Life

Temperatura optimă pentru somn. La cât să reglezi, de fapt, termostatul ca să te odihnești

Care este, de fapt, temperatura optimă pentru somn și ce se întâmplă dacă este mult prea cald în dormitor atunci când dormi.
07.05.2024 | 10:48
Temperatura optima pentru somn La cat sa reglezi de fapt termostatul ca sa te odihnesti
Care este, de fapt, temperatura optimă pentru somn. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este, de fapt, temperatura optimă pentru somn odihnitor. Specialiștii au dezvăluit că temperatura din dormitor are un rol important în calitatea somnului. Sănătatea poate fi pusă în pericol.

Care este temperatura optimă pentru somn

Studiile au demonstrat că temperatura este extrem de importantă atunci când vorbim despre calitatea somnului. Nu este doar în funcție de preferințe, așa cum multe persoane consideră.

ADVERTISEMENT

Dr. Răzvan Alexandru Roşu, medic pneumolog cu competenţe în somnologie, a dezvăluit care este temperatura optimă pentru somn și ce se întâmplă în organism după ce adoarme cineva.

„Unii oameni sunt obişnuiţi cu temperatură excesivă in dormitor, în timp ce alţii preferă temperaturi mai scăzute. Cu toate acestea, orice adult sănătos va experimenta o scădere a temperaturii corpului în timp ce dorm.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmplă în mod natural în fazele iniţiale ale ciclului de somn, din cauza temperaturii centrale mai scăzute care te face să te simți somnoros, în timp ce o temperatură mai ridicată te ajută să fii alert în timpul zilei”, a explicat medicul pentru dcmedical.ro.

Astfel, temperatura optimă pentru un somn odihnitor trebuie să fie cuprinsă între 15,6 și 22 de grade Celsius. În cazul în care în cameră este prea rece, mai pot fi adăugate unul sau două straturi.

ADVERTISEMENT

Iar în caz că „este prea cald sau vremea este deosebit de caldă sau umedă, luaţi în considerare îndepărtarea unu strat sau purtați lenjerie de pat mai uşoare pentru a rămâne răcoros în pat”, a adăugat dr. Răzvan Alexandru Roşu, medic pneumolog cu competenţe în somnologie.

Ce se întâmplă când temperatura din dormitor este prea mare

Atunci când temperatura este prea ridicată poată să apară transpirația excesivă și disconfortul fizic, ceea ce face mult mai dificilă adormirea și menținerea somnului profund. Totodată, duce la apariția trezirilor dese din timpul somnului.

ADVERTISEMENT

Lipsa unui somn odihnitor conduce la mai multe probleme de sănătate. Afectează funcțiile cognitive, precum concentrarea, memoria, și capacitatea de a lua decizii și rezolvarea problemelor.

Persoanele care nu se odihnesc suficient contribuie la apariția sau exacerbarea afecțiunilor de sănătate mentală, ca anxietatea și depresia. În plus, se pot confrunta cu iritabilitatea și sunt mai predispuse la stres.

ADVERTISEMENT