News

Tensiuni în USR. Cioloș, în război cu colegii din conducere. Ce schimbări vrea să impună în partid și ce spune despre demisie. Update

În USR au apărut tensiuni destul de mari, joi seară. Liderul partidului, Dacian Cioloș, a amenințat că va demisiona, în timp ce Dan Barna îl acuză de ”aroganță”.
04.02.2022 | 09:48
Tensiuni in USR Ciolos in razboi cu colegii din conducere Ce schimbari vrea sa impuna in partid si ce spune despre demisie Update
Scandal în USR. Dacian Cioloș amenință cu demisia. Sursa foto: Hepta/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
04-02-2022
07:49

Dacian Cioloș își acuză colegii de dezinformare

Președintele USR spune că nu intenționează să plece din partid și că zvonurile ar fi fost răspândite de colegii săi.

“Este o dezinformare. Nu e adevărat, nu plec din partid. Câtă vreme partidul poate evolua şi se poate dezvolta, nu plec.

Şi mai bine ar face colegii să se gândească la măsurile de reformă pe care le-am propus, să vină cu amendamente argumentate, sa dezbată conţinutul lor, decat să răspândească ştiri complet false”, a declarat acesta.

Dacian Cioloș recunoaște, însă, că au existat niște discuții în ceea ce privește separarea grupurilor parlamentare.

04-02-2022
06:01

Dan Barna, surprins de poziționarea președintelui USR

Dan Barna consideră că poziția lui Dacian Cioloș de a amenința cu decizia dacă măsurile sale nu sunt susținute a fost una radicală.

“A fost surprinzătoare poziţionarea de astăzi, întrucât – cu excepţia unor elemente de management interne, care sunt total irelevante pentru cetăţenii României – toate propunerile legate de poziţionările politice au fost susţinute în unanimitate în Biroul Naţional.

Cred că 98% dintre deciziile propuse de preşedinte au avut susţinere. Au fost decizii consensuale, unanime.

De ce această poziţionare foarte radicală în acest moment, când s-au încheiat toate ciclurile electorale? Poziţionarea de astăzi pentru mine a fost foarte surprinzătoare şi sper în continuare să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal”, a declarat vicepreședintele USR.

Acesta nu își dorește o plecare a lui Dacian Cioloș din partid, însă consideră că programul liderului USR trebuie negociat.

“E mai bine să negociem acest program al preşedintelui, pe care ni l-a propus, dacă doreşte un vot al Biroului Naţional asupra lui. Să stabilim liniile prin care USR să intre pe un trend ascendent – pentru că, în momentul de faţă, trebuie să recunoaştem, e o perioadă de stagnare – şi să fim acea opoziţie europeană, modernă, modernizatoare de care România are nevoie disperată astăzi.

Pentru că avem pe de o parte o extremă pro-rusă şi de cealaltă parte un mamut PSD-PNL cleptocratic. (…) Eu sper să nu ajungem acolo (la o demisie a lui Cioloş, n.r.). Sunt prevederi statutare foarte clare, dar sper să nu se ajungă în situaţia asta şi să fie doar o modalitate cumva inedită de încercare de promovare a unui program care are puncte care sunt neacceptabile pentru ceea ce este şi a fost întotdeauna USR”, a mai precizat Dan Barna.

Dan Barna nu este de acord cu abordarea propusă de Dacian Cioloș pentru partid

Vicepreședintele USR nu susține proiectul lui Dacian Cioloș, fiindcă, din punctul lui de vedere, un partid e mai mult decât să vină altcineva din afara și să ia decizii.

“De aceea e şi cumva o reacţie în momentul acesta în partid – propunerea vine să spună că trebuie să luăm oameni din societatea civilă care să conducă partidul, să vină experţi care să ne arate cum să conducem.

Şi membrii de partid doar să asiste la recomandările acestor experţi care să decidă ei care sunt poziţionările noastre ca partid. E o încercare interesantă de management alternativ, dar mai mult ca o şcoală de vară politică.

Numai că un partid e mai mult decât atât. Adică genul acesta de abordare nu l-am văzut nicăieri la vreun partid european, în care altcineva decât membrii de partid să decidă”, a mai spus Dan Barna.

În USR au început să se tulbure apele. Chiar între liderii formațiunii politice s-au iscat discuții destul de aprinse joi seară.

S-a întâmplat în timpul unei ședințe a Biroului Național, în cadrul căreia președintele USR, Dacian Cioloș, a amenințat că-și va da demisia din funcție dacă membrii partidului se vor opune unui program politic propus de el.

ADVERTISEMENT

Un proiect propus de Dacian Cioloș, mărul discordiei

Ulterior, vicepreședintele USR, Dan Barna, a intervenit acuzându-l de faptul că își dorește partidul ”pe persoană fizică”, iar astfel ”nu poate să meargă”, scrie Digi 24.

Referitor la proiectul propus de Dacian Cioloș este vorba despre o serie de reforme ce țin de funcționarea USR, pentru perioada 2022-2024.

ADVERTISEMENT

Reformele vizează schimbarea statutului, a secretarului general și alegerea acestuia prin concurs. De altfel, proiectul diminuează puterea Biroului Național.

”Voi cere votul colegilor din BN pe acest program în ședința de luni. Este un plan cu acțiuni de strategie externă, dar și cu măsuri de coerență internă, toate cu propuneri și termene clare de implementare”, ar fi spus Dacian Cioloș în ședință.

ADVERTISEMENT

Dan Barna nu a fost de acord cu proiectul lui Dacian Cioloș

Dan Barna nu ar fi fost de acord cu reformele lui Cioloș, acuzându-l pe Dacian Cioloș că ”incomodează” majoritatea.

”Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul.

ADVERTISEMENT

În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majo­ritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare. Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat.

Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții”, ar fi scris Dan Barna într-un mesaj intern.

Dacian Cioloș și Dan Barna, ”luptă” prin mesaje

Discuțiile contradictorii nu s-au oprit aici, ele continuând prin mesaje interne. Dan Barna i-ar mai fi scris lui Dacian Cioloș:

”Scriu acest mesaj cu senzația că am epuizat capacitatea de a dialoga direct. Și pentru că de trei luni alegi să comu­nici cu colegii singur, filtrând realitatea din BN unilateral. Cum de altfel ai făcut și azi când ne-ai pus pe masă un program al președintelui, ne-ai anunțat că fie îl acceptăm, fie ne despărțim.

Mărturisesc că oricât am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg. Am luat chiar o pauză în ultimele luni, mi-a prins bine să stau cu copilul.

Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majo­ritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare”, i-a mai reproșat Dan Barna lui Dacian Cioloș.

Liderul USR nu s-a lăsat mai prejos și a continuat mai departe dialogul în scris. Dacian Cioloș a punctat faptul că USR a devenit un partid captiv în conflicte, unele fiind ”absolut lipsite de sens”.

”(…) Și, venind vorba de președinție, trebuie să vă spun că de la preluarea mandatului nu am timp de altceva decât de stins incendii zilnice iscate din conflictele interne. Unele absolut lipsite de sens și de o imaturitate politică pe care o vom regăsi în fiecare sondaj public. Dar perfecte pentru a deraia întreaga construcție politică și a oferi celorlalte forțe politice oportunitatea de a ne submina constant. Am devenit o formațiune politică pasionată de viața internă de partid și captivă conflictelor interne atât de puternic încât uităm că misiunea noastră este aceea de a oferi alternative cetățenilor, nu de a ne certa și contra între noi (…)”, a mai răspuns liderul USR.

Toate aceste vorbe în contradictoriu ar avea legătură cu o luptă pentru putere, produsă de susținătorii lui Dan Barna, după ce acesta a pierdut anul trecut șefia USR, în fața lui Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT