News

Vremea a luat-o razna la început de an, în mai multe zone: “Temperaturile sunt cu mult peste media lunii iulie”

Anul 2023 a debutat cu temperaturi extrem de ridicate, sute de recorduri fiind doborâte în Europa chiar de la primele ore.
01.01.2023 | 14:39
Vremea a luato razna la inceput de an in mai multe zone Temperaturile sunt cu mult peste media lunii iulie
2023 a debutat cu temperaturi deosebit de ridicate Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Climatologul Maximiliano Herrera, specializat în statistici climatice și în fenomene meteorologice extreme, care a fondat site-ul “Extreme Temperatures Around the World”, relatează că în unele zone temperaturile primei nopți de ianuarie s-au situat pese media lunii iulie.

Sute de recorduri de temperatură doborâte în primele ore ale noului an

În calitate de istoric meteorolog și cercetător independent, Herrera analizează metadatele la nivel mondial și ține evidența înregistrărilor meteorologice din 1992.

ADVERTISEMENT

”Au trecut câteva ore din 2023 și sute de recorduri (de temperatură n.r.) au fost deja doborâte în Europa. Temperaturile sunt șocante pentru o noapte de ianuarie (cum ar fi 19 grade Celsius în Polonia și Elveția), mult peste media lunii iulie! Polonia, Lituania, Olanda și Belarus au deja un nou record național”, a scris Maximiliano Herrera pe Twitter.

Cât despre Polonia, potrivit lui Maximiliano Herrera, vremea în capitala poloneză tocmai a doborât un record de temperatură vechi de 10 ani.

ADVERTISEMENT

”Eveniment meteorologic extrem de incredibil în curs de desfășurare în Europa, care umbrește tot ce s-a mai văzut în trecut.

În prezent, capitala poloneză Varșovia, cu 18,9C, pulverizează cu 5,1C marja vechiului record al lunii ianuarie, stabilit în ianuarie 1993!”

ADVERTISEMENT

Alte două țări unde temperaturile au doborât recorduri sunt Danemarca și Letonia, a mai scris meteorologul, care a subliniat că vorbim despre un val anormal de căldură pentru Europa.

ADVERTISEMENT

“Danemarca pare să se alăture ‘petrecerii’: 0,1C peste recordul național de cea mai ridicată temperatură pentru luna ianuarie și în creștere. Letonia s-ar putea alătura în câteva ore.

Este unul dintre cele mai incredibile valuri de căldură anormale și de necrezut din întreaga istorie climatică a Europei. Fără îndoială”, a mai scris Herrera pe Twitter.

2023 va fi și mai fierbinte decât 2022

Anul care tocmai a început va fi unul dintre cele mai fierbinți înregistrați vreodată, iar temperaturile medii globale vor fi cu aproximativ 1,2 grade Celsius mai mari decât erau înainte ca oamenii să înceapă să influențeze schimbările climatice, potrivit previziunilor Oficiului britanic de Meteorologie, citate de The Guardian.

Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi al zecelea an consecutiv în care temperaturile medii globale vor depăși cu cel puțin 1 C față pe cele din perioada preindustrială, adică perioada 1850-1900.

Cel mai cald an actual din înregistrările care datează din 1850 este 2016, un an în care s-a înregistrat un model climatic “El Niño” în Pacific, care împinge în sus temperaturile globale pe lângă tendințele de încălzire globală.