Life

Temperatura ideală la care se coc prăjiturile la cuptor ca să iasă pufoase. Nu se mai ard și au și crusta perfectă

Dacă vrei să te bucuri de prăjituri pufoase, nu doar ingredientele contează, ci și modul de gătire. Iar cuptorul este cel mai important.
13.05.2025 | 23:06
Temperatura ideala la care se coc prajiturile la cuptor ca sa iasa pufoase Nu se mai ard si au si crusta perfecta
Temperatura la care e bine să coci prăjiturile la cuptor. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Tu la ce temperatura alegi să coci prăjiturile la cuptor atunci când vrei să iasă pufoase? Multe gospodine ajung să facă unele greșeli, astfel că deserturile pot ajunge să se ardă, sau să aibă o textură uscată.

Temperatura la care e bine să coci prăjiturile la cuptor

Fiecare gospodină în parte prepară anumite mâncăruri după bunul plac. Totuși, nu doar ingredientele utilizate contează, ci și cuptorul. Există cuptoare electrice, dar și cuptoare cu flacără.

ADVERTISEMENT

Iar fără să vrem, pot exista situații în care prăjiturile ori nu se fac bine, ori sunt arse. Totodată, e posibil ca acestea să fie și uscate în interior, astfel că acea textură pufoasă lipsește cu desăvârșire.

Tocmai din acest motiv, e bine să știi temperatura la care e bine să coci prăjiturile la cuptor. În primul rând optează pentru un cuptor electric. În acest mod setezi temperatura exactă.

ADVERTISEMENT

Totodată, spre deosebire de cuptorul clasic, cel electric încălzește și menține o temperatură uniformă. Iar ventilatorul din interior e și el foarte important. Acesta asigură circulația aerului cald și practic coace preparatele rapid, dar și eficient.

Cum folosești corect cuptorul electric

În general când prepari rețete de pe internet, fie pentru cozonac, fie pentru prăjituri, ai recomandată o anumită temperatură, dar și un anumit timp în care trebuie să ții preparatul la copt.

ADVERTISEMENT

Dacă însă nu ai aceste indicații, trebuie să cunoști temperatura la care e bine să coci prăjiturile la cuptor. Specialiștii spun că prăjiturile cu aluat consistent se coc la 180 de grade Celsius în cuptorul electric.

ADVERTISEMENT

Un detaliu important e însă faptul că temperatura diferă de grosimea aluatului și de ingredientele folosite. Spre exemplu, în cazul unui chec, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 180 și 200 grade Celsius, în funcție de mărimea tăvilor și de cantitatea de aluat din tavă.

Totodată, contează și timpul. Astfel, checurile de mărime medie necesită 25 – 30 de minute de coacere. De cealaltă parte, checul mai mare, făcut în tăvi de cozonac, necesită în medie 40 – 50 de minute de coacere în cuptorul electric.

Cozonacii cu aluat consistent și cu umplutură e bine să fie copți la 170 – 180 de grade Celsius, timp de 45 – 50 de minute. De cealaltă parte, prăjiturile precum pandișpanul sau tartele pot fi coapte la o temperatură cuprinsă între 160 și 180 de grade Celsius, timp de 30 – 40 de minute.