News

Alertă climatică! Vremea a luat-o razna. Temperaturi record înregistrate în Alaska sau în Marea Britanie

Meteorologii atrag atenția asupra faptului că primele zile din 2022 sunt neobișnuit de calde pentru emisfera nordică. În Marea Britanie și Alaska au fost doborâte recorduri de temperatură, unele vechi de peste un secol.
02.01.2022 | 16:49
Alerta climatica Vremea a luato razna Temperaturi record inregistrate in Alaska sau in Marea Britanie
ADVERTISEMENT

Criza climatică pare a fi trecut în plan secund odată cu pandemia de coronavirus, cu toate acestea, ea își face simțite efectele în continuare. Creșterea temperaturilor globale are efecte vizibile: duce la intensificarea fenomenelor meteo, acestea devenind extreme și foarte periculoase.

Datele oamenilor de știință arată că, în prezent, temperaturile medii au crescut cu 1,1 grade Celsius față de nivelul de referință de dinaintea Revoluției Industriale. Acest fenomen are efecte care pot fi resimțite pe tot globul, începutul anului 2022 fiind mai cald decât media pentru această perioadă în anumite zone.

ADVERTISEMENT

Record de peste un secol depășit în Marea Britanie

Meteorologii din Regatul Unit au anunțat cel mai cald început de an de mai bine de o sută de ani. Astfel, sâmbătă, 1 ianuarie, în parcul St. James din Londra au fost înregistrate 16,3 grade Celsius, notează BBC.

Recordul anterior de temperatură a fost stabilit în anul 1916, la stația Bude din Cornwall, din SV Angliei. Atunci termometrele au indicat 15,6 grade Celsius. Meteorologii explică faptul că vremea caldă din prima zi a anului 2022 a fost cauzată de masele de aer cald care provin din zona Azore, Portugalia.

ADVERTISEMENT

Serviciul de meteorologie din Marea Britanie precizează că, în cea de-a doua zi a anului 2022 și în zilele care vor urma, temperaturile vor prezenta o ușoară scădere. Cu toate acestea, ele vor fi mai mari în comparație cu mediile pentru această perioadă.

Această perioadă neobișnuit de caldă este, după cum explică specialiștii britanici, rezultatul încălzirii globale cauzate de către acțiunea umană. În plus, aceștia atrag atenția că recordurile de temperaturi ridicate tind să fie doborâte de nouă ori mai des.

ADVERTISEMENT

Vreme anormală și în Alaska

Unele dintre cele mai semnificative contraste termice din lume pot fi identificate în Alaska. În această regiune, temperaturile maxime pot depăși cu 7-8 grade Celsius față de mediile așteptate în această perioadă.

Valul de căldură din Alaska a permis acumularea unei cantități mai mari de umiditate în aer, ceea ce a dus și la cantități neobișnuit de mari de precipitații. Meteorologii atrag atenția asupra faptului că temperaturile record din Alaska au fost ultimele fenomene neobișnuite dintr-un an 2021 dominat de extreme meteo în America de Nord.

ADVERTISEMENT

Duminică, 26 decembrie 2021, stația Kodiak a înregistrat 19,4 de grade Celsius la ora locală 14:17. Pe lângă faptul că această temperatură este un record local, a reprezentat și un record pentru luna decembrie.

Aeroportul Kodiak a înregistrat 18,3 grade Celsius și a depășit recordul său zilnic anterior cu 7 grade, depășind recordul stabilit pe 26 decembrie 1984. Îngrijorător este faptul că acest record de la finalul lunii decembrie depășește temperaturile maxime pentru lunile noiembrie, ianuarie, februarie și martie.

Precipitații record

Oamenii de știință explică faptul că încălzirea cu un grad a temperaturii aerului duce și la o creștere de 4% a umidității. În cele din urmă, aceste condiții s-au transformat în cantități mari de ploaie.

Temperaturile neobișnuit de mari și precipitațiile pe care acestea le-au adus au creat o serie de probleme pe drumurile din Alaska. Vremea caldă a topit gheața și zăpada, iar apa rezultată astfel trecând printr-un proces secund de înghețare, ceea ce a îngreunat circulația rutieră.

Precipitațiile neobișnuite îngreunează mult și viața de zi cu zi. Astfel, singurul magazin din Delta Junction, o localitate aflată la peste 500 de kilometri de Anchorage, nu mai are magazin alimentar. Acoperișul acestuia s-a prăbușit sub greutatea gheții și a zăpezii.

La doar câteva ore, activitatea uneia dintre cele două benzinării din Delta Junction a avut de suferit tot din cauza greutății gheții și zăpezii asupra acoperișului.

ADVERTISEMENT