News

Tensiuni între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă? Premierul iese tot mai des din cuvântul liderului PSD

13.05.2019 | 11:31
Tensiuni intre Liviu Dragnea si Viorica Dancila Premierul iese tot mai des din cuvantul liderului PSD

Premierul Viorica Dăncilă și președintele Camerei Deputaților și al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, sunt două personaje politice foarte apropiate. De altfel, criticii actualei guvernări au arătat tot mai des către această apropiere ca fiind motivul pentru care Dăncilă ar fi fost propusă șefă a Executivului. Cu toate acestea, gesturile politice făcute de Dăncilă în ultima perioadă îi fac pe jurnaliști să creadă că aceasta încearcă să iasă de sub tutela președintelui PSD.

Tensiuni între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Care sunt motivele

Jurnaliștii de la Adevărul au arătat o serie de teme pe care Dăncilă și Dragnea au opinii total diferite. Astfel, poate cea mai importantă disensiune dintre cei doi oameni politici este cea care privește restructurarea Guvernului. Dragnea l-ar fi vrut pe Eugen Nicolicea ministru al Justiției, întrucât acesta ar fi putut garanta trecerea ordonanțelor de urgență pe Justiție. Dăncilă a refuzat însă să ceară un nou vot de încredere din partea Parlamentului, astfel încât Ana Birchall a rămas ministru interimar.

Un alt motiv pentru care sursa citată susține că s-ar fi comis o ruptură între Dragnea și Dăncilă este dată de faptul că premierul a refuzat un proiect de ordonanță de urgență care ar fi mărit cvorumul pentru referendum cu peste 200.000 de voturi. De asemenea, Viorica Dăncilă a dat-o afară de la Guvern pe Anca Alexandrescu, un pion al președintelui PSD în cadrul Executivului. Nu în ultimul rând, Palatul Victoria a dat un aviz negativ cu privire la legea repatrierii aurului, propusă chiar de Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă, în cadrul unei ședințe de Guvern *foto: hepta.ro

Liviu Dragnea a vorbit despre mandatul Vioricăi Dăncilă

Președintele PSD a vorbit despre relația cu Viorica Dăncilă la România Tv. El a făcut o comparație între actualul șef de la Palatul Victoria și predecesorii săi, Grindeanu și Tudose, despre care a spus că au fost influențați de președintele Klaus Iohannis: „O cunosc totuşi pe Viorica Dăncilă de foarte mulţi ani şi cred şi sper că îşi păstrează acelaşi caracter pe care îl ştiu eu de foarte mult. Nu cred că e cazul. Dar pericolul şi riscurile sunt aceleaşi. Adică stă în continuare într-un mediu foarte periculos. Nu e uşor să rezişti. Doar două lucruri te pot ajuta să rezişti: educaţia şi caracterul”, a spus șeful PSD.

Interesant este că PSD și Liviu Dragnea au fost cei care au decis ca guvernele Sorin Grindeanu și Mihai Tudose să pice, asta chiar dacă cei doi erau oameni ai partidului care are majoritatea în Parlament.