News

Terapia cu nanocorpi, o nouă speranță în lupta cu COVID-19. Ce rol are lama Fifi

Terapia împotriva COVID-19, derivată de la o lamă numită Fifi a demonstrat „potențial semnificativ” în studiile timpurii.
24.09.2021 | 11:15
Terapia cu nanocorpi o noua speranta in lupta cu COVID19 Ce rol are lama Fifi
ADVERTISEMENT

Este vorba despre un tratament pe bază de „nanocorpi”, versiuni mici, mai simple, ale anticorpilor, pe care lamele și cămilele îi produc în mod natural ca răspuns la infecție.

Terapia cu nanocorpi, o nouă speranță în lupta cu COVID-19

Odată ce terapia a fost testată la oameni, spun oamenii de știință, ar putea fi administrată ca un simplu spray nazal – pentru a trata și chiar preveni infecția timpurie.

ADVERTISEMENT

Prof. James Naismith a descris nanocorpii ca fiind „fantastic de incitanți”. Prof. Naismith, care este unul dintre cercetătorii principali și directorul Institutului Rosalind Franklin din Oxfordshire, a explicat că rozătoarele infectate cu coronavirus tratate cu noul spray nazal cu nanocorpi s-au recuperat complet în termen de șase zile.

Tratamentul a fost, până în prezent, testat numai la animalele de laborator, dar Public Health England a spus că se numără printre „cei mai eficienți agenți de neutralizare a SARS-CoV-2” pe care i-a testat vreodată.

ADVERTISEMENT

Această potență aparentă de combatere a infecției cu coronavirus provine din puterea cu care nanocorpii se leagă de virus.

La fel ca anticorpii noștri, nanocorpii specifici virusului se prind și se leagă de viruși și bacterii care ne invadează corpurile. Această legare etichetează în esență un virus invadator cu un „steag roșu” imun, pentru a permite restului armamentului imunitar al corpului să-l vizeze spre distrugere.

ADVERTISEMENT

Nanocorpii produși de acești cercetători – cu ajutorul sistemului imunitar al unei lame – se leagă deosebit de strâns. „Aici am primit ajutor de la Fifi, lama Institutului Franklin”, a explicat prof. Naismith, citat de BBC.

Lama Fifi, piesa centrală a descoperirii tratamentului

Prin vaccinarea lamei Fifi cu o mică bucată neinfecțioasă din proteina virală, oamenii de știință i-au stimulat sistemul imunitar pentru a produce moleculele speciale. Oamenii de știință au ales apoi cu grijă și au purificat cei mai puternici nanocorpi dintr-o probă de sânge provenită de la Fifi, cele care se potrivesc cel mai strâns cu proteina virală.

ADVERTISEMENT

Echipa a reușit apoi să producă cantități mari din moleculele special selectate, cele mai puternice.

Profesorul Sheena Cruickshank, imunolog la Universitatea din Manchester, a declarat că noua descoperire este „interesantă, dar încă destul de timpurie”.

„Avem nevoie de mai multe date privind eficacitatea și siguranța înainte de a trece la studiile pe oameni”, a adăugat ea. Cu toate acestea, este totuși foarte promițător și faptul că poate fi mai ieftin și mai ușor de administrat este un plus. COVID-19 va fi, din păcate, cu noi încă o vreme, așa că vor fi necesare mai multe tratamente.

Profesorul Naismith și colaboratorii săi, care și-au publicat cercetările în revista Nature Communications, au fost de acord că, chiar și cu succesul vaccinurilor COVID, ar fi foarte important să existe tratamente eficiente în viitor.

„Nu toată lumea este vaccinată cu aceeași viteză”, a spus el, „și există riscul apariției unor noi variante capabile să ocolească imunitatea vaccinului”.

Costa Rica folosește anticorpii proveniți de la cai pentru a trata COVID

Oamenii de știință din Costa Rica s-au bazat pe cai pentru a dezvolta un tratament pentru COVID-19, iar în februarie au demarat cel de-al doilea studiu privind aplicarea serului ecvin la pacienții infectați cu coronavirus.

Odată cu anunțul din partea Fondului de securitate socială din Costa Rica (CCSS), oamenii de știință responsabili pregătesc modificările pentru aceste noi teste, printre care ajustarea dozei în funcție de greutatea pacientului.

Potrivit lui Alberto Alape, cercetător al Institutului Clodomiro Picado al Universității din Costa Rica (UCR), studiul implică patru grupuri de pacienți care vor primi doze diferite.

„În primul studiu, s-a administrat o singură doză. Unii pacienți au răspuns bine, iar la alții, medicamentul nu a avut niciun efect ”, a explicat Alape, citat de The Tico Times.

„O interpretare a rezultatelor este că pacienții aveau caracteristici foarte diferite. Au fost unii de peste 150 de kilograme și alții de 60 de kilograme, astfel încât aceeași doză a fost diluată în masa pacientului și nu a avut același rezultat. În concluzie, pentru al doilea studiu, doza va fi ajustată în funcție de greutatea pacientului. “

Alape a precizat că în timpul primului studiu, 13 pacienți au primit o formulă și 14 alta, pacienții din ambele grupuri răspunzând în mod egal. Drept urmare, cercetătorii vor aplica acum formula cea mai economică.

Cercetătorul Clodomiro Picado a evidențiat importanța studiilor în sine, deoarece „nu este ușor să faci cercetări clinice în țară”.

„Din perspectiva noastră, obiectivele propuse au fost îndeplinite. S-au obținut informații importante cu privire la siguranța produsului, s-a ajuns la concluzia cu privire la ce produs să urmeze, iar acum am trecut de la 27 la 156 de pacienți la teste. Trebuie să mergi pas cu pas, nu primești răspunsuri definitive la prima încercare.”

ADVERTISEMENT