News

Tensiunile dintre SUA și China amenință internetul mondial. Marile proiecte de cabluri submarine sunt perturbate

Cablurile submarine de internet, miza competiției geostrategice dintre SUA și China. Trei riscuri majore sunt asociate cu această tehnologie.
26.05.2023 | 17:49
Tensiunile dintre SUA si China ameninta internetul mondial Marile proiecte de cabluri submarine sunt perturbate
Concurența dintre China și SUA se manifestă și în sectorul strategic al cablurilor submarine / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Miza cablurilor submarine, care combină afacerile, profiturile, tehnologia deosebit de importantă și rivalitatea dintre China și Statele Unite, ilustrează măsura în care concurența dintre cele două țări se manifestă și în acest sector strategic care asigură conexiunile mondiale. Tensiunile dintre China și Statele Unite amenință internetul omenirii. Marile proiecte de cabluri submarine din Asia sunt perturbate de relațiile dintre cele două țări.

Importanța strategică a conectivității

Una din principala temere a guvernelor este că aceste cabluri submarine ar putea fi folosite pentru spionaj la scară largă. Cablurile submarine transportă aproape 95% din traficul pe internet, transferă e-mailurile și tranzacțiile bancare, precum și informații clasificate la diferite niveluri. Ele sunt adevărate mine de aur de supraveghere pentru agențiile de informații din întreaga lume, spun experții în securitate. Fiind țara care a inventat internetul, Statele Unite au anticipat importanța acestei noi tehnologii și a infrastructurii sale în noua ordine mondială. Este încă principalul actor în această industrie, 80% din datele din lume tranzitează prin Statele Unite, iar o mare parte din serverele și centrele de date se află în această țară.

ADVERTISEMENT

Când este vorba despre competiția tehnologică dintre Statele Unite și China, când este vorba despre spionaj și capturarea de date, cablurile submarine sunt implicate în fiecare aspect al acestor tensiuni geopolitice în creștere, afirmă aceștia. Fără conectivitate digitală, inclusive relațiile internaționale ar fi bulversate de o astfel de întrerupere. Oricât de apocaliptic ar suna, aceasta ar fi o consecință foarte reală dacă unul dintre actorii din lumea cablurilor submarine ar decide să folosească această puternică pârghie de influență socială, economică și, mai ales, politică. Importanța acestei dinamici este încă prea des neglijată și subestimată.

Pericole în Marea Chinei de Sud

În acest context și pe fondul tensiunilor sino-americane, principalii actori din sectorul cablurilor submarine, cum ar fi Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT) din Japonia, Singapore Telecommunications (Singtel) din Singapore și giganții americani Meta și Google, caută din ce în ce mai mult să ocolească Marea Chinei de Sud. Mai multe proiecte de cabluri submarine de internet au fost deja lansate și urmează să treacă prin Marea Chinei de Sud, dar dorința declarată a Beijingului de a controla aproape în totalitate această mare strategică, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite, provoacă îngrijorare în rândul operatorilor și specialiștilor.

ADVERTISEMENT

Dar această ocolire va crea dificultăți, avertizează jurnalistul Nikkei Asia, Tsuraba Suruga. Prelungirea cablurilor reprezintă atât un cost financiar, cât și o pierdere de debit internet – care poate fi critică pentru diverse industrii, cum ar fi cea financiară. Proiectele care traversează Marea Chinei de Sud nu sunt însă condamnate la eșec, ci încetinite. Singtel (Singapore Telecommunication Limited) , de exemplu, împreună cu gigantul Meta și cu operatorul japonez KDDI urmează să implementeze Southeast Asia-Japan 2 (SJC2), un cablu de fibră optică în lungime de 10.500 de kilometric, care va conecta Japonia și Singapore.

China invocă „securitatea națională”

În urma semnării unui acord în 2018, acesta trebuia inițial să fie livrat în 2020, dar instalarea sa a fost considerabil încetinită de reticența autorităților chineze de a acorda autorizațiile necesare pentru ca infrastructura să traverseze apele sale, Beijingul invocând imperative de „securitate națională”. În prezent, consorțiul a stabilit anul 2024 ca dată țintă. ”Gestionând aproape tot traficul de date din lume, de la mesaje text la videoclipuri și apeluri telefonice, cablurile submarine reprezintă coloana vertebrală a economiei mondiale”, amintește Nikkei Asia.

ADVERTISEMENT

Peste 450 de cabluri submarine  se întind pe o distanță de 1,4 milioane de kilometri, suficient pentru a înconjura Pământul de treizeci de ori. Ele sunt vitale în special pentru giganții din domeniul divertismentului (YouTube, Netflix, Amazon): între 2010 și 2022, ponderea lățimii de bandă mondiale pe care aceștia o utilizează a crescut de la 10% la 71%, potrivit Telegeography, o companie americană specializată în studii de piață în domeniul telecomunicațiilor, notează Korii/Slate.

Miliarde de euro în proiecte de cabluri submarine

Între 2023 și 2025, ar trebui să se investească 2,4 miliarde de euro în proiecte de cabluri submarine în Asia, de șase ori mai mult decât între 2000 și 2022. Un singur cablu poate costa sute de milioane de dolari, ceea ce favorizează consorțiile care reunesc operatori de telecomunicații cu un Gafam precum Google, Meta, Microsoft și Amazon – Apple rămânând deocamdată în afara pieței. Până în 2024, Meta și Google speră să finalizeze Echo, un cablu care va lega California de Singapore prin Guam și Indonezia.

ADVERTISEMENT

În același timp, Meta și Keppel Telecommunications & Transportation (Singapore) doresc să traverseze Marea Java cu cablul Bifrost. În cele din urmă Meta, Google, NTT și alții intenționează să finalizeze Apricot, primul cablu intra-asiatic care va evita Marea Chinei de Sud prin trecerea prin apele estice ale Filipinelor și Indoneziei. Se estimează că prin cablurile submarine circulă în fiecare zi tranzacții financiare în valoare de 10 000 de miliarde de dolari și miliarde de date. Acesta este și cazul sistemului SWIFT, principalul sistem de schimb financiar din lume.

Trei riscuri majore

Riscurile asociate cu această tehnologie sunt de trei feluri. Primul este volumul tot mai mare de date care tranzitează aceste cabluri, ceea ce ar putea încuraja statele să spioneze sau să perturbe acest trafic Al doilea factor este „intensitatea” capitalului necesar pentru a construi aceste cabluri. Acestea necesită adesea consorții formate din diferiți actori internaționali, de la producători, la porturi și proprietari de cabluri. Această diversitate reduce costurile, dar crește și riscul de infiltrare a unui jucător rău intenționat în caz de conflict.

Ultimul domeniu este riscul de spionaj, care necesită fie submarine specializate care pot „asculta” un cablu sau îl pot sabota (tehnologie deținută americani, chinezi și rusi), fie infiltrarea în punctul cel mai vulnerabil al cablului: punctul de aterizare (locația unde un cablu submarin ajunge la uscat), care poate deveni un focar de spioni. Aceste riscuri afectează, de asemenea, o gamă largă de zone geografice. Destinația cablurilor, țările prin care trec și identitatea operatorilor de cablu trebuie să fie luate în considerare, ceea ce demonstrează multiplicitatea riscurilor în acest sector cu mize din ce în ce mai mari.

 

ADVERTISEMENT