News

Tenebrele „cazului Protasevici”. Dictatorul Aleksandr Lukaşenko, mai longeviv la putere decât Ceaușescu

Unul dintre „dedesubturile” dictaturii din Belarus și implicit ale răpirii lui Roman Protasevici este faptul că președintele Lukaşenko este mai longeviv la putere decât Nicolae Ceaușescu.
28.05.2021 | 16:34
Tenebrele cazului Protasevici Dictatorul Aleksandr Lukasenko mai longeviv la putere decat Ceausescu
ADVERTISEMENT

Jurnalistul Roman Protasevici, unul dintre principalii oponenți ai regimului Lukaşenko, a fugit în anul 2019 din Belarus și a creat „Nexta”, o platformă cu 1,7 milioane de urmăritori. El a fost reținut la Minsk, după ce fusese trecut pe lista persoanelor implicate în acțiuni teroriste, iar avionul în care călătorea a fost deturnat. Actul deturnării unei aeronave de către forțele militare este fără precedent, de la căderea comunismului.

Totuși, politica răpirilor la nivel de stat nu este o modă recentă. Statele răpesc opozanți politici încă din vechime. „Cel mai bun exemplu vine încă din secolul XVII, când cei care au contribuit la detronarea și la executarea regelui Angliei, Charles I, așa zișii „regicizi”, au fost urmăriți, răpiți sau asasinați. Așadar, nu este o îndeletnicire nouă. Chestiunea este că ea se manifestă acum, când se presupune că statele s-au mai civilizat”, a comentat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO, analistul politic Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT

Analistul politic Cătălin Avramescu: „Aleksandr Lukaşenko a adunat 27 de ani în fruntea țării, cu 3 mai mulți decât Ceaușescu!”

Se pare că între sistemul dictatorial de la Minsk și ceea ce se petrecea în România comunistă există o anumită legătură. În perioada anterioară lui decembrie 1989, libertatea presei era îngrădită în țara noastră, iar „modelul” a fost preluat, cu succes, în anumite zone din spațiul ex-sovietic.

Cătălin Avramescu a argumentat: „Problema stă în fapul că, în Belarus, avem de-a face cu un regim autoritar deja vechi. Lukaşenko stă la putere din 1994 și a adunat 27 de ani în fruntea statului, cu 3 mai mulți decât Nicolae Ceaușescu. Iată că în inima Continentului există deja un cancer, care supurează de multă vreme, și se pare că Europa nu a găsit încă un răspuns adecvat la o asemenea aberație”.

ADVERTISEMENT

Cumva, similitudinile dintre Lukaşenko și Ceaușescu se încheie în momentul în care regimul instaurat de președintele Belarusului rezistă în fața presiunilor, în ciuda protestelor de stradă care au avut loc, de curând.

„Partea cea mai interesantă, dar și cea mai deprimantă în același timp, nu este noutatea actului, în speță răpirea lui Roman Protasevici, ci faptul că, din 1994 încoace, un asemenea regim reușește să se mențină și, mai rău, se consolidează, în ciuda schimbărilor care au loc în Europa și în întreaga lume. Mulți au avut impresia că, acum câteva luni, Lukaşenko se pregătește, în sfârșit, de plecare, după demonstrațiile puternice izbucnite în urma tentativei sale reușite de falsificare a alegerilor prezidențiale. Iată că Lukaşenko a trecut peste asta!”, a explicat Avramescu.

ADVERTISEMENT
Politologul Cătălin Avramescu (sursa arhivă personală Cătălin Avramescu)
Politologul Cătălin Avramescu (sursa arhivă personală Cătălin Avramescu)

Acțiuni de tip terorist după exemplul luminos al Moscovei

Putem spune că Lukaşenko s-a menținut la putere datorită Rusiei, și este adevărat. Cu toate acestea, în premieră, un avion a fost deturnat de forțele militare, iar opinia publică este în alertă.

Dar, pentru că aminteam despre susținerea Rusiei, „Marele Urs” a oferit câteva exemple „luminoase” în materie de acțiuni de tip terorist, orchestrate la nivel de stat.

ADVERTISEMENT

În anul 2014, un avion de pasageri malaezian a fost doborât deasupra Ucrainei, iar autorii erau separatiștii susținuți de Moscova. În urma atacului cu o rachetă din arsenalul brigăzii 35 de apărare aeriană a armatei ruse, „pasată” rebelilor din Donețk, au murit 289 de oameni.

Un an mai târziu, un avion militar rusesc a fost doborât de armata Turciei, în spațiul aerian al acestei țări, însă, cu mult înainte de incident, aeronava primise din partea controlorilor de trafic turci zece avertismente de a-și schimba cursul. Trebuie subliniat faptul că, de mulți ani, avioanele militare rusești se pretează la intercepții periculoase ale zborurilor NATO sau la survoluri apropiate de navele alianței nord-atlantice.

Jurnalistul Roman Protasevici a apărut cu vânătăi pe o rețea de socializare (sursa hepta.ro)
Jurnalistul Roman Protasevici a apărut cu vânătăi pe o rețea de socializare (sursa hepta.ro)

„În Belarus, KGB-ul funcționează exact ca în epoca sovietică”

Să revenim, însă, la cazul răpirii lui Roman Protasevici. Reținut la Minsk, acesta a primit permisiunea de a posta un mesaj pe o rețea de socializare. Deși are fața plină de vânătăi, disidentul a spus că este tratat bine de autorități.

„Bună ziua. Numele meu este Roman Protasevici. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI, pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenție nr.1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe”, a scris jurnalistul.

Și totuși, ne întrebăm ce credibilitate mai are regimul din Belarus, când lui Roman Protasevici i s-a îngăduit accesul la avocați abia după patru zile? Deși, această țară continuă să uimească un întreg continent… 

„În Belarus există, în continuare, KGB-ul ca în epoca sovietică. Nu și-au bătut capul măcar ca în România sau în Rusia să schimbe câteva litere din titulatură… Ce credibilitate să aibă KGB-ul sovietic, atunci când chiar Protasevici este forțat să afirme că este bine tratat? Nu, nu este adevărat. În primul rând, pentru motivul că a fost arestat abuziv”, a răspuns Cătălin Avramescu.

Comentatorul politic a ținut să detalieze: „Și despre cine vorbim? Despre un jurnalist în vârstă de 26 de ani, considerat marele inamic al statului. Pentru ce? Pentru că a relatat adevărul despre manifestațiile îndreptate împotriva dictatorului…”

Președintele Lukaşenko reacționează precum fermierul Lukaşenko

Important este ce au dorit cu adevărat să obțină prin acest act brutal autoritățile de la Minsk. Era clar că după deturnarea avionului și arestarea lui Protasovici, opinia publică occidentală va reacționa…

Cătălin Avramescu este de părere că „a fost o reacție impulsivă a lui Lukaşenko, obișnuit să-și vâneze oponenții politici până la unul, iar aparatul represiv a executat ordinul dictatorului. Nimeni de la KGB sau din partea Președinției nu a făcut vreo socoteală înainte. Acolo, lucrurile nu funcționează așa cum suntem noi obișnuiți”.

De altfel, argumentația interlocutorului nostru a fost următoarea: „Știți ce meserie a avut Lukaenşko? A lucrat la o fermă agricolă, de tip „Sovhoz”. Atât îl duce mintea. Nu se gândește la relații internaționale, ci acționează cu parul și cu lanțul, ca la ferma sovietică”.

„Eu mă aștept ca lucrurile să se agraveze, deoarece „regimul din Belarus este șubred. Nu are zile foarte multe, dar va cădea datorită rezistenței poporului. Dintre teritoriile în care s-a desfășurat Al Doilea Război Mondial în Europa, proporțional vorbind, Belarusul a avut cel mai mult de suferit. Aproape un sfert din populație a murit în acel conflict, astfel că vorbim despre un popor foarte greu încercat”, a continuat Avramescu.

Comisarul european Adina Vălean (sursa hepta.ro)
Comisarul european Adina Vălean (sursa hepta.ro)

Adina Vălean, „sub lupă”, de la Bruxelles, la București, în scandalul răpirii

România s-a făcut remarcată în „scandalul Protasevici”, prin reacția comisarului european pentru Transporturi, Adina Vălean, care a salutat decolarea aeronavei către Vilnius, după răpirea jurnalistului din Belarus.

Contra-replicile nu s-au lăsat așteptate. După ce primele reacții apăruseră la Bruxelles, Cătălin Avramescu a „taxat-o” și el pe politiciana româncă: „Eu sunt sceptic în privința faptului că Lukaşenko se va lăsa timorat în vreun fel de amenințările (și așa foarte timide ale) Uniunii Europene. El știe că-i merge! Priviți cazul Adina Vălean, actual comisar european, dar aici îmi permit o paranteză”.

„Actualul mecanism al alegerii comisarilor europeni este unul profund viciat. Cum este posibil ca o mediocritate ca Adina Vălean să ajungă pe lista comisarilor europeni? Eu nu sunt convins nici de faptul că dumneaei știe unde este Belarusul”, și-a continuat atacul analistul politic.

Trebuie precizat faptul că foștii miniștri de externe din Suedia și din Polonia, actuali europarlamentari au criticat-o dur pe Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, pentru o postare pe o rețea de socializare, în care a salutat plecarea spre Vilnius a avionului care fusese deturnat la Minsk, pentru ca regimul Lukaşenko să poată pune mâna pe disidentul Roman Protasevici.

Un alt europarlamentar care a reacționat agresiv la adresa lui Vălean a fost francezul Raphael Glucksmann, care a postat pe aceeași rețea de socializare: „Este Roman Protasevici la bord? Dacă nu, această postare este o rușine absolută!”.

Postarea Adinei Vălean, care i-a înfuriat pe oficialii europeni, a fost următoarea: „Cursa Ryanair tocmai a decolat din Minsk spre Vilnius. O veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru familiile și prietenii pasagerilor de la bord”.

„Și eu, din poziția de simplu cetățean, sunt absolut stupefiat de atitudinea sa lașă, dar și de faptul că România a trimis un asemenea personaj la Comisia Europeană. Nu știu care sunt motivele pentru care dumneaei a ajuns într-un asemenea post, și chiar mă întrebam care sunt rațiunile pentru care Crin Antonescu tace”, a încheiat Cătălin Avramescu.

 

 

ADVERTISEMENT