Care este, de fapt, temperatura ideală pe care trebuie să o setezi în frigider? Doar așa vei putea păstra alimentele mai mult timp, fără ca acestea să fie contaminate cu bacterii.
În ziua de astăzi, frigiderul este nelipsit dintr-o gospodărie, deoarece păstrează alimentele reci, fără ca acestea să se strice. Este unul dintre electrocasnicele necesare din locuință, fără de care alimentele nu ar putea rezista prea mult timp.
Frigidere din prezent sunt dotate cu sisteme moderne, cum ar fi tehnologiile de răcire fără îngheț, care permit setarea temperaturii. Dacă temperatura este una potrivită, alimentele se vor păstra reci, dar nu vor îngheța.
Multe persoane nu știu, însă, care este temperatura corectă pentru frigider. Din acest motiv, multe alimente ajung să fie mult mai reci decât ar trebui, chiar înghețate. În schimb, dacă temperatura e prea mică, poate curge apă.
Datorită temperaturii scăzute, activitatea enzimelor și a microorganismelor din frigider este încetinită, lucru care face ca alimentele să aibă o durată de viață mai lungă.
O temperatură potrivită este necesară pentru ca alimentele să fie mereu proaspete și pentru a fi consumate în siguranță. Există mai multe compartimente în frigider pentru a putea organiza cât mai bine fiecare tip de alimente.
Pentru compartimentul principal, temperatura potrivită trebuie să fie cuprinsă între 2°C și 4°C. Activitatea bacteriilor și a mucegaiurilor va fi încetinită în acest interval, iar șansele de contaminare cu acestea sunt mult mai mici.
Pentru alimente precum carnea și peștele, sertarele speciale sau rafturile inferioare sunt potrivite, la temperaturi de 0°C – 2°C. Este o temperatură care nu îngheață alimentele, dar încetinește dezvoltarea bacteriilor.
Produsele lactate trebuie păstrate la o temperatură de 1°C – 4°C. Laptele se păstrează cel mai bine pe rafturile inferioare, unde temperatura este constantă. Nu trebuie păstrat pe ușă, deoarece temperatura fluctuează.
Ouăle se păstrează la 4°C, pe rafturile inferioare, și nu pe ușă. Untul trebuie păstrat la 3°C – 4°C, dar poate fi pus și pe sertarul de la ușa frigiderului. În acest fel, produsul va fi mai ușor de întins pe pâine.
În cazul fructelor și legumelor, există sertare speciale de control al umidității pentru a le păstra în siguranță. Pentru acestea, se recomndă o temperatură de 4°C – 7°C. Nivelul de umiditate va fi mai ridicat, iar deshidratarea va fi prevenită.
Alimentele gătite se păstrează într-un recipient etanș, apoi plasate pe rafturile superioare. Temperatura de acolo este în jur de 4°C.
Dacă temperatura din frigider este potrivită, alimentele își vor păstra textura și gustul și nu se vor altera prea curând. De altfel, supraîncărcarea frigiderului trebuie evitată.