News

Tensiunile din Marea Neagră provoacă îngrijorare la București. Klaus Iohannis convoacă CSAT

22.04.2021 | 14:08
Tensiunile din Marea Neagra provoaca ingrijorare la Bucuresti Klaus Iohannis convoaca CSAT
Tensiunile din Marea Neagră provoacă îngrijorare la București. Klaus Iohannis convoacă CSAT Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Situația tensionată din Marea Neagră provoacă îngrijorare la București. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca săptămâna viitoare, o şedinţă a CSAT în cadrul căreia se va discuta despre acest subiect.

Tensiunile din Marea Neagră provoacă îngrijorare la București. Iohannis convoacă CSAT

Șeful statului a declarat că ”situaţia este îngrijorătoare”, iar autorităţile urmăresc îndeaproape situaţia din zonă.

ADVERTISEMENT

”Voi convoca, pe săptămâna  viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei”, a declarat, joi, Klaus Iohannis.

”Noi urmărim cu mare atenţie acest lucru. Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii performante pe această zonă”, a adăugat preşedintele, precizând că se cunoaşte ”foarte bine” situaţia din teren.

ADVERTISEMENT

”Vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, a mai spus Klaus Iohannis.

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi începerea unor exerciţii la scară largă în Crimeea şi în Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război, precum şi 20 de vase auxiliare, pe fondul tensiunilor cu Ucraina din cauza creşterii prezenţei militare a Rusiei la frontiera ruso-ucraineană, relatează Reuters.

În cadrul acestor exerciţii vor fi simulate lovituri aeriene cu rachete şi respingerea acestora, operaţiuni cu utilizarea dronelor şi a rachetelor de croazieră, precum şi contracararea lor cu mijloace ale apărării aeriene militare şi navale.

ADVERTISEMENT

Rusia a limitat între 20 şi 24 aprilie zborurile deasupra unei părţi a Crimeii şi a unor porţiuni din Marea Neagră, declarându-le drept ‘zonă periculoasă pentru traficul aerian’.

Moscova anunţase anterior restricţionarea navigaţiei în perioada 24 aprilie – 31 octombrie pentru navele de război străine în apele teritoriale ruse din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe rus a precizat că această măsură vizează doar navele de război şi nu va afecta deloc marina comercială care traversează strâmtoarea Kerci.

ADVERTISEMENT