News

Teoria virusului scăpat din laborator, exclusă de cercetători. Un epidemiolog american îl contrazice pe Trump

09.05.2020 | 07:56
Teoria virusului scapat din laborator exclusa de cercetatori Un epidemiolog american il contrazice pe Trump
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au exclus teoria conform căreia noului tip de coronavirusului a scăpat ditr-un laborator din Wuhan, așa cum a decretat președintele american Donald Trump.

Teoria virusului scăpat din laborator, exclusă de cercetători

Conform Adevărul, teoria virusului scăpat din laborator a fost exclusă din start de unul dintre cei mai apreciați epidemiologi din SUA și a oferit patru motive pentru care nu crede această variantă.

ADVERTISEMENT

Presa americană a scris că Matthew Pottinger, consilierul adjunct pe probleme de securitate naţională americană, a cerut în ianuarie serviciilor de informaţii să investigheze posibila provenienţă a virusului, dar CIA nu a găsit niciun fel de dovezi că acesta ar fi scăpat din laboratorul de la Wuhan.

”Am lucrat împreună la dezvoltarea celor mai stricte protocoale de siguranţă, astfel că este extrem de improbabil să fie vorba de un accident de laborator”, a declarat epidemiologul Jonna Mazet de la Universitatea din California, care a instruit cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan, și care a expus patru motive pentru a demonta acestă teorie.

ADVERTISEMENT

Primul argument: Probele de coronavirus din laborator nu corespund noului coronavirus

După izbucnirea epidemiei SARS, în 2013, cercetători de la singurul de laborator de biosecuritate de nivel 4 din China studiază probe de coronavirusuri prelevate din peşteri de la lilieci.

Printre ei se află şi virusologul Shi Zhengli a cărei echipă a identificat populaţia de lilieci cel mai probabil responsabilă de ultima epidemie cu un coronavirus, în peştera Shitou, situată în Kunming, capitala provinciei Yunnan, sud-vestul Chinei.

ADVERTISEMENT

Cercetătoarea a recunoscut că după ce echipa sa a secvenţiat genomul noului coronavirus a verificat arhivele ultimilor ani pentru a se asigura că nu a avut loc un accident: genomul noului coronavirus era diferit de secvenţele genetice ale probelor de coronavirus existente în laborator.

”Am vorbit cu ea recent. Este foarte sigură că nu a dat peste acest virus înainte de izbucnirea epidemiei”, a spus Mazet, referindu-se la Shi Zhengli, despre care a precizat că a creat o bază de date sigură unde cercetători afiliaţi unui program îşi pot împărtăşi rezultatele.

ADVERTISEMENT

Argumentul 2: Laboratorul aplică protocoale riguroase de siguranţă

În pofida faptului că în 2018 oficiali americani au semnalat îngrijorări legate de siguranţă la Institutul de Virusologie din Wuhan, Mazet susţine că munca de cercetare a colegei sale este una ireproşabilă în această privinţă.

”Pe teren merg cu echipamente de protecţie extrem de riguroase: mai multe perechi de mănuşi, potecţii pentru ochi, costume întregi şi măşti”, a spus aceasta care a admis totuşi că nu a vizitat personal laboratorul şi nu cunoaşte în detaliu cercetările desfăşurate în laborator.

A explicat că probele luate direct de la lilieci sunt împărţite în două: jumătate în recipiente cu substanţe care dezactivează virusul, jumătate în recipiente cu virus activ. Probele sunt îngheţate imediat în nitrogen lichid, eprubetele sunt dezinfectate şi transportate la laborator, unde sunt depuse în containere la temperatură de -80 de grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă folosesc doar probele de virus dezactivat pentru studiu, în timp ce recipientele cu virus activ sunt depozitate într-o zonă restricţionată specială.

Argumentul 3: Pandemia de coronavirus este ultima dintr-o serie de boli transmise de animale

Experţii au bune motive să creadă că ne aflăm doar în faţa ultimei boli infecţioase transmisă de la animal la om, ţinând cont de seria ultimelor epidemii de coronavirus, şi anume cele declanşate de Ebola şi SARS.

Ambele au provenit de la lilieci – fapt confirmat de cercetările genetice şi în cazul noului coronavirus. Un studiu publicat în februare a arătat o similaritate genetică de 96% cu coronavirusurile de la populaţiile de lilieci din China.

În plus, 3 din 4 boli infecţioase noi transmise la om provin de la alte specii: coronavirusul este al şaptelea dintr-o serie de astfel de virusuri care au infectat oamenii în ultimul secol.

Pandemia de gripă porcină H1N1 din 2009-2010 a ucis 300.000. Oamenii au luat virusul gripei aviare prin contactul direct cu păsările. Au mai fost şi pandemiile de gripă din 1957 (gripa asiatică) şi 1968 (Hong Kong) – care şi ele, cel mai probabil, au avut la bază tulpini de virusuri de la păsări.

Argumentul 4: Oamenii obişnuiţi sunt mai expuşi riscului de infecţie decât oamenii de ştiinţă care poartă echipamente de protecţie

Peşterile şi habitatele sălbatice din care sunt colectate probele de virus sunt periculoase pentru oameni, întrucât expunerea este una directă, a explicat Mazet. Cercetătorii precum Shi de la laboratorul din Wuhan merg în aceste locuri foarte bine echipaţi.

În schimb, turiştii, vânătorii, braconierii şi alţi oameni care depind de animale pentru hrană şi comerţ frecventează aceste locuri neprotejaţi. Peter Daszak, preşedintele Alianţei EcoHealth, a declarat că între 1 şi 7 de milioane de oameni din Asia de Sud-Est sunt expuşi anual bolilor zoonotice.

Un studiu publicat de cercetători asiatici în martie 2019 a prezis o nouă epidemie declanşată de coronavirusuri de la lilieci – asta ţinând cont că majoritatea coronavirusurilor capabile să infecteze oameni şi animale îşi au originea în China, iar aici multe specii de lilieci vieţuiesc în apropierea oamenilor.

Începând din 2014, Institutul de Virusologie din Wuhan a primit fonduri de aproape de 600.000 de dolari în cadrul unui grant de cercetare privind coronavirusurile de la  lilieci al Institutului de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA.

În 2019, grantul aflat sub administrarea EcoHealth Alliance a fost reînnoit pe încă cinci ani. Finanţarea a fost oprită la sfârşitul lunii aprilie de administraţia Trump. Directorul Institutului de Virusologie din Wuhan a declarat că afirmaţiile răuvoitoare despre laborator nu au nicio bază şi contrazic toate dovezile disponibile.

Potrivit epidemiologului american speculaţiile din jurul provenienţei virusului din laborator riscă să erodeze cooperarea ştiinţifică viitoare dintre China şi SUA în privinţa identificării coronavirusurilor care ar putea ameninţa lumea.

Statele Unite ale Americii insistă cu teoria că noul coronavirus ar fi fost făcut într-un laborator din China. Secretarul american de stat Mike Pompeo a declarat că SUA ar deține dovezi ”semnificative” conform cărora virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

ADVERTISEMENT