News

Terapia cu oxigen hiperbar în tratarea post-COVID a fost folosită și în spitalele de stat! Ce se întâmplă după moartea lui Petrică Mîțu Stoian

Petrică Mîțu Stoian și-a pierdut viața în urma terapiei cu oxigen hiperbar. Odată cu acest incident tragic, această schemă de tratament a fost eliminată de Ministerul Sănătății pentru pacienții post-Covid.
12.11.2021 | 22:16
Terapia cu oxigen hiperbar in tratarea postCOVID a fost folosita si in spitalele de stat Ce se intampla dupa moartea lui Petrica Mitu Stoian
Petrică Mîțu Stoian s-a stins din viață sâmbătă, 6 noiembrie, urmând un tratament post-Covid.
ADVERTISEMENT

După moartea lui Petrică Mîțu Stoian, Ministerul Sănătății a decis să nu mai includă tratamentul cu oxigen hiperbaric în protocolul de tratament post-COVID, deși acesta se practică în acest moment chiar și în unele spitale de stat.

La spitalul din Moinești, managerii se laudă că au rezultate excelente în tratarea recuperarea post COVID

ADVERTISEMENT

O cameră hiperbară funcționează, în acest moment, în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Moinești. Aparatul a costat 170.000 de euro și a fost achiziționat din Turcia în urmă cu 8 ani, fiind folosit în ultimul an ca un ”tratament revoluționar post-COVID”. Camera hiperbară de la Moinești funcționează în acest moment în baza unui protocol de tratament post-COVID în cadrul centrelor de recuperare fizică medicală emis de Ministerul Sănătății în luna aprilie a acestui an.

„Am făcut această terapie pentru mai mulți pacienți și a mers foarte bine, evoluția lor a fost foarte bună. Noi suntem pregătiți să preluăm pacienți pentru recuperare prin această metodă, mai ales că avem 3 medici cu competențe pe camera hiperbară”, a declarant Adrian Cătîrleț, managerul SMU Moinești pentru zdbc.ro.

ADVERTISEMENT

Un astfel de dispozitiv mai funcționează și în Centrul de Medicină Aerospațial din Spitalul Militar București.

Barocamerele de 4,8 milioane de euro luate pentru Colectiv, solicitate insistent de șefii de spitale

Pe de altă parte, după tragedia de la Colectiv, statul român a achiziționat 4 barocamere mobile, care urmau să fie folosite în situații de urgență de tipul celei care a avut loc în octombrie 2015. Fiecare din acestea a costat 1,2 milioane de euro, iar până în prezent, ele au rămas nefolosite, parcate în curtea Departamentului pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, în plină pandemie de COVID, au fost mai multe voci din rândul medicilor care au susținut introducerea terapiei cu oxigen hiperbar pentru pacienții COVID-19, subliniind avantajele acestui tip de tratament, fără să pomenească nimic despre riscuri.

Laurențiu Bleușică, managerul spitalului din Găești, a cerut Departamentului pentru Situații de Urgență ca o astfel de barocameră mobilă, cu 6 locuri, să fie relocată în incinta instituției conduse de acesta pentru tratarea bolnavilor de COVID și post-COVID. A existat un lobby puternic și din partea clinicilor private, care au încercat să prezinte beneficiile terapiei cu oxigen hiperbar în tratamentul post-COVID.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru admitea posibilitatea administrării tratamentului cu oxigen hiperbaric

Anul trecut, în octombrie, Nelu Tătaru, pe atunci ministru al Sănătății, lăsa să se înțeleagă că tratamentul cu oxigen hieprbaric poate fi folosit în terapia COVID, dar că acest lucru trebuie să-l stabilească fiecare medic în parte. ”Fiecare pacient este consultat, evaluat și tratat de un medic curant. În măsura în care se solicită, vom avea acest tratament”, spunea în octombrie 2020, fostul Ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. După moartea lui Mîțu Stoian, Tătaru și-a mai nuanțat poziția: ”După cum ştiţi, şi anul trecut, eu, ca ministru, aveam nişte rezerve vizavi de ce înseamnă terapia cu oxigen hiperbar, o am în continuare mai ales după patologia post-COVID. Deci, orice evaluare care se poate face se face într-un cadru legal, instituit de Ministerul Sănătăţii în anumite condiţii”, a spus, joi, Nelu Tătaru. Fostul ministru a fost prezent la deschiderea clinicii Nera, unde s-a tratat Petrică Mîțu Stoian înainte să moară.

Ministerul nu mai recomandă oxigenoterapia pentru COVID

În fine, zilele trecute, Ministerul Sănătății a anunțat că terapia cu oxigen hiperbar nu a fost niciodată în protocolul de tratament COVID.

“În ceea ce oxigenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19. Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Printr-o adresă către Ministerul Sănătății, specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră „periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice”.

Petrică Mîțu Stoian a murit sâmbătă, 6 noiembrie, după o ședință de test cu oxigen hiperbar, efactuată la o clinică de lângă Reșița. Interpretul se vindecase de COVID-19, însă mai avea încă probleme pulmonare. El mai suferea de fibrilații atriale pentru care urma un tratament cu anticoagulante. Procurorii au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă, urmând să stabilească împrejurările și cauza reală a morții.

ADVERTISEMENT