News

Tensiuni în PNL. Dan Vîlceanu renunţă la funcţia de secretar general al partidului. Florin Cîţu anunţă convocarea BEx. Update

După refuzul lui Florin Cîțu de a renunța la conducerea PNL, liderii de la nivel central și local au început să facă demersurile necesare pentru organizarea unui nou congres extraordinar.
01.04.2022 | 16:17
Tensiuni in PNL Dan Vilceanu renunta la functia de secretar general al partidului Florin Citu anunta convocarea BEx Update
Liderii PNL din teritoriu cer demisia lui Florin Cîțu. Credit foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
01-04-2022
13:17

Nemulțumit de scandalurile din PNL, Dan Vîlceanu își anunță demisia

Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, a anunțat că va demisiona din poziția pe care o ocupă în conducerea formațiunii. El a ținut să sublinieze faptul că este nemulțumit de modul în care colegii săi comunică.

“Având în vedere că colegi din BEX au primit un mesaj să vină într-o şedinţă, după aceea au primit un alt mesaj de la Secretariatul General că e mâine (sâmbătă – n.r.) şedinţă de BEX, reau să vă spun că cel puţin în ceea ce mă priveşte pe mine, eu nu vreau să particip la un asemenea bâlci şi la şedinţa de mâine eu îmi voi anunţa demisia din funcţia de secretar general, urmând ca colegii care vor să facă lucrurile aşa, să le facă aşa cum doresc dar nu sub supravegherea mea”, a adăugat Vîlceanu.

El a vorbit cu jurnaliștii și despre poziția sa din guvern și a explicat că nu îți dorește să ocupe funcția de ministru pentru întreaga sa viață.

“Să ştiţi că nu este scopul meu în viaţă să fiu ministru toată viaţa. Doamne fereşte, aş putea să plec oricând”, a mai adăugat secretarul general al PNL.

În ceea ce îl privește dorința membrilor locali ca actualul președinte al PNL să demisioneze, Vîlceanu susține că Florin Cîțu este cel care poate lua această decizie.

01-04-2022
11:44

Discuțiile din PNL, amânate. Cîțu convoacă un Bex mâine

Florin Cîțu a ținut o conferință de presă în fața sediului PNL. El a vorbit despre tensiunile din formațiunea pe care o conduce, ședința pe care a convocat-o pentru sâmbătă, dar și argumentele pe care le au cei care îi solicită demisia.

El a anunțat că a cerut organizarea unei ședințe a Biroului Executiv și că va anunța atunci mai multe detalii despre deciziile sale.

“Mâine voi anunța decizia în BEX. Voi anunța acolo ce voi face”, a declarat Florin Cîțu, la scurt timp după ce a refuzat să participe ședința convocată de contestatarii săi.

Cîțu a vorbit cu jurnaliștii și despre motivele pe care cei care îi solicită demisia i le-au prezentat. Mai exact, el este de părere că acestea, cum ar fi implementarea programului Anghel Saligny, țin de Ministerul Dezvoltării și de Guvern, și nu de PNL.

În plus, s-a declarat dezamăgit de modul în care au evoluat lucrurile în ultimele zile, dar și de cei cu care a câștigat președinția PNL:

“Sunt dezamăgit de această situație, sunt oameni cu care am pornit la drum în urmă cu șase luni. A plecat în SUA și mă întorc în țară la această situație”, a explicat Cîțu.

În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, Florin Cîțu a explicat că numele acestuia a fost folosit în diverse demersuri. El a mai adăugat că are o relație bună cu președintele și că acesta nu se implică în afacerile interne ale PNL.

Tensiunile din PNL au atins un nivel critic după ce Florin Cîțu ar fi refuzat cererea vicepreședinților formațiunii de a-și da demisia din funcția de președinte al formațiunii. Din acest motiv, liderii locali au început demersurile necesare organizării unui congres extraordinar pentru schimbarea conducerii.

Florin Cîțu nu mai este dorit la conducerea PNL

Deși zvonuri existau deja de mai multe luni, primele detalii concrete legate de nemulțumirile liderilor locali din PNL față de Florin Cîțu au apărut miercuri, cu doar o zi înainte ca președintele Senatului să se întoarcă din SUA.

ADVERTISEMENT

Sursele politice susțineau că 40 de lideri locali au semnat o scrisoare prin care îi cereau lui Florin Cîțu să demisioneze. După această schimbare la vârful PNL, conducerea formațiunii ar urma să fie asigurată de premierul Nicolae Ciucă.

Presa din țara noastră a notat că această scrisoare i-a fost oferită joi de către cei patru vicepreședinți ai PNL: Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu. Sursele care au oferit detalii despre întâlnire indică faptul că Cîțu a refuzat să demisioneze.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui refuz, contestatarii lui Cîțu s-au pregătit pentru o astfel de situație și au început demersurile necesare la nivel local pentru organizarea unui Birou Politic Național. Acest for al PNL ar urma să decidă organizarea unui congres extraordinar pentru schimbarea conducerii.

Liderii din teritoriu au început să se organizeze împotriva lui Cîțu

Într-un vot al Biroului Politic al PNL Iași, Alexandru Muraru, președintele acestei filiale, a primit mandatul organizației sale pentru a solicita convocarea a unui Bex la București. Printre subiectele care urmează să fie discutate se numără și convocarea unui congres pentru alegerea unei noi conduceri, notează News.ro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Alexandru Muraru a primit acordul colegilor săi de  a convoca o ședință extraordinară a Consiliului Național al partidului. Aceasta ar urma să aibă loc pe 3 aprilie, la ora 12.

“M-am alăturat imediat colegilor mei care cred că PNL are nevoie de un proiect politic nou construit, aşa cum e o regulă nescrisă a organizaţiilor politice româneşti, în jurul celui care se află în fruntea administraţiei, care are o viziune de ansamblu asupra mersului României, care elimină blocajele sau lipsa de dialog din relaţia cu organizaţiile locale sau cu parlamentarii. Într-un partid politic, schimbarea nu este şi nu trebuie să fie privită ca o luptă pentru că partidele sunt organisme vii, instituţii supuse regulilor  managementului politic”, a declarat liberalul ieșean.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai atras atenția asupra faptului că partidul din care face parte trebuie să se pregătească pentru cele patru curse electorale din 2024. El mai susține că doar în 2022 poate PNL să își stabilească un nou proiect politic.

”În 2024 vom avea patru tipuri de alegeri, deci singurul an în care PNL îşi poate seta un proiect politic este 2022. Am toată convingerea că făcând acum acest restart românii vor aprecia noul leadership. Românii vor profesionism, stabilitate, coerenţă, implicare, dedicaţie, onestitate, patriotism curat. Asta va oferi PNL de acum înainte”, a subliniat Muraru.

Dan Vîlceanu așteaptă o decizie oficială a colegilor săi

Dan Vîlceanu, secretar general al PNL, dar și un apropiat al lui Florin Cîțu, a vorbit în dimineața zilei de vineri despre situația din partid.

El a explicat că nu a primit documente care să certifice faptul că colegii săi din teritoriu ar fi cerut organizarea unei întâlniri a Biroului Executiv. El a susținut că Florin Cîțu ar fi cerut și detalii despre nemulțumirile liderilor.

“Eu am văzut numai ştiri pe surse, nu am văzut nicio declaraţie oficială. (..) Eu sunt secretar general al PNL, nu discut pe comunicate de presă, pe ştiri pe surse, eu discut pe documente oficiale”, a declara Dan Vîlceanu.

Cei prezenți la întâlnirea de joi i-ar fi spus că o parte din nemulțumiri se datorează  faptului că programul de investiții Anghel Saligny nu ar fi început.

Vîlceanu a ținut să mai sublinieze faptul că, în momentul în care vorbea cu jurnaliștii, pe masa sa nu ajunseseră documentele prin care i se cere convocarea unui Bex.

“Anul trecut noi am avut o procedură statutară, am avut un Congres, cu 5.000 de membri, alegeri în filiale Acum e o situaţie specială (..) Nu am primit nicio solicitare de convocare a unui Birou Executiv, astăzi”, a mai adăugat secretarul general al PNL.

ADVERTISEMENT