News

Val de conspirații satanice pe TikTok după tragedia de la Astroworld. „Creierului uman îi place foarte mult conținutul senzațional”

Tragedia de la festivalul Astroworld a generat un val de teorii ale conspirației satanice pe TikTok. Experții explică de ce îi atrag acestea pe nativii digitali.
13.11.2021 | 18:11
Val de conspiratii satanice pe TikTok dupa tragedia de la Astroworld Creierului uman ii place foarte mult continutul senzational
Tragedia de la festivalul Astroworld a dat naștere la teorii ale conspirației Foto: AP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Videoclipurile cu busculada de la festivalul Astroworld din Houston, Texas, în urma căreia care au murit nouă persoane, au inundat TikTok.

Val de teorii despre conspirații satanice pe TikTok, după tragedia de la festivalul Astroworld

Dar și teoriile conspirației au înflorit alături de clipurile grafice, acestea acuzându-l pe rapperul Travis Scott, cel care a fondat festivalul și în timpul prestației căruia s-a produs tragedia, că a orchestrat un ritual satanic masiv.

ADVERTISEMENT

„Acesta nu este un festival, este un sacrificiu”, se arată într-un comentariu. „Industria muzicală este demonică și adună suflete”, scrie un alt comentariu cu 34.000 de aprecieri.

În ciuda absurdității sale, teoria a câștigat în mod constant adepți – ​​cu expresii precum „astroworld demonic”, „astroworld illuminati” și „astroworld upside down cross” – ajungând în tendințe printre alte conținuturi legate de AstroWorld de pe platformă.

ADVERTISEMENT

Experții spun că dezinformarea virală ilustrează modul în care tinerii utilizatori ai rețelelor sociale sunt din ce în ce mai susceptibili la teoriile conspirației marginale, în ciuda reputației lor de „nativi digitali” pricepuți.

„Avem acest stereotip conform căruia teoreticienii conspirației sunt persoane în vârstă pe rețelele sociale, dar tinerii pot fi într-un fel mai susceptibili”, este de părere Jennifer Stromer-Galley, profesor care studiază platformele de social media la Universitatea Syracuse, citată de The Guardian.

ADVERTISEMENT

„Știm că creierului uman îi place foarte mult conținutul senzațional, iar creierului adolescenților cu atât mai mult pentru că este încă în curs de dezvoltare”, a adăugat ea.

Simboluri satanice și semnificații numerologice, „descoperite” de utilizatorii rețelei

Utilizatorii de internet au “descoperit” mai multe „simboluri” printre imaginile de la concert, inclusiv imagini cu flăcări și porumbei în flăcări. Unii utilizatori TikTok au descris scena drept „o cruce inversată care duce spre iad”.

ADVERTISEMENT

Alții au citat numerologia, susținând în mod fals că Travis Scott și partenerul său de scenă Drake „s-au născut la distanță de 66 de luni și 6 zile unul de celălalt”.

Joseph Russo, care predă un curs despre antropologia teoriilor conspirației la Universitatea Wesleyan, a spus că astfel de afirmații nebunești au legături cu QAnon, o teorie a conspirației care susține că o cabală secretă de pedofili controlează guvernul și face trafic de copii.

„Este în mutație și ia forme diferite, dar se întoarce la ideea că în spatele tuturor se află un grup de oameni în umbră”, a spus Russo. „Este super seducător și revine mereu, dar este surprinzător că tinerii sunt influențați de acest scenariu din ce în ce mai mult.”

Generația Z, numele generației născute după 1996, se confruntă cu o serie de factori de risc pentru dezinformare. Are rate mult mai mari de neîncredere în instituțiile tradiționale, cum ar fi mass-media și guvernul, în comparație cu generațiile anterioare și folosește rețelele sociale pentru a obține informațiile la rate mult mai mari decât omologii săi.

Algoritmii utilizați pentru a crește implicarea utilizatorilor pe aceste platforme prezintă un risc suplimentar, potrivit Ioanei Literat, profesor asociat de comunicare care studiază rețelele sociale la Teachers College, Columbia University.

„Acesta este un indiciu al cât de fertil este TikTok pentru a crea și a partaja dezinformare și teorii ale conspirației”, a spus ea, adăugând că, deși teoriile conspirației au fost comune după evenimente tragice, acum era mai ușor să le împărtășim.

„Odată cu domnia platformelor de social media precum TikTok, există potențialul de răspândire mai mare și mai mare și o anumită creștere a sofisticarii în ceea ce privește desfășurarea resurselor media pentru a crea aceste argumente”, a mai spus ea.

Nu este prima dată când TikTok permite răspândirea dezinformării

Nu este prima dată când TikTok permite răspândirea dezinformării în rândul utilizatorilor tineri. În 2020, o teorie dezmințită conform căreia magazinul online de mobilă Wayfair a fost implicat într-o rețea de trafic sexual cu copii a fost împărtășită de sute de mii de ori.

Un purtător de cuvânt al TikTok a spus că vor fi luate măsuri împotriva materialului întrucât conținutul teoriei conspirației a încălcat regulile comunității.

Deși multe dintre teorii ar putea părea inofensive, ele ar putea prezenta probleme offline, a spus Abbie Richards, cercetător în dezinformare TikTok.

„Am văzut că de nenumărate ori acest lucru se poate traduce în mod absolut în rău în lumea reală”, a spus ea.

În 2016, un bărbat radicalizat de teoriile conspirației online legate de QAnon a atacat cu o armă un restaurant din Washington DC.

Insurecția din 2021 de la Capitoliul SUA a fost alimentată în mare măsură de teoriile conspirației online și a dus la cinci morți.

Creșterea teoriilor conspirației, în rândul generației Z și a celor mai mari, pare să se înrăutățească în urma tragediilor precum concertul de la Houston, a spus Russo.

„Într-un moment în care tinerii simt că trăiesc într-o lume cu adevărat haotică în care nu prea are sens, anumite teorii ale conspirației se pot simți ca o pătură de securitate, pentru că ne spun că de fapt există o ordine în spatele haosului”, a spus el.

ADVERTISEMENT
Tags: