Sport

Tensiunile diplomatice mută meciul România – Kosovo în afara țării?! Ce s-a întâmplat la precedentul duel sportiv între cele două națiuni

Duelul România - Kosovo din viitoarele preliminarii pentru Euro 2024 stârneşte controverse, în condiţiile în care nu este recunoscută independenţa statului ex-iugoslav la noi.
19.10.2022 | 11:42
Tensiunile diplomatice muta meciul Romania  Kosovo in afara tarii Ce sa intamplat la precedentul duel sportiv intre cele doua natiuni
Naţionala de handbal din Kosovo se bucură de victoria împotriva României. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

România este în aceeaşi grupă cu naţionala din Kosovo, în preliminariile pentru Euro 2024. Meciul depăseşte sfera fotbalului, iar în jurul acestei viitoare confruntări sunt mai multe discuţii despre probleme diplomatice. Se pune chiar întrebarea dacă meciul de pe teren propriu va putea fi organizat în România sau va trebui mutat în altă țară.

Tensiuni diplomatice la România – Kosovo?! Fostul ministru de externe susţine că “tricolorii” nu trebuie să joace meciurile

Motivul este reprezentat de faptul că independenţa Republicii Kosovo nu este recunoscut oficial în România, iar asta ar putea duce la complicaţii în ceea ce priveşte meciurile dintre cele două națiuni, programate în preliminariile Euro 2024.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru de externe Theodor Meleşcanu a turnat gaz pe foc şi a declarat că naţionala României nu ar trebui să accepte să evolueze împotriva naţionalei din Kosovo. Însă, pe lângă punctele pierdute, naţionala riscă dezafilierea de la UEFA dacă va refuza să intre pe teren.

Kosovo şi România s-au întâlnit în preliminarii şi la handbal! Confruntările s-au desfăşurat fără nicio problemă

Duelurile sportive dintre România şi Kosovo nu sunt o premieră, iar confruntările de până acum nu au stârnit niciun fel de tensiuni extrasportive. Ba mai mult, imnul Kosovo a răsunat pe tărâm românesc fără niciun fel de restricţii.

ADVERTISEMENT

În martie 2021, România şi Kosovo s-au întâlnit în Sala Polivalentă în preliminariile Campionatului European de handbal masculin. Confruntarea s-a desfăşurat normal, iar factorul politic nu a intervenit nicio clipă.

Oaspeţii s-au simţit atât de confortabil în România încat au reuşit cea mai răsunătoare victorie din istoria naţionalei la handbal. Oaspeţii s-au impus cu 30-25, “tricolorii” irosind o ocazie uriaşă de a se califica la un turneu final european după 25 de ani de pauză.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO: 

Confruntarea dintre România şi Kosovo de la handbal nu a creat niciun fel de tensiune diplomatică. A fost un meci oficial care s-a disputat normal, cu ambele imnuri cântate şi cu drapelul şi numele Kosovo afişate în Sala Polivalentă.

Răzvan Burleanu a cerut lămuriri de la Guvern: “Sunt încrezător că acest meci se va juca pe teren propriu”

Însă, la fotbal, situaţia este mai tensionată, cel puţin deocamdată. Încă nu se ştie modul în care se vor desfăşura cele două partide, iar FRF a cerut lămuriri de la Guvern privind modul în care se pot organiza cele două meciuri:

ADVERTISEMENT

“În contextul situației geopolitice, FRF a inițiat un dialog cu Guvernul României pentru a vedea în ce condiții putem să organizăm meciurile cu Kosovo, atât cel de acasă, cât și cel din deplasare.

Până când nu avem un răspuns oficial din partea Guvenului, o să vă rog să îmi permiteți să nu vorbesc mai mult despre acest subiect. Trebuie doar să așteptăm ca în zilele următoare Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, să clarifice această solicitare care a plecat din partea noastră.

Ce pot să vă spun este că sunt încrezător că acest meci se va juca pe teren propriu. Nu suntem singura țară care am fi într-o asemenea situație, mă refer la Spania, Cipru sau Grecia, care au organizat meciuri pe teren propriu.

Mai mult decât atât, CFR Cluj a jucat în grupele Conference League la Priștina, iar pe 3 noiembrie va juca acasă cu Ballkani, din Kosovo”, a spus Răzvan Burleanu.

România – Kosovo e programat pe 12 septembrie 2023!

Pe data de 16 iunie 2023 este programat duelul Kosovo – România, în timp ce, pe 12 septembrie 2023 va avea loc returul împotriva statului ex-iugoslav.

“În primul rând, iese din sfera mea de activitate. Există deja un canal de discuție între federația noastră de fotbal și Guvern, vor fi anumite concluzii. Ne dorim să jucăm acasă, cu suporterii în tribune”, Edi Iordănescu

  • 2008 este anul în care Kosovo şi-a proclamat independenţa
  • 107 este locul ocupat de Kosovo în clasamentul mondial
ADVERTISEMENT