News

Tensiuni Rusia – SUA. Vladimir Putin ia o decizie neaşteptată, Biden impune noi sancțiuni

18.03.2021 | 15:08
Tensiuni Rusia  SUA Vladimir Putin ia o decizie neasteptata Biden impune noi sanctiuni
ADVERTISEMENT

Rusia l-a rechemat miercuri pe Anatoli Antonov, ambasadorul în SUA, pentru consultări în scopul de a evita ceea ce Moscova numește o „degradare ireversibilă” a relațiilor cu America în primele luni ale administrației Biden.

Relațiile SUA-Rusia sunt tot mai încordate

Tensiunea dintre cele două state s-a intensificat în urma unor rapoarte recent declasificate despre tentativele de a interveni în alegerile din 2020 de care este suspectată Rusia, impunerea de către SUA de noi sancțiuni Moscovei după otrăvirea liderului opoziției Alexei Navalnîi și după ce Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „ucigaș” într-un interviu difuzat de ABC News.

ADVERTISEMENT

„Noua administrație americană este la putere de două luni, iar o aniversare simbolică de 100 de zile este chiar după colț, un moment adecvat pentru ca echipa Biden să evalueze în ce are succes și în ce nu”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de The Independent.

O pauză ar permite, de asemenea, americanilor să „recunoască riscurile asociate” relației șubrezite dintre cele două națiuni „pe care Washingtonul adus-o într-un impas în ultimii ani”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a avut un ton similar în timpul interviului difuzat miercuri de ABC. După o serie de întrebări adresate de jurnalistul George Stephanopoulos despre investigațiile asupra atacurilor cibernetice legate de Rusia și a unui raport care leagă Kremlinul de interferențele online legate de alegeri care l-au promovat pe Donald Trump și teoriile conspirației de dreapta, gazda emisiunii l-a întrebat pe Biden dacă crede că președintele rus este un „ucigaş”.

„Da”, a răspuns președintele american și a amenințat cu represalii. „Prețul pe care urmează să îl plătească, îl veți vedea în scurt timp”, a declarat Biden.

ADVERTISEMENT

Schimburile de replici vin într-un moment în care Washingtonul se confruntă din nou cu consecințele unei presupuse campanii de influență a Rusiei.

În timpul alegerilor pentru președintele SUA din 2020, Rusia a desfășurat din nou un efort de influență pe rețelele sociale, folosind indivizi cu conexiuni în Ucraina și legături cu serviciile de informații rusești și „persoane și mass-media proeminente din SUA” pentru a dăuna campaniei lui Biden, potrivit unui raport recent declasificat al organismului guvernamental american care coordonează serviciile de informații.

ADVERTISEMENT

Trump a fost acuzat că a avut o relație prea cordială cu Putin în timpul mandatului său, în ciuda încercărilor Rusiei de a se amesteca în alegerile din SUA și informațiilor conform cărora regimul de la Moscova a oferit recompense militanților afgani pentru a ucide soldați americani. În 2017, el i-a declarat realizatorului Fox News, Bill O’Reilly, că îl respectă pe liderul rus.

„Dar este un ucigaș”, spunea atunci O’Reilly.

“Există o mulțime de ucigași”, a replicat Trump. „Crezi că țara noastră este atât de nevinovată?”

Rusia și SUA s-au ciocnit și asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să conecteze Germania și Rusia. SUA pregătește sancțiuni suplimentare asupra entităților legate de proiect, pe care Biden l-a numit „o afacere proastă pentru Europa”, iar parlamentarii l-au criticat deoarece ar putea extinde influența Rusiei în interiorul NATO.

Noi sancțiuni după otrăvirea lui Navalnîi

Administrația Biden a anunțat miercuri mai multe sancțiuni împotriva Rusiei cu privire la utilizarea armelor chimice împotriva disidenților, inclusiv otrăvirea liderului opoziției Alexei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.

Ministerul Comerțului a declarat că blochează exportul articolelor controlate din motive de securitate națională care sunt destinate Rusiei. De asemenea, va suspenda licențele care acordau excepții specifice pentru exporturile către Rusia, vizând piese de schimb și echipamente, tehnologie și software.

“Ministerul Comerțului se angajează să împiedice Rusia să acceseze tehnologii americane sensibile care ar putea fi redirecționate către activitățile sale maligne legate de arme chimice”, a declarat agenția într-un comunicat, citat de The Hill.

Sancțiunile sunt așteptate să intre în vigoare joi. Cu toate acestea, Ministerul Comerțului a permis excepții specifice pentru anumite exporturi care se încadrează în categoria motivelor de securitate națională până la 1 septembrie.

Sancțiunile fac parte din hotărârea administrației Biden conform căreia serviciul de securitate internă al Rusiei, FSB, a efectuat un atac în august asupra lui Navalnîi folosind agentul neurotoxic din epoca sovietică Novichok, a cărui utilizare este interzisă de Convenția internațională privind armele chimice.

Alexei Navalnîi este un critic al președintelui rus Vladimir Putin, cunoscut pentru producerea de rapoarte de investigație privind corupția în care este implicat Putin și înalți oficiali guvernamentali.

Administrația americană a impus în martie sancțiuni pentru șapte înalți membri ai guvernului rus și restricții la export pentru mai multe întreprinderi rusești ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi.

Simon Miles, profesor la Universitatea Duke și expert în Rusia și Uniunea Sovietică, a declarat că sancțiunile evidențiază hotărârea administrației Biden de a-l responsabiliza pe Putin pentru utilizarea armelor chimice, dar că impactul este neclar.

„Aceste sancțiuni care vizează în special componentele de înaltă tehnologie vor exacerba o problemă pe care o are economia rusă, dar pe care face progrese în abordarea la nivel intern”, a precizat el.

Miles a adăugat că răspunsul administrației Biden la presupusa utilizare a armelor chimice de către Rusia vine, de asemenea, pe fondul tensiunilor accentuate dintre Washington și Moscova, în urma publicării marți a informațiilor declasificate, conform cărora Putin a autorizat o operațiune de încercare de a influența alegerile din 2020 și opoziția SUA față gazoductul Nord Stream 2.

Otrăvirea și arestarea ulterioară a lui Navalnîi în Rusia, condamnată la nivel internațional ca fiind motivată politic, a galvanizat susținătorii liderului opoziției care au ieșit în stradă în cursul lunilor ianuarie și februarie, proteste care au fost întâmpinate cu represiuni puternice de către poliție.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie la întoarcerea sa la Moscova, după ce s-a recuperat luni de zile într-un spital german după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic în luna august.

Autoritățile ruse l-au acuzat pe Navalnîi că și-a încălcat eliberarea condiționată prin părăsirea țării, în ciuda faptului că ieșirea sa din țară a avut loc ca evacuare de urgență în timp ce se afla în comă după atacul otrăvitor.

În prezent, este deținut într-un pentitenciar din regiunea Vladimir din Rusia, la nord-est de Moscova, pe care Navalnîi l-a criticat ca „lagăr de concentrare” într-o postare de luni, pe Instagram.

El a fost condamnat să execute 2 ani și jumătate de închisoare ca urmare a presupusei încălcări a eliberării condiționate.

ADVERTISEMENT