News

Teorema lui Thales. O înveți ușor și repede. Nu e deloc grea!

20.07.2019 | 16:36
Teorema lui Thales este explicată pe înțelesul elevilor de FANATIK. Sursa foto - facebook

FANATIK te ajută și cu lecțiile pentru vacanță. Indiferent dacă ai probleme cu matematica sau, din contră, ești pasionat de acest domeniu, trebuie să știi că există câteva noțiuni de care chiar s-ar putea să ai nevoie întreaga viață. Teorema lui Thales te va însoți cu siguranță mult timp după ce o vei învăța. Dar să o luăm cu începutul. Este bine de știut că Thales din Milet  s-a născut în anul 624 și a murit în 546 înainte de Hristos.

Teorema lui Thales

După cum afirmă Proclus, Thales ar fi cunoscut teoremele privitoare la triunghiurile asemenea, cu ajutorul cărora a măsurat depărtarea unui vas de la țărmul mării. De asemenea, tot cu ajutorul unor teoreme de geometrie, acesta ar fi măsurat înălțimea marii piramide a lui Keops. Astăzi, sub numele de „teorema lui Thales” sunt cunoscute legăturile care există într-o configurație de cinci puncte, ABCDE, unde A, B, D sunt coliniare, A, C, E sunt coliniare, iar DE este paralel cu BC.

Practic, de aici se pot lămuri mai departe asemănărea a două triunghiuri (șase puncte) și asemănarea a două figuri geometrice în spațiul tridimensional sau cu mai multe dimensiuni. Se poate caracteriza o geometrie prin atributul „thalesiană”, indicând că în acea geometrie funcționează teorema lui Thales. Trebuie să știți că pentru a demonstra teorema lui Thales este necesară noțiunea de „comensurabilitate”. Cu alte cuvinte, segmentele care intervin trebuie să aibă o măsură comună, iar raportul lor trebuie să fie un număr rațional.

Teorema lui Thales. Teorema
Teorema lui Thales spune că o paralelă dusă la o latură a unui triunghi determină pe celelalte două laturi ale triunghiului segmente proporționale (segmente ale căror lungimi sunt numere proporționale). Sursa foto – facebook

O înveți ușor și repede. Nu e deloc grea!

Dar, să revenim la ideea de bază. Ca să înțelegem Teorema lui Thales trebuie să știm când două rapoarte sunt proporționale. Mai întâi trebuie să cunoaștem ce condiție trebuie să punem, adică: segmentele AB, BC, CD  sunt proportionale cu segmentele A’B’, B’C’, C’D’,  dacă lungimile lor exprimate cu aceeași unitate de măsură sunt proporționale. Ceea ce reprezintă în cele din urmă fix Teorema lui Thales.

Care spune că o paralelă dusă la o latură a unui triunghi determină pe celelalte două laturi ale triunghiului segmente proporționale (segmente ale căror lungimi sunt numere proporționale).