News

Tensiuni la Chișinău, din cauza gazului rusesc. Igor Dodon amenință cu alegeri anticipate: ”Maia Sandu să plece de urgență la Moscova”

Republica Moldova nu e ferită de tensiuni în această perioadă, în special din cauza presiunii puse de prorusul Igor Dodon, care amenință că va schimba conducerea țării.
02.08.2022 | 22:55
Tensiuni la Chisinau din cauza gazului rusesc Igor Dodon ameninta cu alegeri anticipate Maia Sandu sa plece de urgenta la Moscova
Igor Dodon amenință cu alegeri anticipate. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Chișinăul a anunțat că ia în considerare reducerea dependenței de gaz rusesc, potrivit vicepremierului Andrei Spînu.

Igor Dodon amenință cu alegeri anticipate la Chișinău

Cu toate acestea, moldovenii vor avea suficient gaz să treacă peste iarnă și pentru a face față situațiilor extreme. Moldova vrea să urmeze exemplul propus de UE și să reducă voluntar, cu 15%, consumul de gaz livrat de Gazprom.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să învăţăm cum să economisim. Credem că Republica Moldova poate economisi 15% din consumul său de gaze, la fel ca ţările Uniunii Europene”, a spus Spînu. România ar urma să livreze Moldovei păcură pentru a depăși o eventuală criză energetică.

Totul depinde, însă, de rușii de la Gazprom și dacă aceștia vor sista total livrarea de gaze spre Europa. Conform Ziare.com, Moldova are stocuri de 25 de milioane de metri cubi de gaz și așteaptă un răspuns clar din partea Gazprom referitor la o posibilă amânare a unei plăți.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, liderul prorus Igor Dodon amenință cu schimbarea guvernului, chiar dacă este plasat în arest la domiciliu pentru trădare și corupție. Dodon a trimis-o pe Maia Sandu la Moscova pentru a renegocia contractul cu Gazprom.

“În august, o lună de vară, Republica Moldova va plăti un preţ record pentru gazele naturale de aproape 1.459 de dolari pe mia de metri cubi. Transformat în tarif pentru consumatorii casnici, acesta va sări mult peste 30 de lei pentru un metru cub de gaze”, a declarat Dodon, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

“Preşedintele Maia Sandu sau premierul Natalia Gavriliţă să lase orgoliul şi să plece de urgenţă la Moscova, să comunice pentru a găsi o înţelegere pentru un preţ mult mai mic la gazele naturale.

Aşa cum o fac în aceste zile liderii Ungariei, ţară membră a Uniunii Europene şi care cumpără gazele ruseşti la un preţ mult mai mic decât ţara noastră. Avem nevoie de un contract la fel cum are, de exemplu, Serbia, care achită acum 350 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Iar Armenia, care este membră a Uniunii Eurasiatice, plăteşte şi mai puţin”, a completat Dodon.

ADVERTISEMENT

Igor Dodon a amenințat cu alegeri anticipate, cu toate că este investigat în patru dosare penale și riscă 20 de ani de închisoare. ”În caz contrar, poporul are o singură alternativă: să scape cât mai repede de această conducere dezastruoasă a ţării”, a sunat amenințarea lui Dodon, luată în serios de analiștii politici.

ADVERTISEMENT