Somnul este foarte important în rutina noastră de zi cu zi. Datorită lui vom putea avea o sănătate curată, mai multă energie pentru îndeplinirea sarcinilor cotidiene și o stare pozitivă. Uneori, însă, nu putem adormi din cauza valorilor termice prea ridicate sau scăzute din casă. Care este temperatura ideală?
Din cauza valorilor termice nepotrivite ne trezim în timpul nopții și ne perturbăm somnul, astfel că nu este de mirare de ce a doua zi ne simțim epuizați sau cu dureri de cap. Potrivit specialiștilor, noaptea este extrem de vital să dormim corespunzător, fiindcă doar așa organismul se reface.
Medicii atrag atenția asupra faptului că mulți dintre noi tindem să ne punem la culcare având temperaturi prea ridicate în dormitor, atunci când este iarnă. Nu este deloc bine să fie o valoare termică între 24 și 25 de grade celsius.
”Dacă ai pornit căldura pe timpul nopții, iată la ce boli te expui dacă o lași pornită toată noaptea. Trebuie să vezi de ce este una din cauzele pentru care tot mai mulți se îmbolnăvesc.
Încălzirea constantă a aerului din încăperi până la 24-25 de grade, în special pe timpul nopții, poate să usuce excesiv aerul din cameră”, a explicat pe TikTok dr. Răzvant Vintilescu, potrivit dcmedical.ro
Cum ne afectează aerul uscat din locuință? Vor fi probleme cu respirația, mucoasele din nas și din gât vor deveni mai fragile, respectiv mai vulnerabile în fața unor virusuri sau bacterii foarte periculoase. Totodată, riști să dezvolți o tuse iritantă.
Medicul Răzvan Vintilescu spune că o valoare termică potrivită pentru un somn odihnitor, neîntrerupt, care reface organismul și pentru a sta departe de problemele de sănătate precizate ar trebui să fie cuprinsă între 18 și 20 de grade celsius.
”Un aer uscat afectează mucoasele din nas, din gât, care devin mai fragile și mai puțin eficiente în a proteja organismul de virusuri și bacterii. În plus, un mediu uscat favorizează apariția tusei și irită căile respiratorii, făcându-te mai vulnerabil la răceli și la infecții respiratorii. Temperatura ideală pentru un somn odihnitor este în jur de 18-20 de grade.
Dacă dormi într-o cameră cu 24-25 de grade corpul nu mai trece prin procesul de răcire ușoară pe care îl faci în timpul nopții pentru a te ajuta să te odihnești bine”, a mai explicat medicul menționat.