip care sunt momentan în magazine la vânzare. Astfel, dacă vreți să achiziționați un astfel de televizor, mai bine vă grăbiți, pentru că nu îl veți mai găsi în curând pe rafturile magazinelor.
Menționăm faptul că cerințele Uniunii Europene referitoare la afișajele 8K erau ambițioase în perioada 2014-2017, atunci când tehnologia era în curs de dezvoltare. Acesta au ajuns pe piața internă a UE în 2018, în timp ce MicroLed în 2022. Se poate spune deci că cerințele UE nu au fost adaptate la nivelul de dezvoltare a tehnologiei actual.
Un alt lucru care se schimbă odată cu noul regulament este clasa de eficiență a televizoarelor. Este vorba despre acea etichetă care împarte aparatele electrice de la clasa A la clasa G. De acum, regulamentul spune că televizoarele vor trece în clasa energetică G, nu A cum era până acum.
De asemenea, începând cu 1 martie se va mai modifica și regulamentul de proiectare ecologică. Conform noilor măsuri, de acum standardul minim va fi clasa F, iar odată cu acest lucru, ecranele cu rezoluție înaltă vor fi și ele în pericol să fie interzise.
Trebuie menționat faptul că toate măsurile care urmează să între în vigoare la nivelul Uniunii Europene vor afecta mai degrabă furnizorii acestor dispozitive consumatoare de energie. De cealaltă parte, cei care au deja televizoarele respective în casă, consumă în continuare mai mult curent și evident, plătesc facturi mai mari.
Menționăm faptul că televizorul vine și cu o serie de riscuri pentru fiecare persoană în parte. Indiferent de consumul pe care îl are, televizorul nu trebuie în niciun caz să fie aprins în momentul în care dormim. Acesta ne poate afecta somnul și de asemenea, poate duce la apariția unor probleme de sănătate grave.