News

Tensiuni în sânul Alianței USR-Plus! Partidul lui Dacian Cioloș, nemulțumit de planul de atac pentru alegerile locale. Cum se apără „USR-iștii”

27.01.2020 | 16:31
Tensiuni in sanul Aliantei USRPlus Partidul lui Dacian Ciolos nemultumit de planul de atac pentru alegerile locale Cum se apara USRistii
Tensiuni în cadrul USR-Plus înainte de alegerile locale *foto: facebook Alianța USR Plus
ADVERTISEMENT

Alianța USR – Plus se află într-un plin proces de regândire a strategiei electorale, după rezultatele obținute în 2019 la alegerile europarlamentare și prezidențiale. Dușul rece din cursa pentru Cotroceni, când candidatul Alianței Dan Barna a terminat pe locul trei, cu 15% din sufragii, a creat un mic cutremur în sânul USR-ului, dar și al Alianței cu Plus.

Acum au loc negocieri în sânul alianței în orizontul următoarelor alegeri locale din această vară, atunci când mizele sunt destul de mari pentru cele două partide.

ADVERTISEMENT

Însă, relația în acest moment este destul de tensionată în sânul Alianței, după o discuție informală care a avut loc acum două zile și în care USR a cerut celor de la Plus ca la locale să ia în considerare o formulă de calcul care să le fie lor favorabilă.

USR și Plus, negocieri dure în cadrul Alianței, în vederea alegerilor locale

Astfel, în cadrul unor întâlniri informale care au avut loc între liderii celor două partide, USR a propus ca la alegerile locale pe liste de consilieri locali partidul lui Dan Barna să aibă de trei ori mai multe nume decât Plusul.

ADVERTISEMENT

Surse Fanatik din cadrul USR au arătat că argumentul principal „useriștilor” este că aceștia au deja oameni în consilii locale și generale la București, în timp ce Plusul a apărut după alegerile din 2016. De asemenea, USR arată sondajele de opinie luate separat prin care ar sta mai bine decât formațiunea politică pe care o conduce Dacian Cioloș.

Felul în care liderii de la USR au pus problema a creat rumori în rândul celor de la Plus. Aceștia susțin că prezența celor din USR în consiliul general din București și cele de sector, dar și sondajele de opinie, nu sunt argumente suficiente pentru o astfel de decizie și cer ca reprezentarea pe liste să fie una paritară.

ADVERTISEMENT

Lista USR-Plus la alegerile europarlamentare a fost deschisă de fostul premier Dacian Cioloș

Un alt motiv pentru care „plusiștii” ar putea să fie nemulțumiți este dat de faptul că la alegerile europarlamentare din 26 mai, anul trecut, Dacian Cioloș a fost cel care a deschis lista USR-Plus, iar partidul său a avut patru din primii opt candidați, deci un raport de 1:1.

Așadar, și cu sprijinul celor de la Plus, Alianța a adunat nu mai puțin de 22% la europarlamentare și a creat un val de emoție în jurul organizației care, ce-i drept, s-a mai domolit după parlamentare.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai vizibili membri Plus, fostul jurnalist Cătălin Teniță, s-a arătat dezamăgit de propunerea conducerii USR:

„Pot fi considerat părtinitor, dar mie îmi pare că genul ăsta de propunere (dacă este serioasă, și nu așa o vorbă) ține să fie contraproductivă pentru toată lumea (USR, Alianță și mai ales țara)”, a fost concluzia lui Teniță, într-o postare lungă pe facebook, în care membrii USR și Plus au avut mai multe schimburi de replici.

"USR a decis să meargă în negocierile cu PLUS pentru listele de candidați la locale cu raportul de 3 la 1 – la trei…

Gepostet von Cătălin Teniţă am Samstag, 25. Januar 2020

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în sânul Alianței USR-Plus. Semele recente însă nu sunt cele mai bune, fie că vorbim de excluderile din USR sau lupta ascuțită dintre Nicușor Dan și Vlad Voiculescu pentru candidatura la PMB.

ADVERTISEMENT