În primele zile ale lunii ianuarie temperaturile au atins niveluri record în numeroase țări din Europa, iar recordurile de temperatură au fost doborâte în opt țări europene.
La Varșovia, capitala Poloniei, s-a măsurat duminică o temperatură de 18,9 grade Celsius, în timp ce la Bilbao, în Spania, mercurul din termometre a sărit la 25,1 grade, cu 10 grade peste media obişnuită a perioadei, transmite BBC.
Vremea blândă de iarnă în Europa a coincis cu un val puternic de furtună de zăpadă care a cuprins o mare parte din America de Nord şi care a provocat moartea a cel puţin 60 de persoane.
În același timp, pe malul european al Atlanticului, vremea la începutul noului an a fost plăcută în multe locuri.
Temperaturile aerului în Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Cehia, Polonia, Danemarca și Belarus au doborât recordurile naționale, iar în Germania, Franța, România și Ucraina au fost doborâte recorduri la unele stații de măsurare.
În Elveția, temperaturile au ajuns la 20 de grade Celsius, iar vremea caldă amenință sezonul de schi în stațiunile din Alpi.
Cu toate acestea, nu este cald peste tot în Europa, pentru că în unele părți ale Scandinaviei meteorologii prevăd zile reci, cu temperaturi foarte scăzute și ninsori, și este de așteptat ca temperatura la Moscova să scadă la -20 de grade Celsius până în weekend.
De subliniat că, în urmă cu câteva zile, s-a anunțat că anul 2022 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice în Marea Britanie, Irlanda, Franța și Spania. În Marea Britanie, fiecare lună, cu excepţia lunii decembrie, a fost mai caldă decât media. În decembrie însă a căzut zăpadă în multe părţi ale ţării, deşi acum condiţiile sunt mai blânde şi mai umede.
Planeta s-a încălzit deja cu 1,1 grade Celsius faţă de începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească, dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile, mai arată BBC.