News

Tensiuni în Guvern. Premierul Orban nu este de acord cu excepțiile de la purtarea măștii de protecție

22.05.2020 | 18:22
Tensiuni in Guvern Premierul Orban nu este de acord cu exceptiile de la purtarea mastii de protectie
Miniștrii Nelu Tătaru și Marcel Vela/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban nu este de acord cu scutirea unor categorii de persoane de la purtarea măștii de protecție în spații publice închise. Surse guvernamentale citate de către Digi24.ro au afirmat că acesta este motivul pentru care nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Internelor referitor la condițiile pentru purtarea măștii.

UPDATE 18.23: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că nu există tensiuni în relația sa cu premierul Orban, ordinul urmând să fie discutat în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență pentru a intra în vigoare.

ADVERTISEMENT

Nu există nicio diferenţă de opinie. Fiecare din ministerele angrenate în elaborarea unui ordin propune anumite măsuri. Decizia finală se ia în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care, în acest moment, este cel care, adunând opiniile de la fiecare minister în parte, de la fiecare grup de lucru tehnic, decide care este decizia ce trebuie aplicată în acest moment”, a declarat Nelu Tătaru.

Orban, nemulțumit de excepțiile numeroase

Deși Nelu Tătaru a anunțat prevederile ordinului în urmă cu două zile, actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial. În consecință, autoritățile nu pot aplica măsurile legate de purtarea măștii în spațiile publice.

ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a cerut rediscutarea prevederilor ordinului în ceea ce  privește categoriile exceptate de la purtarea măștii de protecție.

Potrivit declarațiilor anterioare ale ministrului  Sănătății, Nelu Tătaru, unele excepții pot fi permise, în  urma unei evaluari de risc făcută de către medicul de medicină a muncii sau medicină școlară:

ADVERTISEMENT
  • angajații care stau singuri în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, dacă există o distanță de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri;
  • elevii/studenții în timpul orelor de curs, dacă există  posibilitatea asigurării distanțării necesare;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Fără publicarea ordinului semnat de Marcel Vela și Nelu Tătaru, normele legate de obligativitatea purtării măștii de protecție, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor nu sunt în vigoare.

ADVERTISEMENT

Același ordin prevedea și regulile de triaj epidemiologic în instituțiile publice și la operatorii economici. Astfel, era prevăzută măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C) și monitorizarea semnelor și simptomelor respiratorii.

ADVERTISEMENT