News

Tensiunile din Ucraina se amplifică. Rusia trimite 15 nave de război. Marea Britanie se implică și ea

18.04.2021 | 14:28
Tensiunile din Ucraina se amplifica Rusia trimite 15 nave de razboi Marea Britanie se implica si ea
ADVERTISEMENT

Tensiunile militare din estul Ucrainei se amplifică. Rusia a anunțat trimiterea a 15 nave de război în Marea Neagră. La o zi distanță, Marea Britanie intră și ea în scenă și își arată sprijinul pentru ucrainieni.

Pentru a-și arăta solidaritatea cu aliații NATO, UK va trimite un distrugător şi o fregată antisubmarin în Marea Neagră. De asemenea, Royal Navy, marina militară a Regatului Unit, va menţine în stare de alertă avioane de luptă F-35 şi elicoptere Merlin specializate în lupta antisubmarin, prezente pe portavionul HMS Queen Elizabeth, aflat în Marea Mediterană.

ADVERTISEMENT

Recent, Boris Johnson, premierul britanic, numea Rusia ca fiind principala provocare în materie de securitate pentru Marea Britanie.

Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră

În contextul tensiunilor militare aflate la un nivel aproape maxim între Rusia și Ucraina, Kremlinul continuă să facă ”exerciții” în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

În acest weekend, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre, relatează DW. Ambarcațiunile au trecut sâmbătă prin Strâmtoarea Kerci din Peninsula Crimeea, a anunțat marina, potrivit sursei citate. Nu s-a anunțat iniţial cât vor dura exerciţiile.

Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii au anulat anterior desfășurarea a două nave de război către Marea Neagră în urma plângerilor Rusiei.

ADVERTISEMENT

Pe 16 aprilie, Ministerul Apărării rus a anunţat că anumite zone maritime din Crimeea vor fi închise mai multe luni din cauza manevrelor. Cu toate acestea, transportul maritim în strâmtoare nu este afectat, a declarat ministerul.

După aceste mișcări, Uniunea Europeană, NATO şi Ucraina au criticat acţiunile Kremlinului. Un înalt oficial al UE a vorbit despre o ”evoluţie extrem de îngrijorătoare”.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie va trimite un distrugător şi o fregată antisubmarin în Marea Neagră

La o zi după mișcarea militară a Moscovei, Marea Britanie își declară solidaritatea cu aliații NATO și Ucraina și anunță că va trimite un distrugător şi o fregată antisubmarin în Marea Neagră.

Marea Britanie va trimite un distrugător şi o fregată antisubmarin în Marea Neagră. Sursa foto: reuters.com

De asemenea, Royal Navy, marina militară a Regatului Unit, va menţine în stare de alertă avioane de luptă F-35 şi elicoptere Merlin specializate în lupta antisubmarin, prezente pe portavionul HMS Queen Elizabeth, aflat în Marea Mediterană, informează publicaţia Sunday Times, citată de Reuters.

Distrugătorul Tip 45, înarmat cu rachete antiaeriene, şi fregata Tip 23 vor părăsi grupul de luptă al portavionului HMS Queen Elizabeth desfăşurat în Marea Mediterană şi se vor îndrepta spre strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în luna mai în Marea Neagră, conform Reuters.

Sursa citată mai informează că avioanele F-35 B, cu decolare şi aterizare pe verticală, şi elicopterele antisubmarin vor fi pregătite pentru a sprijini, la nevoie, navele Royal Navy din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT