News

Tensiunile dintre SUA și China ating un nou nivel! Ce decizie au luat Forțele Navale americane

17.07.2020 | 22:47
Tensiunile dintre SUA si China ating un nou nivel Ce decizie au luat Fortele Navale americane
ADVERTISEMENT

Criza sanitară provocată de răspândirea noului coronavirus a dus la înrăutățirea relațiilor diplomatice dintre China și SUA, înrăutățite oricum în ultimii ani, pe fondul activităților comerciale și al crizei din Hong Kong. În plus, tot mai mulți specialiști în materie de geopolitică se tem ca nu cumva să asistăm în curând la un conflict militar, iar anunțul făcut vineri de Forțele Navale americane nu fac altceva decât să le alimenteze aceste teorii.

Două portavioane americane au revenit în Marea Chinei de Sud, în contextul în care Donald Trump și omologul său din China se acuză reciproc de amplificarea tensiunilor în această zonă, informează agenţia de presă Reuters.

ADVERTISEMENT

Portavioanele USS Nimitz şi USS Ronald Reagan au efectuat exerciţii militare în zone disputate din Marea Chinei de Sud în intervalul 4-6 iulie, ca mai apoi să își reia locul în regiune într-o perioadă în care China a efectuat exerciţii militare în Marea Chinei de Sud, atrăgând critici vehemente atât din partea Vietnamului, cât şi a statului Filipine.

SUA a retrimis două portavioane în Marea Chinei de Sud, regiune pe care China o revendică în proporție de 90%

Portavioanele USS Nimitz şi USS Ronald Reagan, alături de grupurile navale aferente efectuează misiuni în Marea Chinei de Sud, oriunde legislaţia internaţională permite acest lucru, pentru consolidarea angajamentului nostru în sensul unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise, a unei ordini internaţionale bazate pe reguli şi în favoarea aliaţilor şi partenerilor din regiune“, a declarat contraamiralul Jim Kirk, comandantul portavionului USS Nimitz.

ADVERTISEMENT

Totodată, Forțele Navale americane au susținut că prezenţa portavioanelor în Marea Chinei de Sud nu este o reacţie la evenimente politice. China revendică 90% din această zonă, însă poziţia Beijingului este contestată de Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Donald Trump a anulat statutul special al provinciei Hong Kong. Avertismentul venit din partea Beijingului

În altă ordine de idei, Președintele SUA, Donald Trump, a semnat pe data de 15 iulie un ordin prezidențial prin care încheie tratamentul economic preferențial pentru Hong Kong. Măsura vine la câteva zile după ce China a adoptat noua lege pentru securitate.

ADVERTISEMENT

În replică, Ministerul de Externe de la Beijing a catalogat această decizie drept „o ingerinţă grosolană” în afacerile interne ale Chinei și a amenințat Washingtonul cu măsuri de retrosiune în cazul în care nu se va reveni asupra ei.

Tentativa SUA de a obstrucţiona implementarea legii privind siguranţa naţională în Hong Kong nu va reuşi niciodată. Îndemnăm partea americană să îşi corecteze greşelile, să se abţină de la aplicarea acestei ordonanţe şi să înceteze ingerinţele în afacerile interne ale Chinei. China va riposta cu fermitate dacă SUA continuă aceste acţiuni”, a avertizat oficialul.

ADVERTISEMENT

Este o decizie menită să tragă la răspundere China pentru acţiunile agresive asupra populaţiei din Hong Kong. Nu mai sunt privilegii speciale pentru Hong Kong, nu va mai fi un tratament economic special şi nici exporturi de tehnologie sensibilă”, a afirmat Donald Trump.

ADVERTISEMENT