În condițiile în care informațiile nu pot fi verificate din surse oficiale, rămân de comparat doar varianta Minskului și a Kievului, însă cert e că situația pare să escaladeze la această graniță.
Potrivit Comitetului de Stat pentru Frontieră din Belarus, o dronă care ar aparține Kievului a fost forțată să aterizeze la graniță. Soldații din Belarus au detectat drona care zbura deasupra punctului de control de frontieră Domanovo (Mokrany) și aproximativ 1.200 de metri de frontiera de stat.
Drona, care zbura la 300 de metri, a fost dată jos de Belarus, cu ajutorul unei aparaturi care bruiază semnalul dronei și o obligă să coboare la sol. Drona ar fi zburat dinspre Ucraina spre teritoriul Belarusului și nu avea semne de identificare.
Drona avea o cameră video încroporată și se pare că era folosită în scopul recunoașterii teritoriului bielorus din apropierea frontierei. Autoritățile din Belarus anunță că evenimente similare au avut loc la 2 noiembrie și 16 noiembrie.
În luna martie, o dronă ucraineană de recunoaștere se prăbușea la Zagreb. MApN anunța că drona survolase inclusiv spațiul aerian românesc preț de câteva minute.
Din fericire în acel moment nu au existat victime. Autoritățile din Ungaria s-au alăturat în acel moment anchetei lansate de autoritățile croate, potrivit ministrului de externe Peter Szijjarto.
Budapesta s-a implicat, potrivit mesajului postat pe Facebook pe Szijjarto tocmai pentru că această dronă a survolat spațiul aerian al mai multor țări din UE și NATO, inclusiv Ungaria.
”În timpul evaluării, noi vom coopera strâns cu autorităţile croate şi ale altor aliaţi din NATO”, a declarat Peter Szijjarto. Drona ar fi fost un aparat de zbor Tu-141, potrivit experților militari.
”Drona a pătruns în Croaţia venind dinspre Ungaria, şi, potrivit premierului ungar Viktor Orban, a intrat în Ungaria venind dinspre România”, a precizat premierul croat în acel moment. Capitala Croației se află la 550 de kilometri de frontiera cu Ucraina, în linie dreaptă.