News

Teologul din partidul lui Piedone, candidat la europarlamentare, a fost amendat de Jandarmerie. Ștefan Basim este administrator la Arhiepiscopie

Ștefan Basim, de profesie teolog, se află pe lista Partidului Umanist Social Liberal pentru alegerile europarlamentare programate pe 9 iunie 2024.
16.05.2024 | 16:01
Teologul din partidul lui Piedone candidat la europarlamentare a fost amendat de Jandarmerie Stefan Basim este administrator la Arhiepiscopie
În partidul lui Piedone se află un teolog care candidează la alegerile europarlamentare. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), cel care îl susține pe Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, a depus o listă cu 43 de candidați la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 9 iunie. Printre aceștia se numără și Alexandru Ștefan Basim, care este de profesie teolog, conform listei depuse la Biroul Electoral Central. În declarația de avere depusă cu ocazia candidaturii, Basim a completat că este administrator la Arhieiscopia Bucureștilor – Protoieria Sectorului 2.

Teologul din partidul lui Piedone nu a purtat mască de protecție

Numele lui Alexandru Ștefan Basim apare într-un dosar înregistrat pe 17 aprilie 2021, la Judecătoria Sectorului 5, prin care, în calitate de petent, a cerut anularea unui proces verbal de contravenție din 10 aprilie 2021, emis de Direcția generală de Jandarmi a municipiului București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Basim a  fost amendat de Jandarmerie cu 2.000 lei pentru că nu a purtat mască de protecție și pentru că nu a avut declarație pe proprie răspundere. Prin plângerea contravenţională înregistrată, Ștefan Basim a solicitat pronunţarea unei hotărâri prin care să se dispună anularea procesului-verbal încheiat la 10.04.2021, exonerarea sa de la plata amenzii contravenţionale şi, în subsidiar, înlocuirea sancţiunii aplicate cu sancţiunea avertismentului, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea plângerii, Ștefan Basim a arătat că agentul constatator a acţionat în mod abuziv, folosind forţa fizică, deşi el nu a săvârşit niciuna dintre faptele de care este acuzat. Din analiza materialului probatoriu administrat în cauză, instanţa a reţinut că prin procesul-verbal de constatare și sancţionare a contravenţiei încheiat la data de 10.04.2021, petentul Ștefan Basim a fost sancţionat contravenţional cu amendă contravenţională în cuantum de 2000 lei de intimata Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea contravenţiilor prevăzute de art. 65 litera h și art. 65 litera m din Legea nr. 55/2020.

ADVERTISEMENT

S-a reținut că la data de 10.04.2021, ora 21.00, Ștefan Basim a fost depistat de către agentul constatator pe o stradă de lângă Piaţa Operei, deplasându-se pe trotuarul adiacent stației STB, cu intenția de a participa la protestul din fața Palatului Cotroceni, neavând asupra sa declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte un motiv întemeiat al deplasării și neavând mască de protecţie, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare.

Instanţa a apreciat că faptele săvârşite de Ștefan Basim nu sunt de o gravitate redusă

În ceea ce privește susținerea petentului potrivit căreia agentul constatator ar fi folosit forța fizică împotriva sa, instanța a reținut că, pe de o parte, Ștefan Basim nu a dovedit afirmațiile făcute, iar pe de altă parte, din înregistrările video depuse la dosar, nu rezultă cele afirmate de petent. Analizând întregul probatoriu administrat în cauză, instanța a apreciat că Ștefan Basim nu a reușit să probeze existența unei situații de fapt contrare celei reținute prin procesul-verbal contestat.

ADVERTISEMENT

Astfel, instanța a arătat că simplele afirmații ale lui Ștefan Basim şi prezentarea unei stări de fapt contrare celei reținute în cuprinsul procesului-verbal de contravenție, nu sunt de natură să răstoarne prezumția relativă de temeinicie a actului contestat. Mai mult, raportul întocmit la data de 10.04.2021 de sergentul major confirmă cele menționate în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancţionare a contravenţiei contestat, toate aceste înscrisuri coroborându-se și cu înregistrările video pe suport optic, din care rezultă fără dubiu săvârșirea faptelor contravenționale de către Ștefan Basim.

ADVERTISEMENT

Instanţa a apreciat că faptele contravenţionale săvârşite de Ștefan Basim nu sunt de o gravitate redusă, astfel încât nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru aplicarea avertismentului, faţă de cele anterior reţinute, ţinând seama şi de contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Instanţa a avut în vedere că sancţiunea contravenţională reprezintă un mijloc prin care se protejează relaţiile sociale şi se formează un spirit de responsabilitate faţă de lege.

Instanța a respins cererea lui Ștefan Basim

Ștefan Basim a solicitat să se aibă în vedere că fapta sancţionată prin procesul-verbal de contravenţie a fost declarată neconstituţională la data de 25.06.2020. În dosar se arată că, în prezent, dispoziţiile legale sunt virtual abrogate, întrucât au trecut 45 de zile de suspendare a aplicabilităţii lor şi nu au fost încă modificate, în sensul de a fi puse în acord cu decizia CCR. Astfel, Ștefan Basim a apreciat că obligaţia de a purta mască ar trebui să fie de fapt o recomandare.

Ștefan Basim a mai arătat că nu se impunea emiterea acelui ordin având în vedere că Ministerul Sănătăţii nu a emis niciun act normativ prin care să declare epidemia SARS-COV-2 pe teritoriul României. El a menționat că nu exista garanţia faptului că măştile puse ]n circulaţie de către statul român sunt conforme, existând astfel posibilitatea îmbolnăvirii populaţiei, arătând că nu există nicio garanţie asumată şi prezentată de autorităţi cu privire la riscurile şi reacţiile adverse ale purtării măştii, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Pe 7 decembrie 2021, Judecătoria Sectorului 5 a respins plângerea contravențională formulată de Ștefan Basim în contradictoriu cu Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi împotriva procesului-verbal de constatare ;i sancţionare a contravenţiei din 10.04.2021. Actalul candidat al PUSL la europarlamentare a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul București. Această instanță a anulat pe 15 decembrie 2022, ca netimbrat, apelul lui Ștefan Basim.