News

“Temperatura era mai scăzută decât ar trebui”. Managerul spitalului Matei Balș, despre avize, instalaţii şi verificări

01.02.2021 | 11:29
Temperatura era mai scazuta decat ar trebui Managerul spitalului Matei Bals despre avize instalatii si verificari
ADVERTISEMENT

Incendiul de la Matei Balș a șocat din nou întreaga națiune. Managerul Spitalului, dr. Maria Nițescu, vine cu explicații și lămuriri după tragedia de vineri, 29 ianuarie.

”Dacă demisia mea este soluția pentru ce s-a întâmplat, nu este nicio problemă, eu nu sunt legată de funcție, dar consider că am făcut tot ce mi-a stat în putință în aceste 4 săptămâni”, a transmis Nițescu, conform Spotmedia.ro.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost numită în funcție pe 22 decembrie 2020, de ministrul Nelu Tătaru, după plecarea lui Adrian Streinu Cercel în Parlament. Cunoscutul medic condusese spitalul timp de 23 de ani.

Managerul de la Matei Balș vorbește despre tragedie

Managerul de la „Matei Balș” susține că în spital nu era suficient de cald pentru persoanele bolnave. Centrala proprie pentru apă caldă și căldură urma să intre în funcțiune în câteva zile. De asemenea, Maria Nițescu a vorbit despre pavilionul 5 și lucrările care nu mai fost efectuate din cauza pandemiei.

ADVERTISEMENT

„Există aviz de funcționare în termen de valabilitate, studiu de fezabilitate și expertiză pentru pavilionul în care a fost incendiul. Lucrările ce trebuiau efectuate pentru pavilionul 5 în vederea autorizării PSI nu au mai fost demarate pentru că a venit pandemia”, a spus managerul de la Balș, într-un interviu pentru Spotmedia.ro.

Ce s-a întâmplat în acea dimineață?

”La ora 5.10 a sunat telefonul. Era dr. Cătălin Apostolescu, medicul șef de gardă, și mi-a spus: “Maria, incendiu în Pavilionul 5!”. Și acum sunt în stare de șoc…

ADVERTISEMENT

În 15-20 de minute eram în curtea spitalului. Nu cred că voi uita vreodată imaginile cutremurătoare. Toată strada Grozovici era blocată de pompieri, SMURD, ambulanțe. La fel, curtea spitalului,” a transmis managerul.

Maria Nițescu susține că situația pavilionului unde a avut loc incendiul era foarte bună din punctul de vedere al instalațiilor, deși clădirea e foarte veche. ”Instalațiile au fost schimbate în totalitate, există contracte de mentenanță – verificare a acestor instalații,” spune managerul de la Matei Balș.

ADVERTISEMENT

Instalația electrică este verificată lunar în toate clădirile din Institut de către o firmă autorizată.

Managerul de la Matei Balș: ”Ultima verificare a avut loc în perioada în perioada 25-27 ianuarie 2021”

Despre instalația de oxigen, Maria Nițescu transmite că aceasta a fost pusă în funcțiune în decembrie. A fost gândită tocmai pentru a elimina în totalitate tuburile de oxigen folosite la începutul pandemiei. Nevoia de oxigen a crescut de peste 20 de ori în spital.

”Acest pavilion are prize de oxigen pentru fiecare pat, în toate saloanele, la toate etajele,” a declarat șeful de la Balș.

Temperatura în saloane este de 20 de grade

”A doua zi după numire am solicitat serviciului tehnic să îmi furnizeze zi de zi toate datele privind căldura, apa caldă, consumul de oxigen. Temperatura agentului termic e mai scăzută decât ar trebui.

În saloane sunt în jur de 20 de grade. Foarte rar 22 de grade. Această temperatură poate fi corespunzătoare pentru o persoană sănătoasă și care se mișcă, însă pentru un pacient cu febră și frisoane reprezintă un disconfort.

Pentru că în condițiile utilizării oxigenului în volum atât de mare este interzisă total existența aparatelor electrice de încălzire, am rugat asistentele să le pună pacienților la dispoziție pături, pilote, cearșafuri, tot ce aveau în depozit, astfel încât să se încălzească mai bine,” a explicat Maria Nițescu.

ADVERTISEMENT