News

Tentativă de scoatere ilegală din țară a unei fete de 7 ani. O româncă și trei străini, implicați în acest caz

Poliția de frontieră a împiedicat scoaterea din țară a unei fetițe de 7 ani, întrucât aceasta nu avea documentele necesare pentru trecerea graniței.
17.12.2022 | 15:30
Tentativa de scoatere ilegala din tara a unei fete de 7 ani O romanca si trei straini implicati in acest caz
Minora nu avea documentele necesare ieșirii din țară/ Foto: Facebook - Poliția de Frontieră
ADVERTISEMENT

Polițiștii de la vama Moravița, județul Timiș, au descoperit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că într-o mașină înmatriculată în Austria se afla un minor care nu avea actele necesare pentru ieșirea din țară, informează Agerpres.

În afară de fata de 7 ani, în automobil se mai aflau româncă – bona minorei, doi sârbi și un croat.

ADVERTISEMENT

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că minora în vârstă de 7 ani nu este însoţită de părinţi, iar niciunul dintre însoţitori nu a putut prezenta declaraţie notarială din partea părinţilor şi nici certificat de cazier judiciar”, a precizat Poliția de Frontieră.

În aceste circumstanțe, polițiștii nu au permis ieșirea fetei din țară. A fost informată Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, reprezentanții acesteia preluând copilul din punctul de trecere a frontierei de la Moravița.

ADVERTISEMENT

Documentele de călătorie necesare minorilor

Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate prevede că cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (în cazul minorilor de peste 14 ani) –  și doar dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, cu acordul părinţilor.

Astfel, minorii pot ieși din țară în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi, iar dacă sunt însoțiți doar de un părinte, este necesară o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, dovada decesului celuilalt părinte.

ADVERTISEMENT

În cazuri precum cel de a Moravița, când un minor este însoțit de o altă persoană fizică majoră, persoana însoţitoare trebuie să prezinte o declaraţie:

-a ambilor părinţi,
-a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,
-a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

ADVERTISEMENT

Doar în prima jumătate a acestui an, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria a aproximativ 1.600 cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale.

ADVERTISEMENT