News

Tensiunile militare dintre Rusia și Ucraina se intensifică. Moscova a trimis 10 nave de război în Marea Neagră

08.04.2021 | 16:17
Tensiunile militare dintre Rusia si Ucraina se intensifica Moscova a trimis 10 nave de razboi in Marea Neagra
ADVERTISEMENT

Rusia a anunțat, joi, că deplasează 10 vapoare, inclusiv nave de aterizare și nave de război de artilerie, de la Marea Caspică la Marea Neagră ”pentru a participa la exerciții”, în contextul relațiilor tot mai tensionate cu Ucraina.

Ministerul Apărării de la Kremlin a transmis că vedete de desant și de artilerie aparținând Flotilei din Marea Caspică au început transferul de inter-flote către Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Între timp, statele occidentale și Ucraina și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o acumulare militară rusă lângă Ucraina. De cealaltă parte, Moscova a declarat că forțele sale vor rămâne pe loc atâta timp cât consideră potrivit și că nu reprezintă o amenințare.

Rusia trimite 10 nave de război în Marea Neagră, în contextul noilor tensiuni militare cu Ucraina

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat joi, într-un comunicate de presă, că transportă peste 10 nave marine, inclusiv nave de debarcare și nave de război de artilerie, de la Marea Caspică la Marea Neagră pentru a participa la exerciții, a informat agenția de știri Interfax, citată de Reuters.

ADVERTISEMENT

Marți, Rusia anunțase că începe o inspecție planificată pentru pregătirea în luptă a forțelor sale navale, care va implica mai mult de 4.000 de exerciții luna aceasta.

Ca parte a verificării antrenamentului de iarnă, mai mult de 10 nave de artilerie din districtul militar sudic efectuează o mutare inter-flotă de la Marea Caspică la Marea Neagră”, a declarat joi Ministerul apărării de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Flota rusească de la Marea Neagră are sediul în Crimeea, zonă pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014. În ultimii ani, Kievul a anunțat în nenumărate rânduri că vrea peninsula înapoi.

Mișcările militare ale Rusiei din Marea Neagră, îngrijorare pentru NATO și Ucraina

Aceste masări de trupe ruse și mișcările acestora la granița estică a Ucrainei au devenit ultimul punct de tensiune în relațiile înghețate dintre SUA, NATO și Rusia.

ADVERTISEMENT

Recent, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a declarat într-un briefing de presă ca SUA vor fi îngrijorate de orice eforturi ale Moscovei de a intimida Ucraina, fie ca au loc pe teritoriul Rusiei sau pe cel al Ucrainei.

Price a refuzat să spună dacă SUA cred ca Rusia se pregătește sa invadeze fosta republica sovietică vecină.

La începutul acestei luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova ”că-şi arată muşchii” la graniţa cu autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk şi îşi sporeşte prezenţa trupelor în zonă sub acoperirea unor exerciţii militare.

De altfel, Kievul a lansat o intensă activitate diplomatică pe lângă partenerii săi internaționali, în special SUA şi NATO, pentru a avertiza despre escaladarea situației din estul ţării.

Zelenski şi-a asigurat vineri susţinerea preşedintelui american Joe Biden, care şi-a reafirmat ”sprijinul de neclintit pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii ruse care continuă în Donbas şi în Crimeea”.

Ucraina a acuzat Moscova de uciderea a patru soldaţi ucraineni la sfârşitul lunii martie de către rebelii separatişti într-o încălcare a încetării focului în vigoare din 2015, ceea ce ridică numărul de morţi în rândurile ucrainene la 20 de la începutul anului, cărora li se adaugă 57 de răniți.

ADVERTISEMENT