News

Tensiunile diplomatice escaladează. Medvedev: “Vom considera potrivit să închidem uşa ambasadelor occidentale”

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Federației Ruse, a transmis într-un mesaj pe Telegram că țara sa va răspunde simetric sancțiunilor diplomatice impuse în ultimele zile.
05.04.2022 | 08:47
Tensiunile diplomatice escaladeaza Medvedev Vom considera potrivit sa inchidem usa ambasadelor occidentale
ADVERTISEMENT

Într-un mesaj pe contul său de Telegram, Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse și vicepreședintele Consiliului de Securitate, a vorbit despre sancțiunile diplomatice la care a fost supusă țara sa, notează Reuters.

Un răspuns simetric

Dmitri Medvedev a explicat în mesajul său că Rusia va avea un răspuns simetric în ceea ce privește decizia unor state europene de a expulza diplomați ruși de pe teritoriul lor. Astfel de decizii au fot luate ca urmare a masacrului de la Bucea.

ADVERTISEMENT

“Toată lumea ştie răspunsul: va fi simetric şi distructiv pentru relaţiile bilaterale. Pe cine au pedepsit? În primul rând, pe ei înşişi. În primul rând, pe ei înşişi. Dacă acest lucru continuă, vom considera potrivit, aşa cum am scris pe 26 februarie, să închidem uşa ambasadelor occidentale”, a explicat Medvedev.

Acesta a mai vorbit în continuarea mesajului său despre posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu statele care au decis expulzarea diplomaților ruși, făcând trimitere la o declarația făcută de el pe 26 februarie.

ADVERTISEMENT

“Dacă acest lucru continuă, vom considera potrivit, aşa cum am scris pe 26 februarie, să închidem uşa ambasadelor occidentale”, a mai adăugat fostul președinte al Rusiei.

El consideră că o astfel de abordare “va fi mai ieftină pentru toată lumea”. În plus, el mai subliniază că o astfel de situație ar putea duce părțile implicate mai aproape de un conflict armat.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile care au nemulțumit regimul de la Kremlin

Expulzarea diplomaților ruși din statele europene a fost hotărâtă de mai multe state europene, printre acestea numărându-se și Germania.

Annalena Baerbock, ministrul de externe din Germania, a transmis includerea pe lista persoanelor indezirabile a 104 diplomați din Federația Rusă. Aceștia sunt acuzați că ar fi acționat împotriva intereselor țării în care se aflau.

ADVERTISEMENT

“Prin urmare, guvernul federal a decis astăzi să declare indezirabil un număr semnificativ de membri ai Ambasadei Rusiei care au lucrat aici, în Germania, în fiecare zi împotriva libertății noastre, împotriva coeziunii societății noastre”, a transmis șefa diplomației germane.

După cum a explicat ministrul german de externe, aceste sancțiuni diplomatice vin pe fondul masacrului de la Bucea. În plus, reprezintă o formă de sprijin acordată Ucrainei.

ADVERTISEMENT