Experții culinari sunt de părere că există o temperatură ideală pentru a găti carnea de porc, în tigaie sau la cuptor. În felul acesta oamenii stau departe de pericole, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Ce recomandări nu trebuie ignorate de nimeni.
Carnea de porc se numără printre produsele care nu lipsesc de pe mesele de sărbători, cum ar fi cea de Crăciun. Specialiștii au o serie de sfaturi prețioase pe care toată lumea ar fi bine să le cunoască pentru a evita problemele medicale.
Medicii transmit că aceasta poate conține paraziți care odată ingerați provoacă simptome care variază de la ușoare până la grave. Acesta este motivul pentru care se recomandă o temperatură ideală când vine vorba de gătit.
Acest tip de carne trebuie să atingă neapărat o temperatură internă de 71 de grade Celsius pe întreaga sa masă. E foarte important ca temperatura să se măsoare cu un termometru special pentru preparatele din carne.
În felul acesta gospodinele verifică dacă toate părțile sunt gătite corespunzător. Carnea de porc trebuie să-și schimbe culoarea din roz în gri, un semn care arată că este pregătită ca la carte și este bună de servit.
De asemenea, recomandările bucătarilor spun că, de fapt, carnea de porc gătită bine (well done) necesită o temperatură internă de aproximativ 75 de grade Celsius. Totodată, un alt secret este verificarea fripturii în mod regulat.
Carnea de porc se gătește corect și dacă se ține cont de bucata care se pune la cuptor. Spre exemplu, mușchiul de porc are nevoie de o gătire de scurtă durată, de aproximativ 25 de minute și o temperatură între 180 și 200 grade Celsius.
Pentru a fi gătit perfect acesta trebuie să atingă o temperatură internă între 63 și 70 de grade Celsius. Costițele se gătesc la fel de puțin, însă temperatura cuptorului depinde mult și de grosimea pe care o au acestea.
Un alt sfat extrem de util, care vine de la cei mai buni chefi internaționali, spune să scoateți carnea de porc din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de a fi băgată la cuptor. Trebuie să ajungă la temperatura camerei pentru a se găti uniform.