News

Tensiuni între Israel și Palestina după uciderea unei jurnaliste Al Jazeera. Armata israeliană nu este la primul atac împotriva reprezentanților presei

Jurnalista Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene la Jenin, în Cisiordania. Potrivit Ministerului palestinian al Informaţiei, sunt cel puțin 45 astfel de cazuri din anul 2000.
13.05.2022 | 16:58
Tensiuni intre Israel si Palestina dupa uciderea unei jurnaliste Al Jazeera Armata israeliana nu este la primul atac impotriva reprezentantilor presei
Shireen Abu Akleh era de origine palestiniano-americană Foto: hepta. Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Corespondent TV pentru Al Jazeera Arabic, jurnalista palestiniano-americană în vârstă de 51 de ani purta o vestă de protecție marcată cu „PRESS” și stătea alături de alți jurnaliști când a fost împușcată. Un alt jurnalist palestinian, Ali al-Samoudi, a fost împușcat în spate și se află într-o stare stabilă.

Tensiuni între Israel și Palestina după uciderea unei jurnaliste Al Jazeera

Moartea lui Abu Akleh este cea mai recentă dintr-un șir de jurnalişti uciși de armata israeliană, care are o lungă istorie de a viza reporteri și alți membri ai presei.

ADVERTISEMENT

Cel puţin 45 de jurnalişti au fost ucişi de forţele israeliene din 2000, potrivit Ministerului Informaţiei palestinian. Uniunea Jurnaliştilor Palestinieni spune că este vorba despre 55 de morţi, relatează Al Jazeera.

Jurnaliștii uciși acoperind conflictul din Palestina

Anul trecut, în timpul atacului Israelului asupra fâșiei Gaza din mai 2021, un raid aerian israelian l-a ucis pe Yusef Abu Hussein, un radiodifuzor al postului local de radio Voice of Al-Aqsa. Raidul aerian a vizat casa lui din Fâșia Gaza, au spus familia și colegii.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 260 de palestinieni au fost uciși în timpul bombardamentului de 11 zile dintre 10 mai și 21 mai.

La jumătatea atacului, pe 15 mai, clădirea care găzduia birourile Al Jazeera și ale altor organizații media a fost distrusă într-un atac israelian.

ADVERTISEMENT

Al Jazeera a condamnat atacul asupra birourilor sale și a cerut „tuturor mass-media și instituțiilor pentru drepturile omului să își unească forțele” pentru a denunța atentatul și „a trage la răspundere guvernul Israelului”.

Cu toate acestea, uciderea jurnaliştilor de către forţele israeliene continuă.

2018: Doi jurnaliști uciși într-o săptămână

În aprilie 2018, doi jurnalişti palestinieni au fost împuşcaţi şi ucişi de forţele israeliene într-o săptămână.

ADVERTISEMENT

Ahmad Abu Hussein a fost împușcat de forțele israeliene în timp ce acoperea o demonstrație în masă de-a lungul graniței cu Gaza. Tânărul de 24 de ani, care a fost împușcat în abdomen în timpul unui protest lângă Jebaliya pe 13 aprilie, a murit din cauza rănilor suferite.

Potrivit martorilor, Hussein, fotograf pentru postul de radio Voice of the People din Gaza, purta și el o vestă de protecție inscripționată „PRESS” în momentul în care a fost împușcat.

Cu câteva zile mai devreme, Yaser Murtaja, un fotograf al agenției Ain Media din Gaza, a murit pe 7 aprilie, ca urmare a rănilor prin împușcare provocate de forțele israeliene în ziua precedentă.

Murtaja, în vârstă de 30 de ani, a fost lovit în stomac, în ciuda faptului că purta și o jachetă albastră, marcată cu cuvântul „PRESS”, în timp ce acoperea un protest la Khuza’a, în sudul Fâșiei Gaza.

2014: Cel mai mortal an pentru jurnaliştii din Palestina

Israelul a efectuat cel mai mortal atac asupra Fășiei Gaza în perioada 8 iulie – 26 august 2014. Atacul a ucis cel puțin 2.100 de persoane și a rănit alte peste 11.000.

Acel an a fost cel mai mortal și pentru jurnaliştii din Palestina. Potrivit Ministerului Informației, cel puțin 17 jurnaliști au fost uciși în 2014.

Printre cei uciși se numără: Abdullah Fadel Murtaja, Ali Shehta Abu Afash, Hamada Khaled Muqat, Simone Camelli, Shadi Hamdi Ayad, Abdullah Nasr Khalil Fajjan, Muhammad Majed Daher, Muhammad Nour al-Din Mustafa al-Diri, Rami Fathi Hussein Mu Rayan, Sam. al-Arian, Ahed Afif Zaqout, Izzat Salama Dahir, Bahaa al-Din al-Gharib, Abd al-Rahman Ziyad Abu Hein, Khaled Riad Muhammad Hamad, Naglaa Mahmoud al-Hajj, Hamed Abdullah Shehab.

2000-2012: Cel puțin 25 de jurnaliști uciși

De la începutul celei de-a doua Intifade, din 2000 până în 2012, cel puțin alți 25 de jurnalişti au fost uciși de forțele israeliene.

Printre cei uciși se numără: Muhammad Musa Abu Eisha (2012), Mahmoud Ali Ahmad al-Koumi (2012), Hussam Muhammad Salama (2012), Cevdet Kiliclar (2010), Alaa Hammad Mahmoud Murtaja (2009), Ihab Jamal (2009), Hassan (2009). Al-Wahidi (2009), Basil Ibrahim Faraj (2009), Omar Abdel-Hafiz Al-Silawi (2009), Fadel Sobhi Shana’a (2008), Hassan Ziyad Shaqoura (2008), Muhammad Adel Abu Halima (2004), Khalil Muhammad Khalil Al-Zaben (2004), James Henry Dominic Miller (2003), Nazih Adel Darwaza (2003), Fadi Nashaat Alawneh (2003), Issam Mithqal Hamza Al-Talawi (2002), Imad Sobhi Abu Zahra (2002), Amjad Bahjat Al-Alami (2002), Jamil Abd Allah Nawara (2002), Ahmed Noaman (2002), Raffaele Chirilo (2002), Muhammad Abdul-Karim Al-Bishawi (2001), Othman Abdul-Qader Al-Qatani (2001), Aziz Youssef Al-Tanh (2000).

Se înmulțesc apelurile pentru o anchetă independentă asupra uciderii lui Abu Akleh

Se înmulțesc apelurile pentru o anchetă independentă și imparțială cu privire la uciderea jurnalistei Al Jazeera, împușcată în timp ce acoperea un raid al armatei israeliene în Cisiordania ocupată.

Canalul TV din Qatar a acuzat într-o declarație miercuri că Abu Akleh, în vârstă de 51 de ani, a fost „asasinată cu sânge rece” de „forțele de ocupație israeliene”.

Un alt jurnalist Al Jazeera, producătorul Ali al-Samudi, a fost rănit în incident. Ambii purtau căști și veste marcate „PRESS”. Mai târziu, el a spus că nu se aflau luptători palestinieni în apropiere, subliniind că altfel „nu am fi intrat în zonă”.

Majid Awais, un martor, a declarat pentru AFP că Abu Akleh „a intrat în panică” când a văzut că al-Samudi a fost împușcat și că a fost lovită de glonțul fatal câteva momente mai târziu.

Moartea ei a readus în centrul atenției atacurile israeliene asupra jurnaliștilor palestinieni și a survenit la aproape un an după ce un atac aerian israelian a distrus o clădire care găzduia birourile Al Jazeera și ale agenției de presă Associated Press din Gaza.

Mișcarea Hamas condamnă uciderea jurnalistei

Autoritatea Palestiniană a declarat că Israelul este considerat „responsabil” pentru uciderea lui Abu Akleh, care a fost lovită de un glonț în cap în timpul operațiunii israeliene din tabăra de refugiați de la Jenin.

Mișcarea Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, a condamnat uciderea „în cei mai puternici termeni”, numind-o „asasinat”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „îngrozit” de incident și a cerut o „investigație independentă și transparentă” asupra împușcării jurnalistei pentru „a se asigura că cei responsabili sunt trași la răspundere”.

„Secretarul general condamnă toate atacurile și uciderile jurnaliștilor și subliniază că jurnaliștii nu trebuie să fie niciodată ținta violenței.

Lucrătorii din mass-media ar trebui să își poată desfășura munca în mod liber și fără hărțuire, intimidare sau teama de a fi vizați”, se arată într-o declarație emisă miercuri prin intermediul purtătorului său de cuvânt.

Uniunea Europeană a cerut, de asemenea, o anchetă „independentă” asupra morții lui Abu Akleh, în timp ce biroul șefului ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, s-a declarat „îngrozită” și a cerut și o anchetă.

Între timp, trimisul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut ca asasinarea să fie „investigată în mod transparent”.

Narațiune în schimbare

În prima parte a zilei de miercuri, prim-ministrul israelian Naftali Bennett a declarat că este „probabil” ca „palestinienii înarmați – care trăgeau fără discernământ în acel moment – ​​să fie responsabili pentru moartea nefericită a jurnalistei”.

Ministrul Apărării Benny Gantz a spus ulterior că „ancheta preliminară efectuată de armată în ultimele câteva ore indică faptul că nu au fost îndreptate focuri de armă asupra jurnalistei – cu toate acestea, ancheta este în curs”.

La rândul său, șeful armatei, Aviv Kohavi, a declarat că „în acest stadiu, nu este posibil să se determine sursa focului de armă care a lovit-o”.

Întrebat despre deschiderea Israelului față de o anchetă internațională, purtătorul de cuvânt al armatei Amnon Shefler a spus că sistemele interne de investigație ale armatei sunt „robuste” și că își va conduce propria anchetă.

Shefler le-a spus reporterilor că Israelul „nu va ținti niciodată în mod deliberat necombatanții”, considerând moartea lui Abu Akleh „o tragedie care nu ar fi trebuit să aibă loc”.

Cu toate acestea, Israelul s-a oferit public să participe la o anchetă comună cu Autoritatea Palestiniană.

Însă ambasadorul Palestinei la ONU, Riyad Mansour, a replicat că țara sa „nu va accepta” o anchetă a „autorității israeliene de ocupație” și a făcut responsabilă armata israeliană pentru „asasinarea” lui Abu Akleh.

Adresându-se miercuri reporterilor la sediul ONU din New York, Mansour a declarat: „Povestea părții israeliene nu ține, este fictivă și nu este în concordanță cu realitatea și nu acceptăm să avem o investigație pe această problemă cu cei care sunt criminalii în desfășurarea acestui eveniment în sine.”

ADVERTISEMENT
Tags: