Dacă obișnuiești să pregătești de seara sandwich-ul pe care urmează să i-l pui celui mic în pachețelul pentru școală sau pe care chiar tu o să-l mănânci la muncă, trebuie să ții cont de un detaliu esențial: temperatura la care îl păstrezi.
Suntem mereu pe fugă. Timpul pare din ce în ce mai scurt, astfel că încercăm să scutim cât mai mult pentru a ne relaxa sau pentru a sta cu cei dragi. În această goană, însă, trecem cu vederea uneori detalii destul de importante.
Stresul conduce la probleme de sănătate serioase, dar puțini iau în calcul că până și banalul sandwich, pregătit dinainte pentru școală sau muncă, poate reprezenta un pericol. Nu ingredientele în sine, chiar dacă alimentele procesate de obicei le conține nu sunt recomandate, ci modul în care este păstrat face diferența dintre un produs sănătos și unul pe care să-l eviți.
Dacă sandwich-ul conține ingrediente perisabile, cum ar fi carne, brânză sau maioneză, lăsarea acesteia la temperatura camerei pentru o durată lungă poate duce la contaminare și la riscuri pentru sănătate.
Astfel, este recomandat să-l păstrezi în frigider pentru a preveni proliferarea bacteriilor și pentru a te asigura că este sigur de consumat. În funcție de produsele potrivite, trebuie să ții cont care este temperatura optimă la care trebuie să stea.
Este foarte important ce conține sandwich-ul pentru a ști la ce temperatură să-l păstrezi. Ingredientele care se strică ușor, precum carne, brânză, ouă sau maioneză, trebuie ținute la temperaturi scăzute mai mici de 5 grade Celsius.
În cazul ingredientelor care rezistă mai mult, cum ar fi legumele, pâinea sau untul de arahide, pot fi ținute la temperatura camerei pentru o perioadă scurtă. Totuși, pentru siguranță, este recomandat ca sandwich-ul să nu stea mai multe de două ore la temperatura camerei.
Info Cons a întocmit o listă a temperaturilor optime la care trebuie să fie păstrate ingredientele care sunt puse într-un sandwich. Astfel, pâinea poate să fie ținută la temperatura de 22 de grade Celsius.
În schimb, cașcavalul trebuie păstrat la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius, iar șunca la temperaturi cuprinse între 5 și 10 grade. Parizerul are nevoie de temperatura de 2-8 grade Celsius. Cât despre sosuri, ketchup / muștar / maioneză, acestea se pot ține la temperaturi de 2-25 grade Celsius, însă nu pentru mult timp.