News

Terasele, redeschise mult mai repede în toată ţara. Când ar putea să se bucure românii de ieşiri la restaurante

12.05.2020 | 20:04
ADVERTISEMENT

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, propune ca terasele să fie deschise începând cu 15 mai, dacă vor fi respectate cu strictețe măsurile de protecție sanitară.

Șerban Nicolae vrea să redeschidă terasele încă din 15 mai

Conform unui amendament propus de senator, adoptat de senatorii juriști, terasele ar urma să fie deschise încă din 15 mai dacă patronii vor reuși să respecte anumite reguli drastice.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii adoptate de Guvern, în articolul 3 sunt prevăzute următoarele: „Pe durata stării de alertă se poate suspenda activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora.

Este permisă organizarea activităților de preparare a hranei cât și de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in” și „room-service”, livrare la client, take-away”.

ADVERTISEMENT

Amendamentul legii ar putea redeschide terasele de săptămâna viitoare

Conform Digi 24, senatorii au adoptat un amendament menit să vină în ajutorul patronilor de terase.

Art.3 – (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.

ADVERTISEMENT

(2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară”.

După ce legea va fi votată de senatori, aceasta are nevoie de un vot favorabil în Camera Deputaților. Turismul din România așteaptă relaxarea în trei pași promisă de Klaus Iohannis, însă momentan doar hotelurile vor fi deschise. Cu toate acestea, în condițiile în care oamenii nu pot părăsi localitatea, turismul va rămâne în comă, cel puțin o perioadă.

ADVERTISEMENT

Redeschiderea teraselor a fost propusă de către liderii HoReCa, cu mențiunea că vor fi respectate anumite reguli stricte, însă Guvernul Orban nu pare dispus momentan să facă concesii în acest sens.

ADVERTISEMENT