Temperatura la care e necesar să gătești carnea pentru a evita riscul de a lua E.coli. E necesar să respecți această recomandare dacă nu vrei să ai parte de probleme de sănătate.
Carnea este unul dintre cele mai consumate alimente la nivel mondial. Indiferent de tipul acesteia, multe persoane o preferă datorită faptului că este sățioasă, are un gust bun și se potrivește de minune cu diverse garnituri.
Este important să gătești orice tip de carne așa cum trebuie pentru a evita situațiile neplăcute. Atunci când carnea este gătită la o temperatură prea mică, riști să iei E.coli.
Printre cele mai frecvente cauze ale contactării acestei bacterii se numără carnea insuficient preparată termic. În general, infecția cu E.coli se manifestă prin crampe intestinale, diaree severă, sânge în scaun, gaze, pierderea poftei de mâncare sau febră.
Oboseala, prezența sângelui în urină, paloarea și deshidratarea se numără printre principalele simptome ale infectării. Dacă simptomele persistă, este necesar să apelezi la ajutorul medicului.
“Cele mai multe infecții cu E. coli se rezolvă în aproximativ o săptămână”, a explicat Dr. Jason Singh, medic-șef la One Oak Medical Group, potrivit Health Digest.
Expunerea apare la 3-4 zile după ingestie, iar bacteriile colonizează intestinele și eliberează toxine, care duc la apariția bolii. Deși se pot vindeca, infecțiile cu E.coli nu trebuie considerate inofensive, deoarece pot duce la complicații.
Pentru ca riscul de a lua diverse bacterii să fie cât mai mic, e bine să gătești corect alimentele astfel încât să elimini orice agent patogen. Spălarea mâinilor cu săpun și apă este necesară pentru reducerea riscului infecțiilor.
Trebuie să avem grijă și în timpul manipulării cărnii crude, mai ales dacă este tocată. Pentru a fi în siguranță, carnea tocată trebuie gătită la o temperatură internă de 72 de grade Celsius.
“E. coli prosperă în carnea crudă, așa că este vital să gătești carnea tocată la o temperatură internă de 160°F (72 grade Celsius) pentru a distruge bacteria”, a mai explicat Dr. Singh. Carnea crudă trebuie ținută separat de alte alimente.
Cei mai mulți oameni se recuperează în urma infecției cu E.coli. Unele persoane pot suferi complicații fatale. Aproximativ 17% dintre persoanele infectate cu această bacterie își pot pierde viața în urma complicațiilor, după cum estimează Clinica Cleveland.
Din cauza complicațiilor, pot să apară afecțiuni cum ar fi sepsisul. În plus, persoanele cu un sistem imunitar compromis, dar și vârstnicii și copiii mici au un risc mai mare de a suferi complicații.