News

Tensiuni la granița dintre Armenia și Azerbaidjan. Rusia va interveni “pentru a stabiliza situația”

Noi ciocniri la granița dintre Armenia și Azerbaidjan au dus la zeci de victime. Cele două state se acuză reciproc de acte subversive
13.09.2022 | 15:39
Tensiuni la granita dintre Armenia si Azerbaidjan Rusia va interveni pentru a stabiliza situatia
Rusia este un pol de putere în regiune Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Armenia și Azerbaidjan au raportat marți ciocniri pe la scară largă la graniță, care au dus la moartea militarilor azeri în cea mai recentă izbucnire a conflictului dintre cele două state inamice.

Tensiuni la granița dintre Armenia și Azerbaidjan

Rapoartele despre schimburi de focuri de-a lungul graniței lor comune, de la sfârșitul războiului din 2020 dintre Erevan și Baku pentru regiunea contestată Nagorno-Karabah, sunt frecvente.

ADVERTISEMENT

„La ora 00:05 (20:05 GMT) marți, Azerbaidjanul a lansat bombardamente intensive, cu artilerie și arme de foc de mare calibru, împotriva pozițiilor militare armene în direcția orașelor Goris, Sotk și Jermuk”, a declarat Ministerul Apărării din Armenia, citat de AFP.

În declarație se mai susține că Azerbaidjanul a folosit și drone.

Însă Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a acuzat Armenia de „acte subversive pe scară largă” în apropierea districtelor Dashkesan, Kelbajar și Lachin de la graniță, adăugând că pozițiile sale armatei „au fost sub foc, inclusiv de la mortarele de tranșee. Sunt pierderi în rândul militarilor (azeri)”, se spune, fără a oferi cifre.

ADVERTISEMENT

Rusia anunță că va lua măsuri

Armenia și Rusia au convenit asupra măsurilor comune pentru a stabiliza situația de-a lungul graniței Armeniei cu Azerbaidjanul, au declarat oficialii de la Erevan, citați de Al Jazeera.

Ministrul armean al apărării, Suren Papikyan, a spus că a vorbit marți cu omologul său Serghei Șoigu și că ambii „au convenit să ia măsurile necesare pentru a stabiliza situația”.

ADVERTISEMENT

Rusia este un agent de putere cheie în regiune și un aliat al Armeniei prin Organizația Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Moscova.

Potrivit presei din Azerbaidjan, cele două țări au convenit luni asupra unei încetări a focului pentru a opri ostilitățile, dar aceasta a fost încălcată câteva minute mai târziu.

ADVERTISEMENT

Armistițiul a intrat în vigoare la ora locală 9 dimineața (05:00 GMT), potrivit relatărilor din presă și a unei surse, care a cerut să nu fie numită, dar a fost încălcat la scurt timp după.

ADVERTISEMENT
Tags: