Câte grade e bine să ai în dormitor dacă afară este ger? Temperatura din casă este strâns legată de ceea ce se întâmplă în exterior. Astfel, e recomandat să găsești un echilibru. În acest mod facturile nu vor fi mari, iar tu o să te simți confortabil.
Gerul a luat cu asalt România în ultimele zile. Astfel, în mare parte din țară s-au înregistrat doar temperaturi sub 0 grade. Evident, centralele termice au depus eforturi suplimentare, astfel că multe persoane ar putea ajunge să plătească facturi mai mari.
Totuși, dacă alegem atent temperatura din casă, atunci putem să ne odihnim mai bine și totodată să plătim și facturi mai mici. Astfel, ține cont de faptul că dacă nu îți încălzești casa, pereții pot acumula umezeală.
De cealaltă parte, dacă temperatura setată este mult prea mare, atunci consumul va fi unul pe măsură. Tocmai din acest motiv, recomandările de mai jos vor fi extrem de importante. Câte grade e bine să ai în dormitor, deci, iarna?
Depinde cum spuneam mai sus, de cât de frig e afară. Astfel, în mod normal, în sezonul rece, temperatura optimă a agentului termic trebuie să fie între 60 și 70°C. Pe de altă parte, în momentul în care temperaturile sunt extrem de scăzute, adică sub -10°C, poți crește setarea la 75°C.
Acest prag nu trebuie însă depășit pentru că există riscul ca centrala să fie uzată excesiv. În ceea ce privește încălzeala din pardoseală, aici, temperatura apei din sistem trebuie să fie mai scăzută, între 35 și 45°C. Acest tip de încălzire funcționează eficient la temperaturi mai mici, dar pe suprafețe mai mari.
Revenind la câte grade e bine să ai în dormit iarna, pentru un confort optim, specialiștii ne recomandă între 22-23°C. Aceeași temperatură trebuie să fie și în sufragerie. De cealaltă parte, în băi e nevoie de o temperatură mai ridicată, deci de 24-25°C.
Pe hol în schimb, ori în cămară sau în alte zone din casă care nu sunt folosite e recomandat să fie în jur de 18-20°C. Termostatul este necesar, în special în locuințe mai mari, astfel încât temperatura să fie una corectă