News

Temperaturile extreme pun stăpânire pe Europa. Canicula poate agrava criza economică

Meteorologii au anunțat recent că în următoarele zile, Spania, Franța, Marea Britanie și Italia vor fi afectate de un val de caniculă neobișnuit pentru luna iunie.
16.06.2022 | 17:34
Temperaturile extreme pun stapanire pe Europa Canicula poate agrava criza economica
Temperaturi foarte mari pentru luna iunie, în Europa. Foto: flickr.com, commons.wikimedia.org – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Jurnaliștii americani de la time.com au dezvăluit că primele semne ale caniculei au apărut deja în centrul orașului Madrid, capitala Spaniei. Aici, administratorul unei cafenele încearcă să găsească tot felul de soluții pentru confortul clienților săi.

Temperaturile prea mari afectează industria HoReCa din Madrid

Este vorba despre cafeneaua Terraza Colon, dotată cu umbrele foarte mari, pentru a-i feri pe mușterii de razele ultraviolete. ”Iunie este una dintre cele mai bune luni pentru noi, așa că un val de căldură chiar acum nu este bun pentru afaceri”, a declarat Daniel Benito.

ADVERTISEMENT

În timp ce vorbea cu jurnaliștii, administratorul cafenelei ajuta o chelneriță să rearanjeze ventilatoarele mari și stropea podeaua cu apă pentru a încerca să răcorească spațiul.

Este pur și simplu imposibil să planifici și să conduci o afacere cu o astfel de vreme extremă”, a mai spus acesta. Prognoza meteo din această săptămână este lămuritoare în acest context.

ADVERTISEMENT

Temperatura din capitala Spaniei s-a apropiat marți de 40 de grade Celsius, iar meteorologii anunță că valul de căldură va învălui Europa în zilele următoare.

În sudul Spaniei, temperatura ar putea atinge 42 de grade miercuri. De asemenea, în cea mai mare parte a țării s-ar putea ajunge la valori termice 40 de grade. Agenția meteorologică spaniolă a transmis că astfel de temperaturi ridicate apar de obicei mai târziu în timpul verii.

ADVERTISEMENT

Praful saharian, o altă problemă

O altă problemă va fi reprezentată de vânturile sudice. Acestea aduc praful saharian în nord, înrăutățind calitatea aerului și reducând vizibilitatea.

La rândul lor, și locuitorii capitalelor europene Paris, Roma și Londra se pregăteau pentru condiții toride. ”Valul de căldură se va intensifica pe parcursul săptămânii.

ADVERTISEMENT

Se va înrăutăți în fiecare zi”, a declarat Mika Rantanen, cercetător la Institutul meteorologic finlandez. Vremea caniculară oferă un alt exemplu al impactului pe care îl au schimbările climatice.

Asta se întâmplă în timp ce dependența țărilor față de arderea combustibililor fosili face ca planeta să fie mai fierbinte. Este pentru a doua oară în mai puțin de o lună când temperaturile au depășit 40 de grade în Spania.

Este mult prea cald pentru această perioadă a anului, astfel că agenția meteorologică spaniolă a emis în toată țara zeci de avertismente cu privire la caniculă.

În Cordoba, temperatura maximă ar putea ajunge la 43 de grade Celsius. ”Fiecare val de căldură în climatul actual este potențat sau amplificat de schimbările climatice”, a declarat Rantanen.

Canicula crește prețul energiei electrice

Căldura ar putea adăuga presiune pe piețele de mărfuri volatile. În acest context, prețurile energiei electrice în Franța și Germania au urcat deoarece temperaturile determină un consum ridicat de electricitate.

Sufocați de căldura prea mare, nemții folosesc la maximum aparatele de aer condiționat. Această situație a dus și creșterea prețului gazelor naturale în Europa.

De asemenea, există riscul ca producția cerealelor să fie și redusă în Europa de Vest, în special în Franța, Spania și Portugalia, potrivit analistului Agritel, cu sediul la Paris.

Recoltele de grâu se apropie, iar câmpurile din Franța, principalul producător, au fost deja amenințate de una dintre cele mai călduroase și mai secetoase primăveri din ultimul secol.

Această veste vine într-un moment în care aprovizionarea cu cereale la nivel mondial este redusă din cauza războiului din Ucraina. Sâmbătă, aparatele de aer condiționat au dispărut rapid de pe rafturi magazinelor din Paris. Locuitorii capitalei Franței se pregăteau pentru temperaturi de 37 de grade Celsius, potrivit Meteo France.

Franța este afectată de secetă

În unele regiuni ale Franței a fost semnalată seceta, care s-ar putea agrava în timpul valului de căldură. Asta ar putea crește riscul de incendii de vegetație.

În Italia, temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade Celsius în următoarele zile, potrivit centrului de prognoză meteo Meteo Giuliacci. Temperaturile atât de ridicate pot fi periculoase pentru persoanele vulnerabile, inclusiv pentru persoanele în vârstă și copii.

Giancarlo Penza, de la comunitatea Sant’Egidio, se ocupă de un program care ajută mii de octogenari din Italia, în special din Roma. ”Avem deja sute de apeluri telefonice în fiecare zi, așa cum facem întotdeauna de îndată ce primim alerte de caniculă de la autoritățile locale.

Nu așteptăm ca bătrânii să ne ceară ajutorul. Îi sunăm de nenumărate ori pentru a ne asigura că sunt bine, că au suficientă mâncare sau medicamente când este prea cald pentru a ieși afară”, a declarat Penza.

Valori termice prea mari și în Marea Britanie

Marea Britanie va avea parte, de asemenea, de o repriză de temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă. În sud-estul țării, valorile termice vor atinge probabil 33 de grade Celsius vineri, potrivit Met Office.

Aceasta este prima repriză de vreme caldă din acest an și este neobișnuit ca temperaturile să depășească aceste valori în luna iunie.

Multe zone vor avea parte, de asemenea, de nopți călduroase, cu temperaturi care se așteaptă să se situeze în jurul valorii de 10 grade peste noapte”, a declarat Dan Rudman, meteorolog-șef adjunct la Met Office. Începând de sâmbătă, un front de aer rece care se deplasează dinspre nord ar putea aduce ploi și temperaturi mai scăzute.

ADVERTISEMENT